Kaczka dziwaczka, czy może w buraczkach? Jak przyrządzić kaczkę, żeby potem nie rzucać mięsem?

Materiał PR-owy Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
25 października 2023, 10:24 • 1 minuta czytania
Nie jemy kaczki, a jesteśmy liderem w jej produkcji. W tym wypadku bardzo aktualne jest powiedzenie cudze chwalicie, swego nie znacie. Jesteśmy jednym z liderów produkcji kaczki w Europie, a wcale jej nie jemy. 200g – tyle właśnie zjadamy mięsa z kaczki rocznie. To prawie jak opakowanie słonych paluszków. Paradoks polega na tym, że to kaczka, a nie schabowy jest typowo polskim daniem. Czas więc rzucić kaczką na ruszt!
Fot. materiały prasowe

Czy mięso z kaczki jest dietetyczne?

Jeśli będziemy jeść całą kaczkę przez 7 dni w tygodniu i 30 dni w miesiącu nie będzie ona dietetyczna. Wchodząc na wagę będziecie rzucać mięsem. Wiadomo jednak, że taka sytuacja nie będzie miała miejsca, niezależnie od produktu. Mięso z kaczki, obojętnie, którą jej część wybierzemy, to danie bardzo wykwintne i powinno przede wszystkim pieścić nasze podniebienie, a nie zapychać żołądek.

Dieta powinna być rozpatrywana jako całość, a nie poszczególne potrawy. 100 g piersi z kaczki to 140 kalorii. Pamiętajcie też o tym, że jeśli chcecie usmażyć pierś z kaczki, możecie zrobić to bez tłuszczu. Na koniec, a propos rzucania mięsem na wadze.

Pamiętajcie, że zdrowa dieta nie może funkcjonować bez aktywności fizycznej. Więc po kaczce, warto wybrać się na spacer, rower lub basen. Wtedy na pewno nie odczujecie tych 140 kalorii. A tak na koniec, dla tych, którzy rzucają mięsem, ponieważ to czytają. Słone paluszki, te które tak lubicie mają 480 kalorii…

Co w kaczce piszczy?

Jeśli rzucać mięsem, to koniecznie razem z kaczką. Jej mięso to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Znajdziecie w niej również witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B6. Jeśli w trakcie grilla lub gotowania dopadnie was zmęczenie, to właśnie one pomogą odzyskać równowagę. Ponadto wspomagają one wzrost i rozwój kości. Jeśli więc chcecie być silni i zdrowi kaczka staje się koniecznością.

Jeśli jeszcze nie dostrzegliście zdrowotnego potencjału mięsa z kaczki to najwyraźniej brakuje wam witaminy A, która nie tylko wspomaga odporność, ale również wzrok. Witamina E obniża poziom złego cholesterolu, więc nie rzucicie mięsem, po objerzeniu wyników badań lekarskich. Mamy też cynk, że mięso z kaczki zawiera dużo cynku i żelaza. Dzięki temu ostatniemu możecie zapobiegać anemii, a cynk, jak to cynk, nawet jeśli usłyszycie coś denerwującego, pozwoli na regulację ciśnienia krwi.

Przede wszystkim smak

Mięso kaczki jest uznawane za najszlachetniejsze mięso drobiowe. Bardzo często porównywane jest z dziczyzną. Odpowiednio przygotowana kaczka zachwyci was smakiem, aromatem. Jest wyjątkowo krucha i soczysta. Najlepsze części to pierś oraz podudzie. Przygotowanie kaczki jest nieco trudniejsze niż kurczaka lub indyka.

Pierś z kaczki najlepiej smakuje ze skórą. Wiele osób uznaje ją za zbyt tłustą. Przy jej smażeniu nie musimy jednak korzystać z żadnego tłuszczu. Połóżcie po prostu pierś z kaczki, koniecznie skórą do dołu, na zimnej patelni. Tłuszcz wytopi się w czasie smażenia, a pierś będzie krucha i soczysta.

Kaczka to nasze tradycyjne danie

Wbrew obiegowym opiniom to właśnie kaczka, a nie popularny schabowy powinna być jednym z symboli polskiej tradycyjnej kuchni. Jeśli prześledzimy historię polskich kulinariów to na słowo kotlet natrafimy dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Kaczka zaś towarzyszy nam już od XI wieku, kiedy ją udomowiono i rozpoczęto jej hodowlę. Polska kaczka słynęła z pieczeni, także tych trafiających na królewskie stoły, doskonałego aromatycznego rosołu oraz tradycyjnej czerniny.

TEKST JEST "FINANSOWANY ZE ŚRODKÓW FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO I FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO"