Idealny przepis na Wielkanoc. Prawdziwy staropolski żurek według Roberta Makłowicza [PRZEPIS]
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Szukasz idealnego przepisu na prawdziwy staropolski żurek? Robert Makłowicz zdradził taki, z którego ta tradycyjna polska zupa zawsze wychodzi pyszna.
Wystarczy przygotować kilka podstawowych produktów.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 5 ząbków czosnku
- 1-2 listki laurowe
- Sól
- 3 litry przegotowanej wody
- kromka razowego chleba
Przygotowanie zakwasu na żurek:
W misce zamieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki, a następnie powoli wlewaj do nich przegotowaną wodę, cały czas mieszając. Następnie dodaj czosnek oraz liść laurowy i tak przygotowaną mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni.
Jak zrobić treściwy żur według Roberta Makłowicza?
Do żurku według Roberta Makłowicza potrzebujemy kilku składników.•Fot. YouTube/ Swetru
Wszystko razem chwilę dusimy. Przyprawiamy pieprzem, świeżym czosnkiem i solą. Gdy ziemniaki są już miękkie do żurku dodajemy zakwas i wszystko z patelni. Całość gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.