Wszyscy zachwalają jego zupę grzybową na Wigilię. Z tym przepisem zachwycisz rodzinę

Bartosz Godziński
06 grudnia 2024, 21:26 • 1 minuta czytania
Nie w każdym regionie Polski na Wigilię podaje się grzybową. Wielu z nas je wtedy barszcz czerwony. W tym roku można przełamać tradycję i spróbować zupy według przepisu Tomasz Strzelczyka. Oczywiście mogą też z niego skorzystać osoby, którym święta kojarzą się z grzybową. Nie pożałują.
Sprawdzony przepis na zupę grzybową na Wigilię (i nie tylko). Wszyscy polecają recepturę Tomasza Strzelczyka Fot. Julian Sojka/East News (zdj. poglądowe)

Tomasz Strzelczyk jest finalistą programu "Masterchef Polska", a także znanym blogerem kulinarnym, twórcą portalu Oddaszfartucha i kanału na YouTube o tej nazwie. Jego film, na którym przygotowuje wigilijną zupę grzybową według własnej receptury ma już parę lat, ale takie rzeczy się starzeją. Przez ten czas wyrobił też sobie opinię jednego z najlepszych przepisów na Boże Narodzenie.


"Skorzystałam. Wszyscy zachwyceni, zabłysnęłam. Przyznałam szczerze, że to pana przepis", "Super przepis. Pierwszy raz w życiu robiłem taką zupę i wyszła naprawdę super", "Zrobiłam tę zupę w ubiegłym roku. Pyszna. W tym roku też będzie daniem wigilijnym", "Wyszło przepysznie, dziękuję i pozdrawiam" – zachwalają internauci.

Nie pozostaje nam nic innego, niż tylko spróbować. W składniki zaopatrzymy się w dowolnym sklepie spożywczym lub dyskoncie. Nie ma tu prawie nic wyszukanego (no, może poza cząbrem, bo nie wszyscy go mają w domach) i drogiego (z wyjątkiem rzecz jasna grzybów), ale proste rzeczy często są właśnie najlepsze.

Wigilijna zupa grzybowa wg przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

Przygotowanie:

Dodatkowe porady: jedną cebulę możemy delikatnie opalić (ale nie spalić) nad palnikiem lub upiec w piekarniku, by nabrała odpowiedniego aromatu i to właśnie ją wrzucamy do wywaru. Tomasz Strzelczyk na swojej stronie radzi też, by użyć mieszkanki grzybów – borowików i podgrzybków. Gotowe danie możemy podawać z makaronem, uszkami (też z grzybami) lub łazankami.