Niebezpieczna bakteria w bekonie popularnej marki. GIS wydał pilne ostrzeżenie

redakcja naTemat
13 września 2024, 20:17 • 1 minuta czytania
Niebezpieczna bakteria Listeria monocytogenes została wykryta w kolejnym produkcie spożywczym. Tym razem chodzi o partię bekonu wędzonego w kostce marki Krakus. Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, spożycie tego produktu, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do listeriozy, poważnej choroby zakaźnej.
Groźna bakteria w partii wędzonego bekonu. Jest ostrzeżenie GIS Fot. Filip Naumienko / REPORTER / Zdjęcie poglądowe

Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy partii wędzonego bekonu w kostce marki Krakus. Jego producentem jest firma Animex Kutno. Zakład wdrożył już procedurę wycofywania skażonej partii produktu z rynku. "W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes" – czytamy w komunikacie na stronie Gov.pl.


Jak dodano, organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Groźna bakteria w partii wędzonego bekonu. Jest ostrzeżenie GIS

GIS podał też szczegóły dotyczące niebezpiecznego produktu:

Klienci, którzy kupili partię bekonu objętego komunikatem, proszeni są o niespożywanie tego produktu. W przypadku wystąpienia objawów listeriozy po jego spożyciu zaleca się z kolei jak najszybszy kontakt z lekarzem.

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. "Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie" – wyjaśnia GIS.

Co ważne, do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu) bądź też przez spożycie skażonej żywności.

Objawy zakażenia:

Jeśli dojedzie do zachorowania, chorobę leczy się antybiotykami.