Jaką rolę w przypadku covid-19 może odgrywać cynk? Do tej pory brakowało jednoznacznych dowodów naukowych na ten temat, dlatego naukowcy z Rosji, Niemiec i Grecji przeanalizowali działanie tego mikroelementu zarówno w przypadku zakażenia SARS-CoV-2, jak i w zapobieganiu i leczeniu infekcji wirusowych powodujących zapalenie płuc. Rezultaty ich badań pojawiły się na łamach "International Journal of Molecular Medicine".
Cynk jest niezbędny do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Ma wpływ nie tylko na nasz metabolizm, ale także m.in. na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, rozrodczy oraz na system odporności.
Jeśli jego poziom jest prawidłowy, bierze udział w tzw. odpowiedzi immunologicznej organizmu na stan zapalny spowodowany atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych, dlatego ma ważne znaczenie we wspieraniu naszej odporności na infekcje i choroby zakaźne.
Jednym z czynników wpływających na ryzyko ich rozwoju jest niedobór cynku, który według najnowszych szacunków dotyczy około 1,5 mld ludzi na świecie (tylko w Rosji problem ten występuje od 20 do 40 proc. populacji, a w niektórych regionach nawet 60 proc.).
Na początku pandemii w błyskawicznym tempie w sieci rozpowszechniano mail autorstwa znanego wirusologa i patologa z USA, prof. Jamesa Robba, który radził, by przy pierwszych objawach infekcji koronawirusem zażywać... cynk w tabletkach do ssania.
Jego wypowiedź wzbudziła ogromne kontrowersje nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Choć naukowiec (prowadzący od lat 70. XX m.in. na Uniwersytecie Yale badania nad koronawirusami) nigdy nie wycofał się ze swoich porad, to jednak nawet rządowe portale (w tym polski serwis pacjent.gov.pl) podawały, że dotąd "nie wykazano przeciwwirusowego działania suplementów zawierających cynk" i odradzały przyjmowanie suplementów diety zawierających cynk bez konsultacji z lekarzem.
Prof. James Robb odnosząc się do medialnej burzy, jaką wywołały jego słowa w szczytowym momencie pandemii SARS-CoV-2 na świecie, miał tłumaczyć, że "tabletek z cynkiem w żadnym wypadku nie można traktować jako środka gwarantującego ochronę przed koronawirusem", to jednak – jak sam zauważył:
Naukowcy z kilku krajów (Rosji, Niemiec oraz Grecji) w ramach międzynarodowego projektu badawczego postanowili więc sprawdzić, jak właściwie działa cynk w przypadku zakażenia SARS-CoV-2.
Cynkiem w koronawirusa? Naukowcy badają, jak działa na covid-19
Wyniki badań dotyczących roli, jaką odgrywa cynk m.in. w zapobieganiu i leczeniu covid-19, pojawiły się niedawno na łamach "International Journal of Molecular Medicine". Co udało się wykazać ekspertom w tej sprawie?
Naukowcy pod kierunkiem prof. Anatolija V. Skalnego z Uniwersytetu Medycznego Sachenov w Moskwie wykazali, że "w świetle ostatnich danych dotyczących przebiegu klinicznego covid-19 wydaje się, że odpowiedni poziom cynku może mieć działanie ochronne w przypadku zakażenia SARS-CoV-2" (przyp. red. nie wyklucza to jednak możliwości infekcji inną drogą).
Zdaniem badaczy cynk może być stosowany jedynie jako leczenie uzupełniające przy covid-19, ponieważ doprowadza m.in. do zmniejszenia stanu zapalnego w obrębie płuc, a także może zapobiegać uszkodzeniom wywołanym przez respirator.
Naukowcy podkreślili, że choć istnieją pewne pośrednie przesłanki wskazujące na przeciwwirusowe działanie cynku na koronawirusa, to jednak ich potwierdzenie wymaga dalszych badań. Więcej pewności mieli jednak w przypadku osób starszych, u których prawidłowy poziom cynku może przyczyniać się do zwiększenia odporności organizmu na wirusy i bakterie.
Nieprawidłowy poziom cynku może natomiast sprawiać, że staniemy się bardziej podatni na zakażenia górnych i dolnych dróg oddechowych. Przeciwzapalne działanie tego mikroelementu może być zaś pomocne w zapobieganiu zapaleniu płuc.
Eksperci nie kryją, że konieczne są dalsze badania kliniczne i eksperymentalne, by ostatecznie potwierdzić, czy niedobór cynku może zwiększać podatność na covid-19 i jaką rolę odgrywa w tym przypadku suplementacja tego pierwiastka.
W badaniach in vitro wykazano z kolei, że cynk może wykazywać działanie przeciwwirusowe poprzez hamowanie polimerazy RNA SARS-CoV, a także zmniejsza aktywność enzymu ACE2, o którym wiadomo, że jest receptorem koronawirusa SARS-CoV-2.
Jaki wpływ na zdrowie ma cynk? (Lista właściwości)
⦁ działa przeciwzapalnie (skraca czas trwania infekcji średnio o 1 dobę);
⦁ jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed wieloma chorobami przewlekłymi (od problemów z układem sercowo-naczyniowym po cukrzycę i nowotwory);
⦁ zmniejsza odporność na insulinę i reguluje poziom cukru we krwi;
⦁ obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu (może zapobiegać chorobom serca);
⦁ działa pozytywnie na wzrok (może spowalniać zwyrodnienie plamki żółtej);
⦁ ma dobry wpływ na skórę i chroni przed trądzikiem;
⦁ wspomaga układ rozrodczy (kobietom pomaga w regulacji cyklu miesiączkowego, a w przypadku mężczyzn zwiększa produkcję plemników i może chronić przed nowotworem prostaty).
Cynk – w jakich produktach go znajdziemy?
Cynk w postaci naturalnej występuje m.in. w produktach pochodzenia zwierzęcego (podrobach, mięsie, rybach, ostrygach, nabiale, jajkach), a także w takich pokarmach jak: pestki dyni i słonecznika, kasza jaglana, kasza gryczana, płatki owsiane, rośliny strączkowe, kiełki, kakao, gorzka czekolada czy w migdałach.
Cynk znajdziemy też m.in. w tabletkach, pastylkach do ssania, syropach, aerozolach do nosa lub jako jeden ze składników leków na przeziębienie lub w suplementach diety zawierających m.in. glukonian/ pikolinian/ cytrynian/ octan/ orotan/ lub siarczan cynku.
Z doświadczenia wiem, że cynk spowalnia proces replikacji wielu wirusów, w tym koronawirusów. Założyłem, że z wirusem wywołującym COVID-19 może być podobnie. Nie mogę jednak podeprzeć tego żadnymi badaniami.