botwina
Jak zrobić botwinkę? Fot. pexels.com / Karolina Grabowska

Botwinka to królowa wiosennych zup. Jest lekka i można ją zrobić w bardzo szybki sposób. Swój sprawdzony przepis na zupę z botwinki zdradziła królowa polskich kulinariów, Magda Gessler.

REKLAMA
Głównym składnikiem zupy botwinki są oczywiście młode liście buraka ćwikłowego. Można ją podawać na zimno, gdy upały doskwierają lub w formie ciepłej na przykład z ziemniakami.
Przed przygotowywaniem botwinki warto zrobić wcześniej własny kwas buraczany, który jest prawdziwą bombą witaminową. Buraki są bogate w witaminę C i B1 oraz wiele makro i mikroelementów.
Pity codziennie (po pół szklanki) może pomóc w leczeniu anemii, zaparć i nadciśnienia oraz wspomóc pracę wątroby i nerek. Co więcej, pozwoli oczyścić organizm, a także odkwasić go.

Jak zrobić zdrowy kwas buraczany?

Składniki na kwas buraczany:

  • 2 litry wody
  • skórka żytniego chleba razowego
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżeczka cukru
  • ziele angielskie
  • 2 kg buraków
  • Przygotowanie kwasu buraczanego:

    - Obrane i pokrojone w plasterki buraki włóż do słoika.
    - Dodaj obrany czosnek, sól, cukier oraz ziele angielskie i zalej przegotowaną letnią wodą. Na koniec włóż skórkę chleba.
    - Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
    - Po pięciu dniach odcedź kwas i przelej go do mniejszych słoików lub butelek. Tak przygotowany kwas należy przechowywać w lodówce.

    Przepis na botwinkę według Magdy Gessler

    Magda Gessler w jednym z odcinków Kuchennych rewolucji pokazała, jak zrobić prostą i pyszną zupę staropolską z botwiny. Po przemianie lokalu "Kameralna" w Chodzieży prowadząca kuchenne show wprowadziła do nowego menu właśnie to danie.

    Składniki na botwinkę:

  • 30 dag cielęciny z kością
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 5 dag selera
  • 1 por
  • 2 pęczki botwinki
  • szklanka kwasu z buraków
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • jedno opakowanie śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 7 ziaren pieprzy
  • garść posiekanego koperku
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Przygotowanie botwinki według Magdy Gessler:


    1. Mięso włóż go garnka, zalej zimną wodą i posól. Kiedy woda się zagotuje, dodaj przygotowane warzywa. Wszystko razem gotuj pod przykryciem przez około 45 minut. Kolejno dodaj pieprz i jeszcze chwilę gotuj. Na koniec przecedź wywar.
    2. Potem botwinkę pokrój na małe kawałki i wrzuć do bulionu. Gotuj przez 10 minut, po czym dolej sok z cytryny i kwas z buraków. Kolejno przypraw solą i pieprzem.
    3. Do kubeczka wsyp łyżkę mąki i szczyptę soli. Dolej trochę zimnej wody. Wszystko razem mieszaj aż do momentu powstania jednolitej papki. Do tego dodaj odrobinę ciepłej zupy, znów wymieszaj i wlej do garnka z gotującą się zupą.
    4. Do śmietanki dodaj około 100 ml ciepłej zupy, wymieszaj, wlej do garnka i wszystko razem jeszcze chwilę pogotuj. Podawaj z 2 połówkami jajka oraz odrobiną posiekanego koperku. I gotowe.
    Choć botwinki używamy najczęściej do zup, to można stanowić także idealny dodatek do sałatek, sosów czy tart. Najlepszą botwinkę kupimy w maju i czerwcu. Można wtedy zaopatrzyć się w większą ilość, posiekać i zamrozić.
    Czytaj także:
    logo