5 sposobów na wykorzystanie skorupek jajek. Sprawdź, co z nimi zrobić

Magdalena Więckowska
Skorupki od jajek zazwyczaj wyrzucamy po prostu do śmietnika, nie zdając sobie sprawy z tego, że mają wiele dobroczynnych właściwości. Co w takim razie z nimi zrobić i do czego można wykorzystać skorupki po jajkach?
Skorupki od jajek można wykorzystać w domu i w ogrodzie - mamy na to 5 sposobów Fot. z 123rf.com

Nawóz do roślin


Skorupki od jajek można wykorzystywać podczas uprawy domowego ogródka i roślin doniczkowych. Ich głównym składnikiem jest wapń, który skutecznie wzbogaca glebę. Skorupki są więc idealnym naturalnym nawozem. Będą świetnym wsparciem w przypadku takich roślin, jak:

Nie oznacza to jednak, że w domu będą bezużyteczne. Z powodzeniem użyźnią również glebę kwiatów doniczkowych. Ważne jednak, by używać ich w prawidłowy sposób. Jak zatem zrobić nawóz do roślin ze skorupek od jajek?

Pokruszone i rozsypane skorupki od jajek


Skorupki od jajek należy dokładnie pokruszyć, a następnie rozsypać pod roślinami. Wilgoć będzie powoli rozpuszczać naturalny nawóz i uwalniać wapń, który wesprze rośliny. Tak przygotowany proszek można też mieszać z ziemią podczas przesadzania roślin. Dodatkowym benefitem będzie także ochrona przed ślimakami.

Płynny nawóz na bazie skorupek


Innym sposobem na wykorzystanie skorupek od jajek w domowej uprawie roślin, jest płynny nawóz. Aby go wykonać, należy dokładnie umyć skorupki, a następnie zalać je wrzątkiem i odstawić na około tydzień. Od czasu do czasu warto przemieszać płyn i poczekać, aż zaczną się rozpuszczać. Po 7 dniach można wykorzystać domowy nawóz do podlewania roślin doniczkowych i tych w domowym ogródku. Aby dodatkowo wzmocnić nawóz, można dodać do płynu skórkę z banana, która dodatkowo użyźni glebę.

Pasta do czyszczenia patelni i garnków


Skorupki znajdują zastosowanie nie tylko w uprawie roślin, ale i w kuchni. Mają świetne właściwości ścierające, dzięki czemu skutecznie pozbędą się przypalonych resztek jedzenia i trudnego do usunięcia tłuszczu. Jak w takim razie czyścić nimi garnki i patelnie? Należy przygotować specjalną pastę - do pokruszonych skorupek jaj dodajemy trochę wody z mydłem, a następnie szorujemy naczynia. Innym sposobem jest dodanie ich bezpośrednio do butelki z płynem do mycia naczyń.


Trzeba jednak pamiętać, aby skorupkami do jajek nie czyścić delikatnych powierzchni, które łatwo ulegają zarysowaniu. Patelnie pokryte teflonem lub kieliszki do wina lepiej myć w tradycyjny sposób.

Naturalny suplement diety


W skorupkach jajek znajdziemy nie tylko dużą zawartość wapnia, ale również innych cennych składników. W ich składzie znajduje się m.in. żelazo, cynk, krzem, glukozamina, kolagen, kwas hialuronowy i selen. Z powodzeniem można więc wykorzystywać skorupki jajek, jako naturalny suplement diety.

Ważne jednak, aby najpierw je odpowiednio przygotować – skorupki należy dokładnie umyć, wyparzyć, a następnie piec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze min. 100 stopni Celsjusza. Tak przygotowane skorupki od jajek mielimy na drobny proszek i dodajemy do ulubionych dań. Można posypać nimi sałatkę, wykorzystać jako składnik sosu lub wypić razem z koktajlem. Dzienna dawka tego naturalnego suplementu to jedna łyżeczka proszku ze skorupek jaj.

Wybielacz do firanek


Jeśli firanki i ubrania nie zachwycają już śnieżnobiałym kolorem, można zastosować wybielacz ze skorupek. Należy je pokruszyć, a następnie włożyć do małego, materiałowego woreczka (najlepiej lnianego) i dokładnie związać. Tak przygotowane zawiniątko umieszcza się w bębnie pralki i pierze z pożółkłymi tkaninami.

Sposób na ugryzienia komarów


Ukąszenia owadów można łagodzić gotowymi produktami z aptecznych półek, które nie zawsze są tak skuteczne, jak zapewnia producent. Preparat na ugryzienia komarów można przygotować też własnoręcznie, wykorzystując skorupki od jajek. Dobrze umyte i wyparzone skorupki należy rozdrobnić, a następnie wymieszać z octem jabłkowym i odstawić na kilka dni.

Wapń w połączeniu z octem stworzy łagodzący swędzenie octan wapnia. Wystarczy tak przygotowanym balsamem posmarować miejsce po ugryzieniu, aby złagodzić ból i opuchliznę. Ważne jednak, aby preparat przechowywać w lodówce i zużyć nie później, niż po 30 dniach od nastawienia.

Czytaj także: Oto 5 FIT ciast, dla których nie trzeba grzeszyć. Kawałek każdego z nich ma mniej niż 300 kcal!