Co powiesz na ostry udon z kurczakiem? Stanie się twoim obiadowym ulubieńcem [PRZEPIS]
- Udon przygotowany przez Daniela Brzezińskiego z kanału UMAMI to czysta poezja
- Smakuje jak z najlepszej street-foodowej budki z wietnamskimi przysmakami
- To tanie i szybkie danie na lunch, obiad lub kolację
Przepis na ostry udon z kurczakiem. Stanie się twoim obiadowym ulubieńcem
Udon z kurczakiem to zdecydowanie danie należące to comfort foodu. Spora dawka węglowodanów i białka sprawią, że będziemy czuć się syci, a to wpłynie pozytywnie na nasz nastrój. Z pewnością uśmiech zagości na twojej twarzy już od pierwszego kęsa. Tutaj wersja pikantna, ale jeśli nie przepadasz za ostrym, to oczywiście możesz zrezygnować z chilli albo dać tylko odrobinę dla podkręcenia smaku. Nie jesz kurczaka? Śmiało zamień go na inne mięso albo wersję wege, czyli np. tofu czy boczniaki.
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt. cebulka dymka
- 2 szt. szalotek
- 2 łyżki chilli w oleju
- 250 g piersi z kurczaka (w opcji wege może być pół kostki tofu lub 200 g boczniaków)
- 1/6 kapusty młodej
- 2 opakowania makaronu udon
SOS:
- 20 ml sosu sojowego
- 30 ml sosu sojowego ciemnego
- 40 ml sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 100 ml bulionu drobiowego
KROK 1) Kroimy czosnek w plasterki. Następnie w piórka kroimy szalotkę. Możesz zamiast szalotki użyć zwykłą cebulkę albo czerwoną. Szatkujemy cienko zwykłą, młodą kapustę. Do tego kroimy brokuły na mniejsze części.
KROK 2) Odpalamy kuchenkę, dajemy kropelkę oleju i od razu wrzucamy na patelnię brokuły, szalotkę i czosnek. W międzyczasie, kiedy warzywa mamy na patelni i się smażą, naszego kurczaka dzielimy na pół i kroimy w cienkie paski.
KROK 3) Odgarniamy warzywka na patelni na bok i dorzucamy kurczaka. Na górę wrzucamy kapustę i całość mieszamy. Po chwili zalewamy naszą mieszankę na patelni bulionem.
KROK 4) Od razu dodajemy również sos ostrygowy, sos sojowy ciemny, sos sojowy jasny i olej sezamowy. Odrobina cukru i pasta chili. Mieszamy całość energicznym ruchem. Makaron udon zalej gorącym wrzątkiem, przykryj i pozostaw na 4 minuty.
KROK 5) W międzyczasie kroimy sobie szczypiorek lekko pod skosem, tak żeby nadać mu i całej potrawie azjatyckiego charakteru.
KROK 6) Ugotowany makaron dorzucamy do naszego sosu z kurczakiem dolewając troszkę wody z gotującego się makaronu. Mieszamy tak, aby wszystko się pięknie połączyło, podrzucając wszystko razem na patelni – oczywiście jeśli masz z tym problem, to radzimy wymieszać potrawę łopatką.
KROK 7) Nasze przygotowane danie wykładamy na talerz. Na makaron dajemy odrobinę chrupiących kiełek mung i na to sypiemy pokrojoną orientalnie dymkę. Opcjonalnie można również dać trochę świeżej kolendry i pokroić w ćwiartkę limonkę i całość skropić – świetna sprawa. Wygląda i smakuje obłędnie!
To dobra opcja na kolację ze znajomymi. Wszyscy kochają ciepłe, aromatyczne kluseczki! Do tego pogaduchy lub ulubiony serial – i nic tylko żyć, nie umierać.