Wszyscy zachwalają jego zupę grzybową na Wigilię. Z tym przepisem zachwycisz rodzinę
Tomasz Strzelczyk jest finalistą programu "Masterchef Polska", a także znanym blogerem kulinarnym, twórcą portalu Oddaszfartucha i kanału na YouTube o tej nazwie. Jego film, na którym przygotowuje wigilijną zupę grzybową według własnej receptury ma już parę lat, ale takie rzeczy się starzeją. Przez ten czas wyrobił też sobie opinię jednego z najlepszych przepisów na Boże Narodzenie.
"Skorzystałam. Wszyscy zachwyceni, zabłysnęłam. Przyznałam szczerze, że to pana przepis", "Super przepis. Pierwszy raz w życiu robiłem taką zupę i wyszła naprawdę super", "Zrobiłam tę zupę w ubiegłym roku. Pyszna. W tym roku też będzie daniem wigilijnym", "Wyszło przepysznie, dziękuję i pozdrawiam" – zachwalają internauci.
Nie pozostaje nam nic innego, niż tylko spróbować. W składniki zaopatrzymy się w dowolnym sklepie spożywczym lub dyskoncie. Nie ma tu prawie nic wyszukanego (no, może poza cząbrem, bo nie wszyscy go mają w domach) i drogiego (z wyjątkiem rzecz jasna grzybów), ale proste rzeczy często są właśnie najlepsze.
Wigilijna zupa grzybowa wg przepisu Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 80 g suszonych grzybów
- 250 ml śmietany 18 proc.
- 3 litry wody
- 4 marchewki średniej wielkości
- kawałek selera (1/4 szt.)
- 1 por
- 3 średnie cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- masło do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
Przygotowanie:
Dodatkowe porady: jedną cebulę możemy delikatnie opalić (ale nie spalić) nad palnikiem lub upiec w piekarniku, by nabrała odpowiedniego aromatu i to właśnie ją wrzucamy do wywaru. Tomasz Strzelczyk na swojej stronie radzi też, by użyć mieszkanki grzybów – borowików i podgrzybków. Gotowe danie możemy podawać z makaronem, uszkami (też z grzybami) lub łazankami.