
Liczba gatunków alkoholi może przyprawić o ból głowy. Meksykanie piją tequilę, Brazylijczycy rum, zaś Francuzi upodobali sobie koniak i calvados. My natomiast mamy swoją tradycyjną, polską wódkę, którą chwalimy się przed światem. I choć większość z nas doświadczyła jej smaku, to nie każdy wie z jakich produktów powstaje. Jak się okazuje - teraz o jej składzie chcą decydować urzędnicy, którzy już szykują ustawę dotyczącą zmian w podejściu do napojów spirytusowych.
Przez jednych kochana, przez drugich znienawidzona. Polska wódka. Choć nie każdy lubi jej zasmakować to i tak najczęściej tradycja nakazuje, aby pojawiła się przy różnych okazjach. Pytanie tylko, czy zdajemy sobie sprawę z czego ona się składa? To właśnie surowiec z którego powstała ma największy wpływ na smak popularnego alkoholu. Może zanim przysiądziemy do jej konsumpcji, warto spojrzeć na etykietę i zobaczyć czy widnieje jeszcze na niej napis "Polska wódka"?
Rząd nie lubi polskiej wódki?
Politycy traktują wódkę wstydliwie. Kiedy sprawowaliśmy prezydencję w UE na stołach podczas spotkań politycznych nie było żadnego naszego tradycyjnego alkoholu. Posłowie, po prostu, nie chcą zarabiać na naszej polskiej wódce.
- Jeśli chodzi o Polskę to wódka jest wytwarzana z surowców, które są przetwarzane. Najczęściej jest to zboże. Poniżej 5 proc. wszystkich wódek na rynku stanowią te, które robi się z ziemniaków. Są także i te wytwarzane na bazie spirytusu zbożowego.
- Kukurydza, którą przepisy również pomijają, jest najwydajniejszym krajowym surowcem, świetnie nadającym się do produkcji wódek, które mają spore grono konsumentów za granicą - przekonuje Leszek Wiwała.
Wódka z owsa? Szukaj aż znajdziesz
Surowiec jest ważny, ale nie tylko
Produkcja godna uwagi
