
Też tak macie, że wspomnienia to dla was zapach lub smak w połączeniu ze stop-klatką konkretnej sytuacji? Bo ja tak. I najlepiej smakują te z wakacji. Zapach ogniska z obrazem zachodzącego słońca nad jeziorem, smak ryby z frytkami jedzonej z papierowej tacki na rozgrzanym nadmorskim piasku, mocno schłodzone białe wino w 40-stopniowym upale... Wystarczy, że poczuję którykolwiek z nich, a wraca do mnie wakacyjna błogość i wszystkie emocje, które towarzyszyły mi właśnie w tych chwilach. Uwielbiam zamykać wspomnienia w zmysłowych doznaniach i tak zamierzam zrobić również w tym roku. Jak? Jest na to kilka sposobów...
Dobre, bo proste, czyli bagietka
Bagietka-kurczak-caprese
Grillowany filet z kurczaka należy przełożyć plastrami mozzarelli i świeżych pomidorów. Wszystko polać dressingiem bazyliowym, którzy łatwo przyrządzicie, łącząc sok z cytryny, oliwę, odrobinę soli, cukru i poszatkowane liście świeżej bazylii.
Bagietka-łosoś-szpinak
Grillowany bakłażan i łosoś mają w sobie tyle smaku, że nie trzeba uzupełniać ich sosem, dressingiem czy ziołami. Wystarczy odrobina soku z cytryny i liście świeżego szpinaku. Będzie pysznie!
Śpieszmy się kochać szparagi, tak szybko odchodzą...
Szczupak na piklowanych szparagach (1 porcja)
filet szczupaka ok. 200 g
szparagi zielone 5-7 szt.
1 jajko
150 ml octu balsamicznego
50 g cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
zagotowujemy litr wody z cukrem i octem balsamicznym, szparagi wykładamy w głębokim pojemniku i zalewamy wrzącym wywarem, przykrywamy i zostawiamy je do czasu wystudzenia wywaru. Gotowe szparagi grillujemy z obu stron po 3 minuty. Filet szczupaka przyprawiamy solą himalajską i pieprzem, smażymy na grillu. Jajko wybijamy do miseczki, zagotowujemy wodę z odrobiną octu, w gotującej wodzie robimy delikatny wir łyżką i wlewamy jajko, gotujemy 2-3 min.
Grill z klasą, czyli drób, prosciutto i groszek cukrowy
Grillowana pierś z kurczaka z groszkiem
Składniki:
pierś z kurczaka ok. 250 g
ser mozzarella 20 g
szynka parmeńska ok. 15 g (3-4 plastry)
groszek cukrowy 60 g
minikukurydza 50 g
Sos:
tymianek, rozmaryn (2 świeże gałązki)
cukier 30 g
wino cabernet sauvignon 150 ml, np. Panul
masło 15 g
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka nafaszerować serem, włożyć do pieca na pieczenie z parowaniem (100 stopni C – 12 min), następnie zawinąć ją plastrami szynki i grillować.
Warzywa blanszujemy następnie przesmażamy je na maśle doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem.
Sos: mały garnek/rondel, rozgrzewamy na sucho następnie wsypujemy cukier i czekamy, aż zrobi sie z niego brązowa skorupa (trzeba uważać, żeby się nie przypalił), zalewamy winem energicznie mieszając, dorzucamy zioła. Sos redukujemy, aż stanie się gęsty, zdejmujemy z palnika. Na koniec wrzucamy zimne masło.
Kolacja z winem na wynos dla dwojga
Hummus z warzywami
Składniki:
hummus 70 g (jeśli przygotowujemy hummus sami, potrzebujemy: 240 g ciecierzycy ugotowanej, kilka łyżek tahini, czyli pasty sezamowej, lub kilka łyżek sezamu, 40 g oliwy, 40 g wody, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny – składniki należy zblendować)
1 marchewka
ćwierć główki selera
1 pietruszka
1 mała czerwona cebula
2 rzodkiewki
pół papryki
oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie: marchew, seler, pietruszkę smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do pieca rozgrzanego do 210 stopni C na 7 minut. Resztę warzyw również smarujemy oliwą, dorzucamy do pieca na dodatkowe 4 min.
Makaron z warzywami i oliwą truflową
Składniki:
makaron strozzapretti 120 g
1 papryka
5 główek szparagów
1 mała czerwona cebula
cukinia ok. 40 g
oliwa truflowa ok. 10 g
ser Grana Padano ok. 10 g
Przygotowanie:
Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Główki szparaga gotujemy ok. 7 min. Wszystko przesmażamy na odrobinie masła. Makaron mieszamy z oliwą i posypujemy serem, doprawiamy do smaku.
