Naukowcy z Australii obalili wszystkie dotychczasowe ustalenia dotyczące czasu, jaki jest w stanie przetrwać wirus SARS-CoV-2 na powierzchniach różnych przedmiotów. Badacze z rządowej agencji ds. badań naukowych CSIRO na łamach prestiżowego "Virology Journal" udowodnili, że patogen powodujący covid-19 jest dużo bardziej wytrzymały niż dotąd sądzono, zwłaszcza w niższych temperaturach.
Nie kilka dni, a prawie miesiąc (dokładnie 28 dni) – tak długo koronawirus pozostaje zakaźny m.in. na szklanych wyświetlaczach smartfonów, banknotach, bawełnianych materiałach czy na powierzchniach ze stali nierdzewnej.
W takich samych warunkach wirus grypy typu A jest zakaźny "tylko" przez 17 dni.
Do takich wniosków doszli australijscy uczeni po serii eksperymentów, które wykonano w ciemności (ponieważ promienie UV mogą wpływać na wirusa SARS-CoV-2), w temperaturze 20, 30 i 40 stopni Celsjusza i przy użyciu sztucznej substancji przypominającej ludzkie wydzieliny.
Jak długo koronawirus utrzymuje się na powierzchniach? Nowe odkrycie
Wyniki badań, które opublikowano w "Virology Journal" wskazują, że wirus SARS-CoV-2 radzi sobie dużo lepiej niż dotąd sądzono i nie ma problemu, by w określonych warunkach być aktywnym przez długie tygodnie (a nie najwyżej kilka dni, jak wcześniej dowodzono).
Jak wyjaśnia dr Debbie Eagles, zastępca dyrektora australijskiej agencji naukowej CSIRO:
Badania naukowców z CSIRO, które przeprowadzono w Australian Center for Disease Preparedness (ACDP) w Geelong wykazały, że wirus SARS-CoV-2 ma tendencję do tego, by dłużej utrzymywać się na nieporowatych lub gładkich powierzchniach tj. szkło, stal nierdzewna i winyl w porównaniu do porowatych i złożonych powierzchni, tj. bawełna.
Koronawirus może przetrwać 28 dni w warunkach laboratoryjnych
Koronawirus pozostaje najdłużej aktywny w temperaturze pokojowej (20 stopni Celsjusza) – wtedy może przetrwać nawet do 28 dni.
W temperaturze około 40 stopni Celsjusza nie będzie zaś w stanie przetrwać dłużej niż dobę.
– Nasze wyniki pokazują, że SARS-CoV-2 może pozostawać zakaźny na powierzchniach przez długi czas, co wzmacnia potrzebę stosowania dobrych praktyk, takich jak regularne mycie rąk i systematyczne czyszczenie gładkich powierzchni – przekonuje dr Eagle.
Dlaczego ogniska covid-19 często wybuchają w zakładach mięsnych? Nowe ustalenia
Według BBC, autorzy badania sugerują, że zdolność do utrzymywania się koronawirusa na powierzchniach ze stali nierdzewnej w niższych temperaturach może wyjaśniać ogniska covid-19 w wielu zakładach przetwórstwa mięsnego i ubojniach na całym świecie.
Jak dotąd tysiące pracowników tego typu przedsiębiorstw uzyskało pozytywne wyniki testów na obecność wirusa SARS-CoV-2 (wcześniej sugerowano, że powodem zwiększonej fali zakażeń wśród zatrudnionych tam ludzi jest praca w chłodzie i konieczność przekrzykiwania hałaśliwych maszyn).
Naukowcy z CSIRO uważają również, że ich nowe odkrycie potwierdza wcześniejsze wyniki badań, które sugerowały, że koronawirus może utrzymywać się także na świeżej żywności i mrożonkach. Przeczy jednak temu oficjalne stanowisko WHO w tej sprawie.
Światowa Organizacja Zdrowia nadal podkreśla, że dotąd nie potwierdzono żadnego przypadku zakażenia covid-19 poprzez produkty spożywcze czy opakowania. Dotąd nie było też doniesień o tym, by ludzie mogli się zakażać wyłącznie poprzez kontakt z zakażonymi powierzchniami.
Australijczycy podkreślają, że ich eksperymenty zostały przeprowadzone w warunkach przyjaznych dla wirusów (w ciemnym pomieszczeniu o stabilnej temperaturze oraz wilgotności).
W rzeczywistości koronawirus może zachowywać się inaczej, co nie wyklucza konieczności zwracania szczególnej uwagi na dbanie o higienę i częste dezynfekowanie gładkich powierzchni (od klamek ze stali nierdzewnej po szklane wyświetlacze smartfonów).
Odkryliśmy, że w temperaturze 20 stopni Celsjusza, czyli w temperaturze pokojowej, koronawirus jest niezwykle wytrzymały i przeżywa 28 dni na gładkich powierzchniach, takich jak:
⦁ szklane wyświetlacze telefonów komórkowych
⦁ banknoty (dłużej na tych z papieru niż z tworzyw sztucznych, m.in. polimerów)