Nie wiesz, jak dobrze przyprawić karkówkę na grilla? 3 sprawdzone przepisy na marynaty
Uwielbiasz grillowaną karkówkę, ale wciąż zastanawiasz się, jak to się dzieję, że Twojej szwagierce wychodzi zawsze lepsza? Kluczem do sukcesu jest odpowiedne przyprawienie. Marynując mięso, nadajemy mu zupełnie nowy smak i aromat. Dzięki tej praktyce robi się bardziej kruche, a podczas grillowania staje się miękkie i soczyste. Oto 3 oryginalne przepisy na marynaty do karkówki z dodatkiem sekretnego składnika.
Nie wiesz, jak dobrze przyprawić karkówkę na grilla? 3 sprawdzone przepisy na marynaty•Fot. unsplash.com
1. Marynata musztardowa
Marynata w klimacie musztardowym przypadnie do gustu wszystkim, który lubią wyraziste nuty i lekko ziołowy posmak. Karkówka wprost uwielbia musztardę, nie ważne czy jest ona ostra czy słodka. Ja stawiam na zrównoważone połączenie pikantnej francuskiej i delikatnej miodowej.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 kulki pieprzu czarnego
- szczypta majeranku
- szczypta rozmarynu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko i dodajemy olej rzepakowy. Wyciskamy sok z jednej cytryny, kroimy cebulę w pióra i wrzucamy je do mięsa. Dodajemy do miski oba rodzaje musztardy i resztę przypraw. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
2. Marynata wietnamska
Jeśli na co dzień lubujesz się w takich daniach jak zupa PHO i cenisz orientalne klimaty, to koniecznie musisz przetestować akurat tę marynatę. Dodatek korzennego anyżu i orzeźwiającej kolendry w nasionach to strzał w dziesiątkę!SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- kolendra nasiona
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko i dodajemy olej rzepakowy. Siekamy papryczkę chilli i ząbek czosnku, a następnie wrzucamy je do mięsa. Potem dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy i sos sojowy. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
3. Marynata miodowo-czosnkowa
Karkówka to rodzaj mięsa, który wybitnie lubi się z miodem. Słodkie nuty wydobywają z mięsa głębie smaku i delikatność. Spora ilość czosnku napełni plastry karczku intensywnym aromatem, który wszyscy kochamy. Koniecznie pamiętaj o tymianku i rozmarynie, bo to one nadają oryginalnego posmaku.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko, sos sojowy i dodajemy olej rzepakowy. Siekamy cebulę w pióra, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy miód i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Sekretnym składnikiem każdej z marynat jest dodatek mleka. To ono sprawia, że mięso robi się delikatne i rozpadające w ustach. Po zamarynowaniu karkówki na trzy zaprezentowane sposoby, nie musicie czekać całą dobę, żeby wrzucić ją na grilla. Wystarczą tylko 3-4 godziny w lodówce.
Sprawdź też:
- Odpuść tłustą kiełbasę! 6 pomysłów na wegetariańską wyżerkę na majówkowego grilla
- Ten drink będzie hitem majówki i lata 2021! Mix 4 składników, który zwali Cię z nóg
- Wege grill na majówkę. Te smaczne zamienniki mięsa kupisz tanio w kilku znanych sklepach [LISTA]