
Reklama.
Wino nocy poślubnej, wiedzieliście, że jest coś takiego? Jeżeli chcecie poznać tajemnice tego wina z najmniejszego regionu winiarskiego Węgier - Somlo to idźcie do Krako Slow Wine przy Lipowej 6f w Krakowie gdzie gościem będzie właściciel jednej z tamtejszych winnic będzie Karoly Konics. Szczególnie interesująco zapowiadają się wina ze szczepów endemicznych tego regionu. Będzie można też pokosztować węgierskich kiełbasek z mangalicy, produkowanych przez Olgę Rendek, członkinię Slow Food. Spotkanie rozpocznie się w piątek o godzinie 20.30.
Dzisiaj trzeci dzień targów EuroGastro. Do Warszawy na ulicę Marsa 56c zjechali się restauratorzy, kucharze i producenci wszystkiego co jest potrzebne w restauracji. Każdego dnia można przyglądać się zmaganiom w róznych konkursach. Akademia Marcina Budynka wraz z Funduszem Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza dzisiaj na ciekawy konkurs. W III edycji konkursu „Gotuj lokalnie” wystartują nauczyciele szkół gastronomicznych z całej Polski. Będzie można zobaczyć, jaka wyobraźnię kulinarną mają ci, od których zależy edukacja przyszłych kucharzy.
KuliQ Wine & Art wspólnie z The Fine Food Group zaprasza na kolejną degustację. Tym razem, na przywitanie wiosny Janusz Szaniawski poprowadzi degustację niezwykłych win Alzacji. Położona w samym sercu tego regionu Domaine Viticole de la Ville de Colmar prowadzona przez rodzinę Haeffelin dostarczy uczestnikom spotkania ciekawych doznań. Warto zajrzeć dzisiaj o 19.30 na Al. Niepodległości 46/50e w Warszawie.
W ramach Warsaw Italian Weekend można sie wybrać na warsztaty do Food Lab Studio Grzegorza Łapanowskiego. Tam w czasie trzygodzinnych warsztatów będzie można nauczyć się przygotowywać „antipasti, primo, secondo e dolce” , czyli prawdziwy włoski obiad. Po ciężkiej pracy będzie wino i relaks po włosku, czyli wspólna uczta. Wszystko wydarzy się w nowym kulinarnym miejscu Warszawy, przy ul. Racjonalizacji 5.
Kuchnia grecka cieszy się od lat dużym powodzeniem. Jej wielkim propagatorem jest Teo Vafidis . W najbliższą sobotę zaprasza nas na X festiwal Kuchni Greckiej. W halach targowych w Warszawie na ul. Marsa 56c będzie można kibicować kucharzom z całej Polski biorących udział w konkursie kulinarnym. Pokazy kuchni greckiej, degustacje ale też wystawa i koncerty . Na jeden dzień będzie się można przenieść do słonecznej Hellady. Impreza potrwa od 10.00 do 17.00.
Warszawska Młodzieżówka Slow Food zaprasza na nowy sezon akcji zakupowej. Tym razem swoje ulubione miejsca zakupowe pokaże mieszkająca w Warszawie Iranka Shirin Naemi. Będzie się można od niej dowiedzieć jak przygotować w Polsce prawdziwe perskie smakołyki. Wszyscy chętni na trzygodzinny spacer powinni się stawić w sobotę na Placu Mirowskim 1 o godzinie 9.00.
Jedzenie od wieków jest inspiracją i tematem dla artystów. Muzeum Etnograficzne w Warszawie zaprasza w sobotę o 19.30 na wernisaż http://wydarzeniakulinarne.pl/event/wernisaz-wystawy-zuzy-misko-o-konsumowaniu/">Muzeum Etnograficzne ]wystawy grafik[/url] Zuzy Miśko "O konsumowaniu".
Lubicie sok z brzozy? mamy właśnie sezon na jego pozyskiwanie. Każdy kto ma ochotę samodzielnie pozyskać ten doskonały napój, uważany za fantastyczny, naturalny izotonik powinien wybrać się w sobotę do gospodarstwa agroturystycznego "Dom na górce" w Szymanówku 11. Karol Szurdak zaprasza od 10.30 do 17.00 na naukę pozyskiwania soku z brzozy oraz wiosenny spacer etnobotaniczny.
We Wrocławiu w sobotę rusza Vegan Machine. Pokazy gotowania, wykłady, doskonałe wegańskie jedzenie oraz koncerty sceny alternatywnej. Wszystko od 12.00 do późnego wieczora w dwóch miejscach: Machina Organika na ul. Ruskiej 19 i Klubokawiarni Mleczarnia na ul. Włodkowica 5.
Wiosna, to też jedzenie na dworze, a więc Food Trucki. W sobotę i niedzielę będzie można się wybrać na błonia Stadionu Narodowego i sprawdzić co nowego w jedzeniu na kółkach. Każdy ma szansę na odkrycie swojego ulubionego Food Trucki">jadłowozu na ten sezon. Jeść będzie można od 12.00 do 19.00.
Wielkanoc, to między innymi mazurki. Na bezpłatne warsztaty z ich pieczenia i dekorowania zaprasza w sobotę o 12.00 Kids & Friends przy ulicy Skierniewickiej 14 lik U2.
Wydarzenia Kulinarne wezmą udział w biciu rekordu świata w piciu oranżady. Będzie to też pożegnanie rewelacyjnej klubokawiarni na warszawskiej Pradze - Kicia Kocia przy ulicy Garibaldiego 5a. Aktualny rekord w piciu oranżady białej to 5,1 sekundy. Będzie można też pokosztować premierowego napoju gazowanego robionego na bazie wody Olszynka, produkowanej na Grochowie. Start imprezy o 14.00.
Ceniony przez Krakowian festyn kulinarny Foodstock tym razem wystąpi w płynnej odsłonie. Organizatorzy chcą przywrócić zupom ich ważne miejsce na naszych stołach. Będą rosoły i ogórkowe. Pojawią się zupy klarowne, kremowe. Te poranne i pod wieczorną wódeczkę. Wszyscy miłośnicy zup powinni się pojawić w niedzielę w krakowskim Klubie Fabryka, Zabłocie 23 od 12.00 do 18.30.
Smacznego weekendu!