Bowl food to przepis na zalegające w lodówce jedzenie. Jak szybko przygotować "miskę szczęścia"?

Julia Łowińska
Internet opanował nowy trend na jedzenie. To Bowl Food, czyli miska, do której można wrzucić wszystkie składniki, które zalegają w lodówce. Ma być szybko, zdrowo i pożywnie. I niezobowiązująco. Z tak przygotowanym posiłkiem można wygodnie usiąść na kanapie.
Boowl food to nowy trend, który pozwoli wykorzystać nagromadzone w lodówce jedzenie. Fot. Louis Hansel / Unsplash.com
"Bowl food" z założenia jest prosty w przygotowaniu, a do przepisu można użyć sezonowych warzyw i owoców. Świetnie również sprawdzi się wszystko to, co zostawiliśmy w lodówce i do tej pory nie wiedzieliśmy, jak wykorzystać. Chodzi o połączenie ulubionych składników bez spędzenia wielu godzin nad kuchenką.
W przygotowaniu "bowl food" nie ma żadnej większej filozofii. Jedyne czego tak naprawdę nam potrzeba to... miska. Jedzenie w misce smakuje lepiej i jest po prostu wygodniejsze. Można z nim wygodnie rozsiąść się na kanapie i zajadać.

Na słono

Bowl food na słono sprawdzi się idealnie, jeśli jesteśmy zbyt leniwi, żeby przygotować skomplikowany obiad. Wystarczy zebrać porcję ulubionych warzyw, zagotować w wodzie i wrzucić do miski. Można też zdecydować się na zdrowszą wersję bez gotowania. Surowe warzywa wystarczy obrać i pokroić. Całość można przyprawić ulubionymi sosami czy np. sezamem lub czarnuszką.
Do miski można wrzucić to, co akurat mamy pod ręką.Fot. Daria Shevtsova / Pexels
Przepis na bowla z tofu i warzywami: Ryż należy ugotować w osolonej wodzie. Tofu skropić sosem sojowym. Zieloną i czerwoną paprykę pokroić i posolić. Usunąć nasionka z papryczki chilli – można zostawić trochę, jeśli lubimy ostry smak – i pokroić na drobne kawałki. Pokroić drobno szczypiorek.


Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić tofu, papryki i papryczkę chilli. Obsmażyć. Tofu powinno być lekko złociste, a papryka zmięknąć.

Do miski przełożyć ugotowany ryż, warzywa i tofu. Posypać szczypiorkiem i sezamem. Można delikatnie skropić sosem sojowym.

Na słodko

Bowl na słodko może po prostu okazać się pokrojonymi i zmieszanymi owocami, owsianką z dodatkiem orzechów lub czymkolwiek innym, co wpadnie nam w ręce, a nada się na słodki posiłek.
Słodka miska z jedzeniem to idealne rozwiązanie na śniadanie.Fot. Taryn Elliott / Pexels
Pomysł na słodkiego bowla to inspiracja na śniadanie. Podane składniki można stosować zamiennie z innymi. Płatki owsiane można wymienić na kaszę jaglaną, a owoce dobrać według własnych upodobań.

Przepis na śniadaniowego bowla:

Płatki owsiane wystarczy zagotować z wodą lub mlekiem kokosowym ze szczyptą cynamonu. Zdjąć z ognia. Następnie wrzucić ulubione owoce i dosypać pokrojonych orzechów. Do miski można dodać łyżkę masła orzechowego.

Smacznego!
Czytaj także: Halloumi na 3 sposoby. Burger z cypryjskim serem rozkocha Twoje podniebienie!