
Moda i ekstrawagancja często idzie w parze. Tak jest też w przypadku tego, co ostatnio popijają Polacy. I nie chodzi tu o popularną yerba mate, ale o sok z… brzozy, pokrzywy, a nawet trawy. Przebieramy w coraz to nowszych pomysłach i smakach. W Warszawie powstało niedawno "laboratorium" Bubbleology. - Ludzie ciągle szukają nowych doznań - mówi Jurek Dytkiewicz, przedstawiciel Bubbleology Polska.
Żywieniowe przyzwyczajenia potrafią być zaskakujące. Czasy kiedy podstawą diety była czysta woda, standardowy sok, zwykła herbata czy kawa dawno już minęły. W wielu przypadkach ta ekstrawagancja wiąże się z chęcią zadbania o swoje zdrowie. Tak jest w przypadku napojów przygotowywanych z roślin. Sok z pokrzywy czy trawy można zrobić w domu, wrzucając je do sokowirówki. Kultura picia "trawy" w barach co prawda do Polski jeszcze nie zawitała, ale z powodzeniem przyjęła się za oceanem, gdzie można kupować ją na kieliszki.
Sok z brzozy
Wpływa na ogólne funkcjonowanie organizmu. Zawiera nie tylko łatwo przyswajalny cukier i kwasy organiczne, ale także potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, aminokwasy, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Zapobiega powstawaniu piasku i kamieni nerkowych, reguluje przemianę materii. Hamuje stany zapalne.
CZYTAJ WIĘCEJ
Jednak nie zawsze sprowadza się to do kwestii zdrowotnych. Często wynika z żywieniowej nudy, która dopiero z czasem przeradza się w podążanie za trendem. - Ludzie ciągle szukają czegoś nowego, czegoś co może wzbogacić i urozmaicić ich menu - tłumaczy Jurek Dytkiewicz z Bubbleology Polska, gdzie pracownicy starają się sprostać nietypowym oczekiwaniom klientów. Podobne bary robią od dawna furorę za granicą.
Spragnionym wrażeń oferuje się wielosmakowe ciepłe lub zimne herbaty. Nic nowego? Prawda, dlatego w środku wzbogaca się je żelowymi kuleczkami smakowymi, które zasysa się przez specjalną rurkę. Znajdziemy tam dwa rodzaje napojów: mleczne i owocowe, z których możemy wybrać kilkanaście stałych pozycji. Fenomen polega jednak na czymś innym. - Istnieje masa dodatków, które pozwalają na miksowanie, dzięki czemu z kilkunastu kompozycji mogą powstać setki, a nawet tysiące kolejnych - wyjaśnia Jurek Dytkiewicz.
Hipsterzy na pikniku, czyli must have sezonu
Jak mówi nasz rozmówca, zainteresowanie jest naprawdę duże. - Zwłaszcza wśród młodych kobiet - słyszymy. Chociaż ze smakami eksperymentują też mężczyźni. - Mamy już stałych klientów, którzy czasami żartują, że się uzależnili. Ludzie szukają nowych doznań i smaków, bo dotychczasowy rynek napojów, który sprowadza się do herbaty i kawy, jest wszystkim znany od bardzo dawna - dodaje przedstawiciel Bubbleology.
Wszyscy piją yerbe, pijesz też Ty
Moda ma to do siebie, że przemija i może zniknąć równie szybko, jak się pojawiła. Całkiem niedawno wszędzie było głośno o yerba mate. - Media w dużej mierze pomogły ją rozreklamować. W telewizji pojawiali się podróżnicy popijający yerbę. Teraz popularność się ustabilizowała - mówi Andrzej Chruślak ze sklepu Herbatkowo. Niemniej jednak to właśnie ta ciekawość nowinek i innych, egzotycznych napojów sprawiła, że yerba przyjęła się na naszym rynku i sprzedaje się nienajgorzej. I jak to zwykle bywa: było o tym głośno, więc wszyscy zaczynali ją pić.
