Ewa Wachowicz zdradziła, jak zrobić zakwas na wielkanocny żurek z... piętki chleba [PRZEPIS]
Słowiańska "Nigella Lawson", czyli Ewa Wachowicz, od lat udowadnia, że świetnie gotuje, a swoją kulinarną pasją dzieli się ze wszystkimi, którzy... lubią jeść. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, najlepiej własnej roboty. Zakwas, który jest niezbędny do powstania tej zupy, należy zrobić około 4-5 dni wcześniej, więc najwyższy czas zabrać się do pracy!
Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny? Przepis Ewy Wachowicz
Lista składników:- mąka żytnia razowa typ 2000 (1 szklanka)
- mąka żytnia razowa typ 1400 (1 szklanka)
- 2 piętki razowego chleba
- 4 ząbki czosnku
- litr przegotowanej wody (letniej)
- 2 szklanki przegotowanej wody (w temp. około 60 st. C)
Samo przygotowanie zakwasu żytniego na żurek jest banalnie proste, ale należy zacząć je co najmniej 4-5 dni przed dniem, w którym chcemy go użyć, bo musi odstać pewien czas w cieple, pod przykryciem, najlepiej w zaciemnionym miejscu.
Zaczynamy od przesypania mąki razowej do osobnego słoja, do którego dolewamy ciepłej wody i mieszamy aż do uzyskania gęstej masy.
Następnie znów zalewamy całość letnią wodą i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy piętki chleba razowego oraz 4 ząbki czosnku i przykrywamy gazą. Po 4-5 dniach w ciepłym i ciemnym miejscu zakwas powinien być gotowy do tego, by dodać go do świątecznego żurku. Smacznego!
Ewa Wachowicz nie kryje, że uwielbia jeść żurek na... śniadanie (nie tylko wielkanocne).
Czytaj także: Jak zrobić majonez bez... jajek? Wystarczy użyć cieciorki! Wegański przepis na Wielkanoc 2021
Dowiedz się więcej:
- Jak zrobić najlepszy zakwas buraczany na barszcz wigilijny? Wypróbuj przepis Jakuba Kuronia
- Świąteczny bigos Magdy Gessler. Królowa zdradziła swój sekretny przepis – jak go zrobić?
- Przepis na sernik á la Podsiadło — jak zrobić ciasto ze słynnej aukcji WOŚP?