
Botwinka to królowa wiosennych zup. Jest lekka i można ją zrobić w bardzo szybki sposób. Swój sprawdzony przepis na zupę z botwinki zdradziła królowa polskich kulinariów, Magda Gessler.
REKLAMA
Głównym składnikiem zupy botwinki są oczywiście młode liście buraka ćwikłowego. Można ją podawać na zimno, gdy upały doskwierają lub w formie ciepłej na przykład z ziemniakami.
Przed przygotowywaniem botwinki warto zrobić wcześniej własny kwas buraczany, który jest prawdziwą bombą witaminową. Buraki są bogate w witaminę C i B1 oraz wiele makro i mikroelementów.
Pity codziennie (po pół szklanki) może pomóc w leczeniu anemii, zaparć i nadciśnienia oraz wspomóc pracę wątroby i nerek. Co więcej, pozwoli oczyścić organizm, a także odkwasić go.
Jak zrobić zdrowy kwas buraczany?
Składniki na kwas buraczany:
Przygotowanie kwasu buraczanego:
- Obrane i pokrojone w plasterki buraki włóż do słoika.- Dodaj obrany czosnek, sól, cukier oraz ziele angielskie i zalej przegotowaną letnią wodą. Na koniec włóż skórkę chleba.
- Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po pięciu dniach odcedź kwas i przelej go do mniejszych słoików lub butelek. Tak przygotowany kwas należy przechowywać w lodówce.
Przepis na botwinkę według Magdy Gessler
Magda Gessler w jednym z odcinków Kuchennych rewolucji pokazała, jak zrobić prostą i pyszną zupę staropolską z botwiny. Po przemianie lokalu "Kameralna" w Chodzieży prowadząca kuchenne show wprowadziła do nowego menu właśnie to danie.Składniki na botwinkę:
Przygotowanie botwinki według Magdy Gessler:
1. Mięso włóż go garnka, zalej zimną wodą i posól. Kiedy woda się zagotuje, dodaj przygotowane warzywa. Wszystko razem gotuj pod przykryciem przez około 45 minut. Kolejno dodaj pieprz i jeszcze chwilę gotuj. Na koniec przecedź wywar.
2. Potem botwinkę pokrój na małe kawałki i wrzuć do bulionu. Gotuj przez 10 minut, po czym dolej sok z cytryny i kwas z buraków. Kolejno przypraw solą i pieprzem.
3. Do kubeczka wsyp łyżkę mąki i szczyptę soli. Dolej trochę zimnej wody. Wszystko razem mieszaj aż do momentu powstania jednolitej papki. Do tego dodaj odrobinę ciepłej zupy, znów wymieszaj i wlej do garnka z gotującą się zupą.
4. Do śmietanki dodaj około 100 ml ciepłej zupy, wymieszaj, wlej do garnka i wszystko razem jeszcze chwilę pogotuj. Podawaj z 2 połówkami jajka oraz odrobiną posiekanego koperku. I gotowe.
Choć botwinki używamy najczęściej do zup, to można stanowić także idealny dodatek do sałatek, sosów czy tart. Najlepszą botwinkę kupimy w maju i czerwcu. Można wtedy zaopatrzyć się w większą ilość, posiekać i zamrozić.
Czytaj także: