Były polityk Janusz Palikot spędza letni urlop na Suwalszczyźnie. Na tarasie jednej ze swoich posiadłości pokazał, w jaki sposób przyrządzić 40-procentową nalewkę z pokrzywy. Okazuje się, że do zrobienia aromatycznego trunku wystarczy wykorzystać niepozorne chwasty z ogrodu. Ich liście mogą nadać specyficznego smaku wyrafinowanym drinkom z pokrzywówki.
Choć mogłoby się wydawać, że od pokrzywy lepiej trzymać się z daleka – a zwłaszcza od wywołujących oparzenia skórne liści tej rośliny – to jednak wbrew pozorom można je jeść (są cennym źródłem m.in. wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, krzemu, jodu oraz sodu), a nawet... pić.
Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Janusz Palikot, który od lat jest smakoszem wytrawnych alkoholi. Teraz zasmakował w wódkach kraftowych, wytwarzanych samodzielnie według autorskich przepisów.
Na swoim profilu na Instagramie, na którym regularnie obserwuje go ponad 22 tys. internautów, podzielił się własnym sposobem na przyrządzenie tzw. pokrzywówki. Jak zrobić nalewkę z liści pokrzywy?
Pokrzywówka – przepis Janusza Palikota
Przyrządzenie trunku z pokrzywy jest banalnie proste. Nie dość, że bardzo łatwo go zrobić, to bardzo szybko można cieszyć się niezwykłym smakiem nietypowego alkoholu. Degustację można zacząć nawet tego samego dnia (jeśli przyrządzimy nalewkę rano, to już wieczorem nabierze delikatnego smaku). Więcej aromatu (i specyficznego, ciemnozielonego koloru) nabierze jednak po upływie kolejnej doby i z każdym następnym dniem jej barwa będzie bardziej intensywna.
– Pokrzywa rośnie wszędzie. Odnajdziecie ją bez żadnego problemu – przekonuje Palikot. Wystarczy zerwać liście tej rośliny (wraz z gałązkami) i po umyciu umieścić je w osobnym naczyniu, np. słoiku lub innym szklanym pojemniku. Następnie zalewamy wszystko alkoholem (czystą wódką).
Według Palikota pokrzywówka po kilku dniach zaczyna nabierać fenomenalnego, melonowo-arbuzowego smaku. Jego zdaniem "alkohol jest całkowicie przykryty, jakby w ogóle nieobecny". Na pierwszy plan wysuwa się zaś specyficzny i niepowtarzalny smak. Na początku trunek ma lekko zielony kolor, a potem z każdym dniem staje się coraz ciemniejszy (wręcz brązowawy).
– Aż strach pić – twierdzi Janusz Palikot, zachwalając pokrzywówkę własnej produkcji. Wcześniej były polityk podzielił się także własnym przepisem na nalewkę kurkową z grzybów oraz z pędów sosny.
JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA POKRZYWA?
⦁ wzmacnia odporność i chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych
⦁ obniża poziom cukru we krwi
⦁ pomaga regulować poziom cholesterolu
⦁ wspomaga pracę żołądka i jelit, ułatwia walkę z biegunkami
⦁ działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
⦁ łagodzi bóle reumatyczne
⦁ zapobiega anemii (wspomaga produkcję czerwonych krwinek)
⦁ działa moczopędnie i pomaga walczyć z przerostem prostaty u mężczyzn
⦁ przyspiesza metabolizm i działa odchudzająco