Idealny przepis na Wielkanoc. Prawdziwy staropolski żurek według Roberta Makłowicza [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Szukasz idealnego przepisu na prawdziwy staropolski żurek? Robert Makłowicz zdradził taki, z którego ta tradycyjna polska zupa zawsze wychodzi pyszna.
Robert Makłowicz zdradził, jak zrobić idealny staropolski żurek. Fot. Instagram/@robertmaklowicz_official
Jaja, kiełbasa, chrzan, baba wielkanocna, żurek to pozycje, które od lat królują podczas wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. Tym razem, znany i lubiany krytyk kulinarny, Robert Makłowicz podał swój najlepszy przepis na zakwas na żurek, który zdążycie zrobić jeszcze teraz przed świętami.

Wystarczy przygotować kilka podstawowych produktów.
Składniki:



Przygotowanie zakwasu na żurek:
W misce zamieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki, a następnie powoli wlewaj do nich przegotowaną wodę, cały czas mieszając. Następnie dodaj czosnek oraz liść laurowy i tak przygotowaną mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni.

Jak zrobić treściwy żur według Roberta Makłowicza?

Do żurku według Roberta Makłowicza potrzebujemy kilku składników.Fot. YouTube/ Swetru
Wywar gotujemy na żeberkach, kawałku wędzonej słoniny z liściem laurowym i zielem angielskim. Potem dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na patelni podsmażamy cebulkę, pieczarki i kiełbasę.

Wszystko razem chwilę dusimy. Przyprawiamy pieprzem, świeżym czosnkiem i solą. Gdy ziemniaki są już miękkie do żurku dodajemy zakwas i wszystko z patelni. Całość gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.
Ostatnio w naTemat pisaliśmy o wyjątkowym przepisie na żurek, którym podzieliła się Anna Lewandowska. Trenerka robi go w nieco inny sposób, tak by zupa wyszła lżejsza. Dokładny przepis na fit żurek według "Lewej" znajdziecie TUTAJ.
Czytaj także: Robert Makłowicz udzielił cennej rady. "Nie gotuje się w ogóle parówek"