Aby przygotować tradycyjną matchę, będziesz potrzebować:
matchę bardzo dobrej jakości,
trzepaczkę bambusową, zwaną także chasen, ew. bambusową szpatułkę (chashaku), w ostateczności łyżeczkę do herbaty,
miskę do matchy, alternatywnie małą salaterkę,
termometr do herbaty.
Przygotowanie matchy:
przesiej matchę, aby uniknąć grudek,
umieść w miseczce dwie bambusowe szpatułki lub alternatywnie łyżeczkę proszku,
wlej około 100 ml wody, powinna wynosić 75-80°C,
lekko zwilż bambusową miotełkę i luźnym nadgarstkiem ubij ją szybko do przodu i do tyłu, najlepiej ruchem w kształcie litery “W”,
gdy herbata będzie równomiernie kremowa i bez grudek, przestań ubijać.
Teraz możesz ostrożnie poprowadzić bambusową miotłę wzdłuż krawędzi pianki, tak aby unosiła się wyżej na środku.
Matcha latte - hit ostatnich tygodni
Za sprawą
współpracy rapera Maty i McDonald's na matchę znów padły blaski fleszy. Choć fastfoodowa wersja nijak ma się do
prawdziwej matcha latte, to wiele osób skusi się, aby choć raz ją spróbować. Niestety, pierwsza przygoda z matcha
latte może zniechęcić do dalszego eksperymentowania z cudownym, zielonym proszkiem.