Wielka grupa turystów z objawami zatrucia. Byli w znanym polskim kurorcie nad Bałtykiem
Jak informuje "Kurier Szczeciński" do tego zdarzenia doszło w miniony weekend w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Pogorzelicy.
Duża grupa letników zatruła się w znanym ośrodku nad Bałtykiem
Wówczas po pomoc do świątecznej opieki zdrowotnej zaczęli zgłaszać się przebywający tam letnicy. Byli to głównie seniorzy.
– Na tę chwilę mamy chorych ponad czterdzieści osób – przekazała gazecie w poniedziałek Małgorzata Kapłan, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. I dodała: – Sytuacja jest jednak rozwojowa i jak w przy każdym zatruciu pokarmowym tych chorych może być więcej. Są to zarówno kuracjusze jak i osoby z personelu.
Sprawą zajęli się też pracownicy z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gryficach. – Pobrano do badań wymazy od osób chorych, od personelu bloku żywienia, wymazy sanitarne z rąk personelu bloku żywienia, z powierzchni, a także próbki badań produktów, które jedli kuracjusze – poinformowała "Kurier Szczeciński" Małgorzata Kapłan.
Z informacji sanepidu wynika, że nikt nie trafił do szpitala. Chorym zalecono izolację. Wyniki badań próbek mają być znane najwcześniej w środę.
Co robić w przypadku zatrucia? Na to pytanie odpowiedzi znajdziemy m.in. na stronie ministerstwa zdrowia i NFZ.
Specjaliści wyjaśniają, że najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty.
Co robić w przypadku zatrucia pokarmowego?
"Ignorowanie wymogów dotyczących higieny, nieprawidłowe przechowywanie produktów (na przykład w zbyt wysokiej temperaturze) i nieprzestrzeganie terminów przydatności do spożycia, zwiększa ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego" – przestrzegają eksperci MZ i NFZ.
Typowe objawy zatrucia to m.in.:
- silny ból brzucha
- biegunka
- wzdęcia
- wymioty
- czasem gorączka, dreszcze i poczucie słabości organizmu.
Jak uniknąć zatrucia:
- przestrzegaj podstawowych zasad higieny, myj surowe owoce i warzywa, dokładne czyść i myj blat kuchenny oraz miejsca przyrządzania posiłków
- stosuj oddzielne deski do przygotowywania warzyw, mięs i ryb
- dbaj o czystość lodówki, regularnie ją myjąc. Nie należy też jej przepełniać, by powietrze, które w niej krąży, mogło utrzymać stałą temperaturę
- produkty surowe i gotowe do spożycia przechowuj oddzielnie
- sprawdzaj termin przydatności do spożycia wszystkich produktów
- nie jedz surowego mięsa, nawet sporadyczne spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa grozi zatruciem pokarmowym.
Co zrobić jeśli czujemy, że się zatruliśmy:
- jeśli możesz, zwymiotuj to, co zjadłeś
- pozwól, by organizm pozbył się tego, co zalega w jelitach, ale jeśli biegunka się przedłuża, weź leki na jej powstrzymanie
- pij często, ale powoli i małymi łykami, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu
- weź lekarstwa, w tym węgiel aktywny (wiąże toksyczne substancje i je wydala)
- stosuj lekkostrawną dietę, w tym m.in. ugotowany ryż lub kleik, sucharki lub biszkopty.