Chłodnik inny niż wszystkie. Z dodatkiem pieczonego ziemniaka, idealny na upalne dni[PRZEPIS]
W upalne dni raczej nikt nie myśli o konsumowaniu ciepłych dań. W takim wypadku idealnym rozwiązaniem jest przyrządzenie chłodnika. Oto niestandardowy przepis na tę wakacyjną zupę z dodatkiem pieczonego ziemniaka.
Mężczyzna jest podróżnikiem i kucharzem. Chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorami nietypowymi przepisami. Tym razem opublikował filmik, w którym zdradził, jak zrobić chłodnik z pieczonym ziemniakiem, szparagami i płynnym jajkiem. To połączenie jest pyszne i syte.
Składniki na chłodnik:
- 1 l maślanki
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 pęczek botwiny z korzeniem
- 500 ml kefiru
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 ogórki małosolne
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 jajka
- zakwas buraczany
Przygotowanie chłodnika z pieczonym ziemniakiem
1. Botwinkę umyj. Potem pokrój buraczki w kostkę, a łodygi i liście drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, wrzuć ząbek czosnku i przesmaż razem z burakami. Po pięciu minutach dodaj liście botwinki, podsmaż jeszcze chwilę i odstaw do wystygnięcia.
2. Ogórki małosolne i szparagi pokrój w kostkę, natomiast rzodkiewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach.
3. Do garna wlej kefir, maślankę i zakwas. Dodaj przygotowaną botwinkę, resztę warzyw, posiekany na świeżo koperek i szczypiorek. Dolej sok z cytryny i dorzuć ząbek czosnku.
4. Ugotuj jajka na miękko (6-7 minut). Przygotuj pieczone ziemniaki: przekrój je na połówki, natrzyj ulubionymi przyprawami i ziołami, a potem piecz w 200 st. C przez ok 30 min.
5. Na koniec chłodnik przelej na talerz. Dodaj kilka pieczonych ziemniaków, połowę jajka i gotowe.
Czytaj także: Jak zrobić najlepszy zakwas buraczany na barszcz wigilijny? Wypróbuj przepis Jakuba Kuronia