
W wersji klasycznej grzaniec to czerwone wino z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Grzaniec ma nas rozgrzewać, więc składników o takich właśnie właściwościach należy do niego szukać. Jest ich znacznie więcej niż nam się wydaje. Są też takie, które pasują wyśmienicie, a nigdy nie wpadlibyśmy, by po nie sięgnąć.
Jak przygotować grzańca?
Wino wlewamy do rondla razem ze wszystkimi dodatkami. Podgrzewamy do temperatury, w której wino drga na powierzchni, ale nie gotuje się. Utrzymujemy je w tej temperaturze przez 10-20 minut. To konieczne, by wszystkie dodatki oddały mu swój smak.
Grzaniec marokański
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
kilka nitek szafranu
6-7 suszonych daktyli
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu
Grzaniec na duży mróz
0,75 l czerwonego wina (merlot, carmenere, syrah)
100 ml rumu
garść rodzynek
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
kilka goździków
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu
Klasycznie z twistem
0,75 l czerwonego wina (merlot, carmenere, syrah)
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
laska cynamonu
laska wanilii lub kilka gwiazdek anyżu
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu
Grzaniec po alzacku
0,75 l białego alzackiego wina (pinto blanc, pinot gris, sylvaner, unikać gewurtztraminera)
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
laska cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu
3 łyżki cukru lub miodu (lub więcej)
Grzaniec z gałką muszkatołową
Gałka muszkatołowa czy kardamon to również przyprawy, o których warto pamiętać przygotowując grzańca. Smakują, rozgrzewają, dodają wyjątkowości.
0,75 l czerwonego wina (merlot, carmenere, syrah)
starta 1/3 gałki muszkatołowej
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
3 łyżki cukru lub miodu (można dodać więcej)
Napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl