
Burak i słonecznik
Pasta z pieczonego buraka i prażonego słonecznika
4 średnie buraki
2/3 szklanki nasion słonecznika
po 1/2 łyżeczki: rozmarynu, kuminu w ziarnach i kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu
3 łyżki świeżo tłoczonego oleju rzepakowego
2 łyżeczki balsamico
3 daktyle, namoczone w 1/3 szklanki wrzątku
2 ząbki czosnku
2 łyżki tamari, lub 1/2 łyżeczki soli
Buraki owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut (jeśli czubek noża wbija się miękko, to burak jest upieczony). Nasiona słonecznika prażymy na patelni aby nabrały złotego koloru. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera lub w thermomixie wraz z wodą od moczenia daktyli. Thermomix zrobi pesto o gładkiej strukturze, jeśli lubicie jak coś chrupie, możecie dodać na koniec 2 łyżki niezmielonych ziaren słonecznika i wymieszać łyżką.
Marchew, kokos i imbir
Pasta z marchewki i kokosa z imbirem
4 marchewki
1 szklanka wiórków kokosowych
4 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki chili (jak nie lubicie pikantnych smaków lub robicie pastę dla małych dzieci, można ominąć)
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka syropu z agawy
Marchewki kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości (można je także upiec). Wodę z gotowania zachowujemy. Wiórki kokosowe prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Uwaga, trzeba je stale podrzucać lub mieszać, bo łatwo się przypalają. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera lub w thermomixie, gdyby było za gęste, dodajemy wody z gotowania marchewki. Solimy do smaku. Podajemy posypany posiekaną świeżą kolendrą.
Jarmuż i orzechy włoskie
Pesto z jarmużu i orzechów włoskich
1 szklanka ciasno upchanych liści jarmużu
3/4 szklanki orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masali
sok z połówki cytryny
1 łyżka syropu z agawy
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Orzechy brazylijskie kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Jarmuż myjemy i odszypułkowujemy. Jeśli używamy Thermomixa lub innego szybkoobrotowego miksera, możemy dać również twardsze części łodyżki, uprzednio posiekane nożem. Wszystkie składniki miksujemy. Można dodać odrobinę przegotowanej wody dla lepszej konsystencji.
Twarożek ze słonecznika
Twarożek ze słonecznika
1 szklanki nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
około 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (najlepiej domowych)
1/2 łyżeczki asafetydy (indyjska przyprawa w postaci białego proszku, nadaje potrawom "serowy" posmak)
1 łyżka płatków drożdżowych
pieprz, ewentualnie sól do smaku
Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum pół godziny. Płuczemy porządnie na sicie i ponownie zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Ostatecznie płuczemy i wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, dodajemy od 1/4 do 2/3 szklanki soku po ogórkach kiszonych. Asafetydę i płatki możemy ominąć, ale łatwo je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością (najlepiej internetowych).
Wegańska pasta "jajeczna"
Wegańska pasta "jajeczna"
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 łyżeczka czarnej soli kala namak (do kupienia w sklepach z orientalną lub zdrową żywnością)
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki oleju rzepakowego świeżo tłoczonego
2 łyżki musztardy
pieprz
1/2 kostki naturalnego tofu pokrojonego w drobną kosteczkę
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę i sparzonej wrzątkiem
Wszystkie składniki oprócz tofu i cebuli miksujemy. Dla lepszej konsystencji można dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody, będzie się łatwiej miksowało. Dodajemy pokrojone tofu oraz cebulę i mieszamy łyżką. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. Kawałeczki tofu będą przypominały białko jajka, a czarna sól nada paście prawdziwie jajeczny smak. Taka pasta idealnie sprawdzi się na wielkanocnym śniadaniu.
Napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl