Chłodnik, salsa i surówka, czyli 5 przepisów na truskawki, na które w życiu byś nie wpadł. Będziesz je jeść nawet na obiad!
REKLAMA
Salsa z truskawkami i mango

salsa z truskawek i mango / Prawo autorskie: natavkusidey / 123RF Zdjęcie Seryjne
Nie wiemy, jak wy, ale z truskawkami mamy tak, że czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok, a kiedy już się pojawiają nie bardzo wiemy, co z nimi robić. Pierwsze truskawki w sezonie, te po kilkanaście złotych za kilogram, pożeramy saute. Kiedy tanieją, kupujemy więcej i "kręcimy" z nich desery w stylu owoce plus bita śmietana oraz fit koktajle, ale gdy nadchodzi czas truskawek po kilka złotych (czyli teraz) mamy za sobą również ciasta, lody domowej roboty i kompoty z zapasem na sezon "beztruskawkowy". Z jednej strony grzech nie kupić, z drugiej szkoda wyrzucić. Jedno jest pewne – truskawki w wersji "na słodko" nieco nam się przejadły. Dlatego postanowiłyśmy zapytać Gabrielę Frankiewicz, szefową kuchni w wegańskim bistro Organitheka, co pysznego można zrobić z truskawek, co niekoniecznie jest deserem. I nie zawiodłyśmy się.
Gabriela, zapytana o niecodzienne przepisy na cokolwiek, choćby to był pęczek koperku, za każdym razem okazuje się czarodziejką i potrafi naprawdę nas zaskoczyć: – Truskawki nie muszą pojawiać się na naszych stołach tylko w postaci deseru. Możemy się nimi rozkoszować przy każdym posiłku: na śniadanie jako dodatek do jaglanki, koktajlu czy smoothie, na lunch w formie chłodnika, na kolację w postaci sałatki... Wspaniale podkręcają słodko-kwaskowatym akcentem smak wytrawnych potraw – komentuje i dodaje: - Gotując kieruję się nie tylko smakiem, lecz także wartością odżywczą dań. Truskawki również w roli zdrowego dodatku sprawdzają się świetnie. Są bogate w potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, błonnik i węglowodany. Mają również działanie bakteriobójcze i oczyszczające organizm.
Oto 5 przepisów z truskawkami w roli głównej, które odmienią wasze wakacyjne menu i sprawią, że truskawki będziecie jeść przez całą dobę.
Salsa z truskawkami i mango
Aromatyczny, świeży sos do przyrządzenia w 15 minut. Wspaniale smakuje z nachosami. - Polecam wypełnić nim połówki awokado i podać jako przystawkę – komentuje Gabriela. - Można także pokusić się o dodanie cieniutkiego makaronu ryżowego skropionego sosem sojowym i olejem sezamowym i użycia jako nadzienia do surowych sajgonek. Wtedy nie dodajemy oliwy i soku z limonki. Mieszamy je osobno w miseczce z sosem sojowym do maczania sajgonek. Moi znajomi mięsożercy zajadali się ostatnio salsą w towarzystwie karkówki z grilla!
Składniki:
2 szklanki posiekanych w kostkę truskawek
1 posiekana papryczka jalapeño (pozbawiona pestek będzie łagodniejsza)
1 pokrojone w kostkę mango
pęczek posiekanej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok i skórka z jednej limonki
posiekana w kostkę mała czerwona cebula
Sposób przygotowania:
Wszystko mieszamy, solimy do smaku i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Gabriela, zapytana o niecodzienne przepisy na cokolwiek, choćby to był pęczek koperku, za każdym razem okazuje się czarodziejką i potrafi naprawdę nas zaskoczyć: – Truskawki nie muszą pojawiać się na naszych stołach tylko w postaci deseru. Możemy się nimi rozkoszować przy każdym posiłku: na śniadanie jako dodatek do jaglanki, koktajlu czy smoothie, na lunch w formie chłodnika, na kolację w postaci sałatki... Wspaniale podkręcają słodko-kwaskowatym akcentem smak wytrawnych potraw – komentuje i dodaje: - Gotując kieruję się nie tylko smakiem, lecz także wartością odżywczą dań. Truskawki również w roli zdrowego dodatku sprawdzają się świetnie. Są bogate w potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, błonnik i węglowodany. Mają również działanie bakteriobójcze i oczyszczające organizm.
Oto 5 przepisów z truskawkami w roli głównej, które odmienią wasze wakacyjne menu i sprawią, że truskawki będziecie jeść przez całą dobę.
Salsa z truskawkami i mango
Aromatyczny, świeży sos do przyrządzenia w 15 minut. Wspaniale smakuje z nachosami. - Polecam wypełnić nim połówki awokado i podać jako przystawkę – komentuje Gabriela. - Można także pokusić się o dodanie cieniutkiego makaronu ryżowego skropionego sosem sojowym i olejem sezamowym i użycia jako nadzienia do surowych sajgonek. Wtedy nie dodajemy oliwy i soku z limonki. Mieszamy je osobno w miseczce z sosem sojowym do maczania sajgonek. Moi znajomi mięsożercy zajadali się ostatnio salsą w towarzystwie karkówki z grilla!
Składniki:
2 szklanki posiekanych w kostkę truskawek
1 posiekana papryczka jalapeño (pozbawiona pestek będzie łagodniejsza)
1 pokrojone w kostkę mango
pęczek posiekanej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok i skórka z jednej limonki
posiekana w kostkę mała czerwona cebula
Sposób przygotowania:
Wszystko mieszamy, solimy do smaku i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Surówka fit z jarmużem, zielonym ogórkiem i truskawkami

Surówka z truskawkami może dobrze smakować również ze szpinakiem. / Prawo autorskie: bhofack2 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Kolejne dobre połączenie to truskawka i olej z pestek dyni. - Jarmuż można zastąpić szpinakiem, tylko wtedy nie ugniatamy go z sosem – radzi autorka przepisu.
Składniki:
pęczek jarmużu (około 10 sporych liści)
2 szklanki pociętych w ćwiartki truskawek
4 gruntowe ogórki
4-5 łyżek posiekanej świeżej mięty
garść uprażonych pestek dyni
Sos: 3 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia), sok i otarta skórka z połowy cytryny, 1/2 łyżeczki soli, łyżka syropu z agawy lub miodu, 3 cm kawałek świeżego imbiru posiekanego w drobną kosteczkę
Sposób przygotowania:
Umyty i osuszony jarmuż odszypułkowujemy, rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
Składniki sosu blendujemy, zalewamy nim jarmuż i ugniatamy dłońmi. Ogórka obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy wraz z truskawkami i miętą do jarmużu. Mieszamy i posypujemy uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Składniki:
pęczek jarmużu (około 10 sporych liści)
2 szklanki pociętych w ćwiartki truskawek
4 gruntowe ogórki
4-5 łyżek posiekanej świeżej mięty
garść uprażonych pestek dyni
Sos: 3 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia), sok i otarta skórka z połowy cytryny, 1/2 łyżeczki soli, łyżka syropu z agawy lub miodu, 3 cm kawałek świeżego imbiru posiekanego w drobną kosteczkę
Sposób przygotowania:
Umyty i osuszony jarmuż odszypułkowujemy, rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
Składniki sosu blendujemy, zalewamy nim jarmuż i ugniatamy dłońmi. Ogórka obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy wraz z truskawkami i miętą do jarmużu. Mieszamy i posypujemy uprażonymi na patelni pestkami dyni.
Sałatka z komosą, pieczonym burakiem, truskawkami i karmelizowanymi orzechami

/ Prawo autorskie: yelenayemchuk / 123RF Zdjęcie Seryjne
Idealny posiłek dla sportowców. Quinoa, czyli komosa ryżowa zawiera dużo białka i aminokwasów, burak poprawia wydolność organizmu, sycące orzechy uzupełniają poziom glikogenu w mięśniach i w wątrobie po treningu + truskawki – bogatsze w witaminę C niż cytrusy. - Taką sałatkę możemy także zabrać do pracy na lunch. Jeśli ktoś jada i lubi, można ją wzbogacić posypując po wierzchu kozim serem – podpowiada Gabriela.
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej komosy (można zastąpić naszą jaglaną ugotowaną na sypko)
3 małe buraki
1 szklanka pociętych w ćwiartki truskawek
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1/2 łyżeczki ziaren kuminu rzymskiego
3 łyżki balsamico
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki pokrojonych w paski daktyli
1 łyżka syropu z agawy/miodu
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni (po godzinie wbijamy w buraka czubek noża, jeśli wchodzi łatwo, są gotowe). Kiedy ostygną, obieramy buraki ze skórki. Kroimy w kostkę około 2x2 cm.
Orzechy wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gorące mieszamy w miseczce z łyżką syropu z agawy, cynamonem i szczyptą soli morskiej. Wykładamy z powrotem na blachę i pieczemy kolejnych 5-7 minut. Wyjmujemy i dajemy ostygnąć.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i ziarna kuminu. Zmniejszamy ogień i smażymy aż cebula lekko się zrumieni. Wlewamy balsamico i mieszając czekamy aż płyn odparuje. Dodajemy łyżkę syropu z agawy i zestawiamy z ognia.
W misce delikatnie mieszamy: kaszę, buraki, cebulę, daktyle i truskawki z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Ewentualnie dosalamy i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy orzechami.
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej komosy (można zastąpić naszą jaglaną ugotowaną na sypko)
3 małe buraki
1 szklanka pociętych w ćwiartki truskawek
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1/2 łyżeczki ziaren kuminu rzymskiego
3 łyżki balsamico
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki pokrojonych w paski daktyli
1 łyżka syropu z agawy/miodu
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni (po godzinie wbijamy w buraka czubek noża, jeśli wchodzi łatwo, są gotowe). Kiedy ostygną, obieramy buraki ze skórki. Kroimy w kostkę około 2x2 cm.
Orzechy wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gorące mieszamy w miseczce z łyżką syropu z agawy, cynamonem i szczyptą soli morskiej. Wykładamy z powrotem na blachę i pieczemy kolejnych 5-7 minut. Wyjmujemy i dajemy ostygnąć.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i ziarna kuminu. Zmniejszamy ogień i smażymy aż cebula lekko się zrumieni. Wlewamy balsamico i mieszając czekamy aż płyn odparuje. Dodajemy łyżkę syropu z agawy i zestawiamy z ognia.
W misce delikatnie mieszamy: kaszę, buraki, cebulę, daktyle i truskawki z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Ewentualnie dosalamy i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy orzechami.
Gazpacho z truskawkami

/ Prawo autorskie: ziashusha / 123RF Zdjęcie Seryjne
Najpopularniejszy hiszpański chłodnik robiony jest z pomidorów. Jeśli ktoś czeka na sierpniowe pomidory pełne słońca, idealnym zamiennikiem jest wersja truskawkowa. Można także połączyć truskawkę z pomidorem, tak jak w przepisie poniżej. Hiszpanie podają chłodniki bardzo mocno schłodzone, czasem dodają kostki lodu i miksują z resztą składników.
Składniki:
0,5 kg truskawek
0,5 kg pomidorów
1 czerwona papryka
2 obrane ogórki gruntowe
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki balsamico
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1/4-1/2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki tabasco
Sposób przygotowania:
Podane składniki miksujemy na wysokich obrotach na gładko. Ewentualnie dosalamy i dodajemy świeżo mielony pieprz. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Osobno kroimy w kostkę:
1/2 szklanki truskawek
1 pomidora
1/2 czerwonej papryki
1 ogórka gruntowego
Mieszamy w osobnej miseczce z 2 łyżkami oliwy z oliwek i także schładzamy.
Do miseczek wkładamy najpierw po 2 łyżki mieszanki w kostkę, zalewamy częścią płynną i posypujemy świeżym estragonem lub bazylią oraz polewamy oliwą.
Składniki:
0,5 kg truskawek
0,5 kg pomidorów
1 czerwona papryka
2 obrane ogórki gruntowe
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki balsamico
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1/4-1/2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki tabasco
Sposób przygotowania:
Podane składniki miksujemy na wysokich obrotach na gładko. Ewentualnie dosalamy i dodajemy świeżo mielony pieprz. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Osobno kroimy w kostkę:
1/2 szklanki truskawek
1 pomidora
1/2 czerwonej papryki
1 ogórka gruntowego
Mieszamy w osobnej miseczce z 2 łyżkami oliwy z oliwek i także schładzamy.
Do miseczek wkładamy najpierw po 2 łyżki mieszanki w kostkę, zalewamy częścią płynną i posypujemy świeżym estragonem lub bazylią oraz polewamy oliwą.
Lody truskawkowe z bazylią

lody truskawkowe / Prawo autorskie: juliasudnitskaya / 123RF Zdjęcie Seryjne
- Nie mogłam się powstrzymać przed podaniem jednego chociaż przepisu na deser. A mianowicie na lody. I wcale nie sorbet, tylko kremowe lody z truskawkami i bazylią. Swoją aksamitną strukturę zawdzięczają dodatkowi orzechów nerkowca – mówi Gabriela.
Składniki:
1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców
1 puszka mleka kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego lub z agawy
1/2 szklanki posiekanej bazylii
70 dag truskawek
skórka otarta z limonki
nasiona z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz bazylii umieszczamy w blenderze i miksujemy na wysokich obrotach aby uzyskać jednolitą masę. Pod koniec dodajemy bazylię i miksujemy jeszcze kilka sekund na wolnych obrotach tak, aby bazylia wciąż stanowiła zielone punkty w różowej masie.
Dużym ułatwieniem jest maszynka do lodów. Ja nie mam i radzę sobie bez niej.
Przelewam masę do pojemnika, wstawiam do zamrażarki i co około 60 minut wyjmuję, aby przemieszać masę zaczynając od brzegów pojemnika. Czynność powtarzam 3-4 razy. Im częściej mieszamy tym bardziej kremowe wyjdą nasze lody.
Przed podaniem wyjmujemy pojemnik z zamrażarki na 10 minut. Możemy podać w pucharkach posypane posiekanymi liśćmi bazylii i polane gęstym sosem balsamicznym. Można go przygotować samemu, odparowując częściowo ocet balsamiczny i dodając syrop z agawy lub miód. Masę można także przelać do pojedynczych pojemniczków, jak na zdjęciu i zamrażać lody poporcjowane.
Składniki:
1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców
1 puszka mleka kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego lub z agawy
1/2 szklanki posiekanej bazylii
70 dag truskawek
skórka otarta z limonki
nasiona z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz bazylii umieszczamy w blenderze i miksujemy na wysokich obrotach aby uzyskać jednolitą masę. Pod koniec dodajemy bazylię i miksujemy jeszcze kilka sekund na wolnych obrotach tak, aby bazylia wciąż stanowiła zielone punkty w różowej masie.
Dużym ułatwieniem jest maszynka do lodów. Ja nie mam i radzę sobie bez niej.
Przelewam masę do pojemnika, wstawiam do zamrażarki i co około 60 minut wyjmuję, aby przemieszać masę zaczynając od brzegów pojemnika. Czynność powtarzam 3-4 razy. Im częściej mieszamy tym bardziej kremowe wyjdą nasze lody.
Przed podaniem wyjmujemy pojemnik z zamrażarki na 10 minut. Możemy podać w pucharkach posypane posiekanymi liśćmi bazylii i polane gęstym sosem balsamicznym. Można go przygotować samemu, odparowując częściowo ocet balsamiczny i dodając syrop z agawy lub miód. Masę można także przelać do pojedynczych pojemniczków, jak na zdjęciu i zamrażać lody poporcjowane.
