Szukasz szybkiego przepisu na coś słodkiego? Ten sposób od Ani Starmach zaskoczy Cię swoją prostotą. Wystarczy kilka składników i zaledwie 20 minut, by wykonać te kruche maślane ciasteczka. To też idealny prezent lub po porostu świetna przekąska, gdy wybieracie się do swoich babć i dziadków z życzeniami.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
Napisz do mnie:
weronika.tomaszewska@natemat.pl
Jak zrobić coś słodkiego w 20 minut? Nawet z prostych składników można wykonać pyszne maślane ciasteczka. Ania Starmach, która specjalizuje się w przyrządzaniu słodkości, zdradziła swój sposób. "Kruche, maślane ciasteczka, które doskonale smakują o każdej porze dnia" - czytamy na początku przepisu kulinarnej publicystki.
Składniki na ciasteczka:
250g mąki pszennej
120 g cukru pudru
125 g masła
2 łyżki kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krok po kroku: jak zrobić kruche ciasteczka z przepisu Anny Starmach
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia.
Gdy ciasto zacznie się kleić, podziel na 2 części. Jedną część uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.
Do drugiej części ciasta dodaj kakao, wyrabiaj w misce, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Po godzinie rozwałkuj obie części, podsypując blat odrobiną mąki.
Przygotuj foremki do wykrawania ciastek – mniejsze i większe (np. duże i małe gwiazdki, serduszka, okręgi).
Z obu mas wytnij na początku duże ciastka.
Następnie na środku ciastek wytnij mniejszą foremką kolejny otwór.
I teraz: możesz upiec duże ciastka z otworem i malutkie osobno lub możesz małe ciastka o czekoladowym kolorze włożyć w środek tych jasnych i odwrotnie.
Takie dwukolorowe ciastka przełóż na blachę. Piecz około 12 minut.
I gotowe.
Warto urozmaicić ciasteczka pyszną polewą. Oto kilka pomysłów na szybkie polewy:
Jak zrobić lukier na ciasteczka?
Dwa sposoby na lukier do deserów:
1. Potrzebujemy sok z połówki cytryny i oczywiście cukier puder, główny składnik lukru. Do soku z cytryny dodawaj po łyżeczce cukru, na bieżąco mieszając. Ilość łyżeczek zależy od tego jak gęsty chcecie uzyskać lukier, jeśli zależy wam na rzadkim wystarczą trzy łyżki lub więcej, aby był bardziej gęsty. Jeśli nie macie w domy cytryny, możecie ją zastąpić grejpfrutem, limonką.
2. Do drugiego sposobu potrzebujemy czterech łyżek gorącej wody i również cukier puder. Ten będzie o wiele bardziej słodki, bo nie będzie go przełamywało, tak jak w poprzednim sposobie nic kwaśnego. Do wody dodajemy kilka łyżek cukru na bieżąco mieszając. Gdy pojawiają się grudki, warto łyżeczką rozgnieść je na ścianach miseczki.
Jak zrobić polewę czekoladową domowymi produktami?
Potrzebujemy 8 łyżek cukru pudru, 120 g masła, 4 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier puder. Stawiamy garnek na gazie i mieszamy, aż cukier puder rozpuści się. Dodajemy masło i również mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Potem dodajemy kakao i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. I polewa gotowa.
Jak zrobić polewę karmelową?
Inaczej nazywany ją kajmakiem. Na patelnię dodajemy cukier i zostawiamy aż się rozpuści. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i cukier nabierze złocistego koloru dodajemy śmietanę 36 proc. Może być 30 proc. Wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy do lekkiego wystygnięcia. Dodajemy biała czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Dodajemy łyżkę masła i również wszystko mieszamy. I gotowe.