
O restauracji "Big Adriano" usłyszałem już jakiś czas temu. Lokal jest nietypowy, bo podobno serwują tam pierwszą w Polsce pizzę w stylu chicagowskim. Mieści się na odległym Ursusie, więc planowanie wypadu trochę trwało, ale w końcu się udało. Po raz pierwszy w życiu miałem okazję spróbować grubego na 5 cm placka wypełnionego niesamowitą ilością mozzarelli połączonej z pepperoni. Wniosek jest jeden: przed tą pizzą powinien ostrzegać Minister Zdrowia.
Skąd wzięła się pizza deep-dish?
Tim Samuelson, miejscowy badacz kultury z Chicago narzeka na brak odpowiedniej liczby artykułów i dokumentacji poświadczających, kto jako pierwszy wypiekł grubego na kilka centymetrów placka z prawdziwym morzem sera w środku. Zachowane wycinki prasy z lat 40. i 50. XX wieku wskazują jednak na pierwszeństwo chicagowskiej pizzerii Uno z pracującym tam wówczas Rudym Malnatim w roli pomysłodawcy dania. Czytaj więcej
