4 sposoby na wigilijną kutię [Przepisy]

Paulina Szymańska
Kutia to tradycyjna potrawa z terenów wschodnich - dawnej kresowej Polski, Ukrainy, Białorusi, Rosji i Litwy. Od wielu lat danie ewoluowało pod kątem dodawanych składników, ale nigdy nie zatraciło swojego pierwotnego charakteru.
Kutia to jedna z 12 potraw wigilijnych eastnews.pl/yulka3ice

Kutia - co to jest?

Kutia to specjalne danie ze słodkich bakalii i ziaren, które po raz pierwszy podaje się podczas wieczerzy wigilijnej. Istnieje mnóstwo wariantów kutii, które są uzależnione od kultury danego miejsca. Na kutię w Rosji i na Ukrainie mówi się "kutya", a na Litwie i Słowacji "sochivo". Z kolei w krajach bałkańskich znana jest jako "koljivo" (Serbia), "coliva" (Rumunia), "kolivo" (Bułgaria). W Grecji na kutię mówi się "kollyva", a w Armenii "anoushabour". Niezależnie od kraju i wybranych dodatków, znaczenie kutii się nie zmienia.

Kutia to nie tylko uwielbiana przez wielu wyśmienita potrawa (lub deser), ale także symbol dobrych zbiorów i obfitości na cały przyszły rok. Przodkowie z terenów dawnej Polski wschodniej i Ukrainy wierzyli, że im bogatsza w składniki kutia na święta, tym lepsze zbiory i dostatek w przyszłości.


Jak zrobić kutię? Z czego składa się tradycyjna kutia?

Głównymi składnikami są ugotowane ziarna pszenicy, mak, rodzynki i orzechy. Wszystkie te składniki mają znaczenie symboliczne. Ziarno oznacza życie. Miód jest symbolem zdrowia i dostatku. Mak z kolei symbolizuje bogactwo i powodzenia.

Choć przez te wszystkie lata przepisy na kutię ewoluowały, to nie może jej zabraknąć na świątecznych stołach. Dlaczego? Kutia wchodzi w skład tradycyjnych 12 potraw wigilijnych.


Jak podawać kutię?

Tradycyjnie kutię powinno podawać się w glinianych naczyniach. Przysmak warto zrobić dzień przed wigilią, aby wszystkie składniki mogły się połączyć.

Tradycyjna kutia - przepis


Składniki:

Przygotowanie:


Kutia z makaronem

Kutia z makaronem często określana jest jako kluski z makiem.
Składniki:
Przygotowanie:

Kutia z kaszą pęczak


Składniki:

Przygotowanie:


Kutia z ryżem


Składniki:

Przygotowanie: