Grzaniec jakiego nie znacie to grzaniec z białego wina!
Grzaniec jakiego nie znacie to grzaniec z białego wina! fot. Maciej Stanik
Reklama.
logo
Grzaniec - idealny początek weekendu! fot. Maciej Stanik
Czy można wyobrazić sobie coś bardziej w punkt w zimowy wieczór niż kubek grzanego wina? Oprócz tego, że porządnie rozgrzewa i przyjemnie rozluźnia, to aromatem przywołuje beztroskie chwile świąt Bożego Narodzenia. Nie ma lepszego sposobu na ekspresowy początek weekendowego wypoczynku!
logo
fot. Maciej Stanik
Grzaniec klasyczny i nie tylko
W wersji klasycznej grzaniec to czerwone wino z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Grzaniec ma nas rozgrzewać, więc składników o takich właśnie właściwościach należy do niego szukać. Jest ich znacznie więcej niż nam się wydaje. Są też takie, które pasują wyśmienicie, a nigdy nie wpadlibyśmy, by po nie sięgnąć.

Jak przygotować grzańca?
Wino wlewamy do rondla razem ze wszystkimi dodatkami. Podgrzewamy do temperatury, w której wino drga na powierzchni, ale nie gotuje się. Utrzymujemy je w tej temperaturze przez 10-20 minut. To konieczne, by wszystkie dodatki oddały mu swój smak.

Specjalnie dla nas, kilka wersji nietypowego grzańca przygotowała winiarnia Mielżyński Wines Spirits Specialities, a przepisy ułożyła Izabela Kamińska.
logo
Wina, z których przygotowywane były nietypowe grzańce. fot. Maciej Stanik
logo
Mielżyński fot. Maciej Stanik

Grzaniec marokański

0,75 l czerwonego (merlot, carmenere, syrah) lub białego wina (pinto blanc, pinot gris, sylvaner, unikać gewurtztraminera)
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
kilka nitek szafranu
6-7 suszonych daktyli
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu
logo
Szafran i daktyle równie dobrze pasują do wina, jak cynamon i pomarańcze. fot. Maciej Stanik
- Jeśli do białego wina dodamy szafran, nasz grzaniec będzie miał ciepłą żółto-pomarańczową barwę. Pamiętajcie, by nie przesadzić z ilością tej przyprawy. Jest intensywna i dość gorzka - radzi pani Izabela Kamińska.

Grzaniec na duży mróz

To grzaniec z niespodzianką. Prócz pysznego wina, będzie też co jeść. Słodkie rodzynki nasączone winem będą idealnym dopełnieniem.
logo
Przygotowując grzaniec śmiało możecie sięgać także po gałkę muszkatołową, wanilię oraz anyż. fot. Maciej Stanik
Składniki:
0,75 l czerwonego wina (merlot, carmenere, syrah)
100 ml rumu
garść rodzynek
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
kilka goździków
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu

Klasycznie z twistem

Rzadko stosowanymi, a naprawdę pysznymi dodatkami do grzańca może być anyż oraz wanilia. Ważne, by kupować przyprawy w całości, nie w formach tanich zastępników. I koniecznie imbir. Ma wielką moc rozgrzewania.
logo
Składniki:
0,75 l czerwonego wina (merlot, carmenere, syrah)
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
laska cynamonu
laska wanilii lub kilka gwiazdek anyżu
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu

Grzaniec po alzacku

Zdarza się, że w przepisach na grzańca znajduje się cytryna. - To dobry pomysł w przypadku win czerwonych, kiedy słodyczy jest sporo. Zaś cytryna jako dodatek do białego wina raczej się nie sprawdzi - mówi Izabela Kamińska.
logo
Wpadlibyście na pomysł, by grzańca przygotować z białego wina? fot. Maciej Stanik
Składniki:
0,75 l białego alzackiego wina (pinto blanc, pinot gris, sylvaner, unikać gewurtztraminera)
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
laska cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu
3 łyżki cukru lub miodu (lub więcej)

Grzaniec z gałką muszkatołową


Gałka muszkatołowa czy kardamon to również przyprawy, o których warto pamiętać przygotowując grzańca. Smakują, rozgrzewają, dodają wyjątkowości.
logo
Wybierając białe wino do grzańca pamiętajcie, by unikać gewurtztraminera. Lepszy będzie sylvaner, pinot gris lub pinot blanc. fot. Maciej Stanik
Składniki:
0,75 l czerwonego wina (merlot, carmenere, syrah)
starta 1/3 gałki muszkatołowej
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
3 łyżki cukru lub miodu (można dodać więcej)

Napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl