Uwierzycie, że ziemniaki z cukrem mogą zmienić się w wykwintne danie? Tak robią to Duńczycy

Agnieszka Miastowska
28 stycznia 2025, 16:57 • 1 minuta czytania
Ziemniaki w karmelu, znane jako "brunede kartofler", to jedno z najbardziej charakterystycznych dań w duńskiej kuchni. Tradycyjnie podawane jako dodatek do pieczeni, zwłaszcza podczas świątecznych posiłków, ziemniaki te zachwycają swoim słodko-słonym smakiem i wyjątkową, błyszczącą glazurą. Sprawdź, jak przygotować to proste, a zarazem efektowne danie!
Ziemniaki w karmelu to wykwintny przepis. Oto, jak je zrobisz Fot. 123 rf

Ziemniaki w karmelu – duńska klasyka

Potrawa ta pojawiła się w Danii w XIX wieku i szybko zyskała popularność jako symbol wykwintnych świątecznych posiłków. Połączenie karmelu i ziemniaków może wydawać się nietypowe, ale w duńskiej kuchni to kulinarny majstersztyk. Słodycz karmelu idealnie równoważy się z wyrazistym smakiem pieczeni, takiej jak kaczka, wieprzowina czy gęś.


Przepis na ziemniaki w karmelu – brunede kartofler

Składniki (dla 4 osób):

Przygotowanie:

Wskazówki: