Niełatwa jest kuchnia wegetarianina – można rzecz. Jak wypełnić dietę, aby było zawsze bez mięsa i smacznie? Postanowiliśmy przygotować kilka propozycji kulinarnych dla wegetarian. Jako punkt obowiązkowy przyjęliśmy sobie, że w każdym daniu jako składnik ma wystąpić białko.
Białko to podstawowy budulec naszego organizmu. Znajdziemy je w produktach sojowych, fasoli, soczewicy, grochu. Jedzmy również dużo kasz, makaronów, pieczywa (najlepiej razowego), orzechy i nasiona. Jeżeli nie rezygnujemy z produktów mlecznych, białko znajdziemy w serach, jogurtach i mleku. Produkty nabiałowe zawierają jednak sporo tłuszczu.
O pomoc poprosiliśmy jednego z doświadczonych dietetyków mgr Monikę Konieczną, tak aby propozycje były obfite w białko, a jednocześnie możliwie z jak najmniejszą zawartością tłuszczu.
1. Pasta z zielonej soczewicy i orzechów włoskich
Składniki na pastę z zielonej soczewicy i orzechów włoskich:
szklanka ugotowanej soczewicy,
100 g mielonych orzechów włoskich,
cebula,
2 łyżki masła klarowanego,
3 łyżki oleju lnianego,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Składniki na soczewicę z kaszą gryczaną i papryką:
2. Soczewica z kaszą gryczaną i papryką
300 g soczewicy zielonej,
woreczek kaszy gryczanej,
2 cebule,
2 łyżki masła klarowanego,
papryka żółta i czerwona,
sól, pieprz.
Soczewicę zamoczyć na ok. 30 minut i gotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić..
Kasze ugotować w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym.
Po zdjęciu cebuli na tym samym maśle delikatnie przypiekamy paski żółtej i czerwonej papryki.
Ugotowaną soczewicę mieszamy z ugotowaną kaszą, solą, pieprzem, cebulą i papryką.
3. Szpinak z mrożoną cytryną
Składniki na szpinak z mrożoną cytryną:
0,5 kg (2 pęczki) świeżego szpinaku,
1 duży ząbek czosnku,
olej kukurydziany / oliwa,
sól,
odrobina utartej mrożonej cytryny (świeżą cytrynę parzymy wrzątkiem i wkładamy do zamrażalnika).
Szpinak dokładnie myjemy, odrywamy łodyżki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju, wkładamy liście szpinaku, dodajemy wyciśnięty czosnek i solimy. Dusimy ok. 5 minut. Przekładamy szpinak na półmisek i ucieramy na tarce odrobinę zamrożonej cytryny. Mrożoną cytrynę możemy wykorzystywać do wielu potraw, nadaje świeżości , a do samego szpinaku pasuje rewelacyjnie.