W tych ciastkach nie chodzi o minimum kalorii, ale o to, że zjadając jedno zaspokoicie nie tylko czekoladową żądzę, ale i głód. To wyjątkowo syta i zdrowa przekąska!
Składniki:
150 g mąki orkiszowej
150 g mąki kukurydzianej
100 g masła
50 g suszonych śliwek
50 g daktyli
1 duży banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 płaskie łyżki kakao
ok. 2/3 szklanki wody
1 łyżka octu
50 g orzechów włoskich
masło do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Orzechy włoskie namaczamy, a następnie szatkujemy. Daktyle i śliwki podgrzewamy w wodzie, dzięki czemu staną się bardziej miękkie. Następnie miksujemy je na krem z bananem oraz wodą, w której się gotowały. Przesianą mąkę orkiszową i kukurydzianą wsypujemy do miski. Dodajemy roztopione masło, krem z daktyli i śliwek, sodę, proszek do pieczenia, kakao, ok. 1/3 szklanki wody i na samym końcu - ocet. Całość bardzo dokładnie mieszamy i nakładamy do połowy wysokości foremek posmarowanych masłem. Do każdej z nich wrzucamy odrobinę poszatkowanych orzechów. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 25 minut.
Przepis z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które można jeść codziennie"