Szef kuchni Andrea Camastra przed restauracją Senses.
Szef kuchni Andrea Camastra przed restauracją Senses. Fot. K.Zuchowicz/ naTemat.pl

Najpierw była restauracja Amaro, dziś Senses. Jako drugi lokal w Polsce może pochwalić się prestiżowym wyróżnieniem. Słynny kulinarny przewodnik dostrzegł też inne miejsca – łącznie aż 52. To absolutny rekord i być może za rok kolejne polskie restauracje doczekają się gwiazdki Michelin.

REKLAMA
"Innowacyjna, elegancka i nowoczesna" – tak inspektorzy Michelin ocenili warszawską restaurację Senses. Właśnie za to dziś świeci nad nią słynna gwiazdka. Do tej pory cieszył się nią tylko Modest Amaro – właściciel Atelier Amaro.
– W ciągu dwóch lat istnienia restauracji Senses odbyliśmy prawdziwą drogę na szczyt. Jeszcze niedawno świętowaliśmy sukces wyróżnienia w przewodniku Gault et Millau, gdzie restauracja znalazła się na ostatniej prostej przed znalezieniem się w gronie 50 najlepszych kuchni świata. A dzisiaj świętujemy przyznanie Senses pierwszej gwiazdki Michelin – mówi szef kuchni Andrea Camastra.
– Jestem bardzo dumny, że wspólnie z moim zespołem kucharzy, mam swój udział w tworzeniu restauracji, która przez światowych ekspertów jest oceniana tak wysoko. Chciałbym jednak podkreślić, że to oczywiście ważne dla nas wyróżnienia, ale ważniejsze jest to, co robimy i jak to odbierają i doceniają nasi goście – dodaje.
W rankingu znalazło się miejsce dla 52 polskich lokali. Poza gwiazdką dla Senses, Michelin przyznał jeszcze "sztućce". Widelce i łyżki za atmosferę, wystrój i serwis trafiły m.in. do debiutujących Miodovej (Kraków) czy Domu Wódki (Warszawa). Trzy inne otrzymały tzw. Bib Gourmand, co oznacza, że oferują smaczny posiłek adekwatny do swojej ceny.
Pięć miesięcy temu Katarzyna Zuchowicz pisała, że Senses może w przyszłości dostać gwiazdkę Michelin. Szef kuchni Andrea Camastra opowiadał o Senses z pasją. – My robimy taką nowoczesną kuchnię polską. W bardzo nowoczesnej kuchni-laboratorium. Szukając inspiracji w XVI-wiecznych przepisach – mówił w rozmowie z naTemat.
źródło: Informacja prasowa, kukbuk.com

Napisz do autorki: karolina.blaszkiewicz@natemat.pl