Nie wiemy, jak wy, ale z truskawkami mamy tak, że czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok, a kiedy już się pojawiają nie bardzo wiemy, co z nimi robić. Pierwsze truskawki w sezonie, te po kilkanaście złotych za kilogram, pożeramy saute. Kiedy tanieją, kupujemy więcej i "kręcimy" z nich desery w stylu owoce plus bita śmietana oraz fit koktajle, ale gdy nadchodzi czas truskawek po kilka złotych (czyli teraz) mamy za sobą również
ciasta, lody domowej roboty i kompoty z zapasem na sezon "beztruskawkowy". Z jednej strony grzech nie kupić, z drugiej szkoda wyrzucić. Jedno jest pewne – truskawki w wersji "na słodko" nieco nam się przejadły. Dlatego postanowiłyśmy zapytać
Gabrielę Frankiewicz, szefową kuchni w wegańskim bistro
Organitheka, co pysznego można zrobić z truskawek, co niekoniecznie jest deserem. I nie zawiodłyśmy się.
Gabriela, zapytana o
niecodzienne przepisy na cokolwiek, choćby to był pęczek koperku, za każdym razem okazuje się czarodziejką i potrafi naprawdę nas zaskoczyć: – Truskawki nie muszą pojawiać się na naszych stołach tylko w postaci deseru. Możemy się nimi rozkoszować przy każdym posiłku: na śniadanie jako dodatek do jaglanki, koktajlu czy smoothie, na lunch w formie chłodnika, na kolację w postaci sałatki... Wspaniale podkręcają słodko-kwaskowatym akcentem smak wytrawnych potraw – komentuje i dodaje: - Gotując kieruję się nie tylko smakiem, lecz także wartością odżywczą dań. Truskawki również w roli zdrowego dodatku sprawdzają się świetnie. Są bogate w potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, błonnik i węglowodany. Mają również działanie bakteriobójcze i oczyszczające organizm.
Oto
5 przepisów z truskawkami w roli głównej, które odmienią wasze wakacyjne menu i sprawią, że truskawki będziecie jeść przez całą dobę.
Salsa z truskawkami i mango
Aromatyczny, świeży sos do przyrządzenia w 15 minut. Wspaniale smakuje z nachosami. - Polecam wypełnić nim połówki awokado i podać jako przystawkę – komentuje Gabriela. - Można także pokusić się o dodanie cieniutkiego makaronu ryżowego skropionego sosem sojowym i olejem sezamowym i użycia jako nadzienia do surowych sajgonek. Wtedy nie dodajemy oliwy i soku z limonki. Mieszamy je osobno w miseczce z sosem sojowym do maczania sajgonek. Moi znajomi mięsożercy zajadali się ostatnio salsą w towarzystwie karkówki z grilla!
Składniki:
2 szklanki posiekanych w kostkę truskawek
1 posiekana papryczka jalapeño (pozbawiona pestek będzie łagodniejsza)
1 pokrojone w kostkę mango
pęczek posiekanej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok i skórka z jednej limonki
posiekana w kostkę mała czerwona cebula
Sposób przygotowania:
Wszystko mieszamy, solimy do smaku i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.