
1. Pikantna pomidorowa z kaszą jaglaną
Co powiesz na pyszną pomidorówkę, która przypomni Ci smak dzieciństwa i babcinych obiadków? Ta wersja pomidorowej jest idealnie słodko-kwaśna i delikatnie kremowa.SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki soli np. himalajskiej (ok. 25 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki chili
- szczypta cynamonu
- duża szczyta pieprzu czarnego
- 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej słodkich malinowych)
- 1 łyżka octu winnego
- kilka listków świeżej bazylii (według uznania)
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 sok pomidorowy (np. Dawtona pikantny 330 ml)
- 150 ml śmietanki 30%
- kasza jaglana (torebka)
2. Mieszaj co jakiś czas zawartość patelni. Jak już pomidory zmiękną i puszczą sok, dodaj małą szczyptę cynamonu (tak, pomidory uwielbiają cynamon to sekretny składnik!), pieprz, masło i listki bazylii. Po 5 minutach daj łyżkę octu winnego. Grzej na małym ogniu i mieszaj jeszcze 10 minut.
3. Do garnka z bulionem warzywnym przełóż zawartość patelni delikatnie mieszając. Wlej śmietankę i całość zmiksuj blenderem, tak aby zupa zabrała kremowej konsystencji. Zacznij lekko podgrzewać i dolej sok pomidorowy.
4. Kaszę jaglaną ugotuj osobno. Uważaj, żeby jej nie przegotować - korzystaj z instrukcji z opakowania. Ja osobiście wolę dodawać kaszę bezpośrednio przed nalaniem zupy, bo jak wrzucilibyśmy do garnka i podgrzewali z zupą parę razy, to szybko kasza by nieprzyjemnie rozmiękła. Do dekoracji możemy dodać listek bazylii. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
2. Marokańska harira z soczewicą
Ten przysmak jest zanany i uwielbiany nie tylko w gorącym Maroku. Zupy tej można uświadczyć na tamtejszych. lokalnych straganach na bazarze jedzeniowym, ale także w najbardziej modnych knajpach w całej Europie.SKŁADNIKI:
- 2 litry wody
- 1 kostka warzywna
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżeczki chili
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pęczek świeżej kolendry (posiekany)
- pęczek natki pietruszki (posiekany)
- olej
- sól i pieprz czarny
- 1 cytryna lub limonka (pokrojona w ćwiartki)
- śmietana 18% (opcjonalnie mały kleks do podania)
2. Dodajemy dwa rodzaje soczewicy, zalewamy wodą, dajemy łyżeczkę soli i kostkę warzywną. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut, aż woda się zagotuje, a czerwona soczewica widocznie zmięknie. Wymieszać i spróbować, czy nie trzeba dodać więcej soli.
3. Harirę należy podawać gorącą. Opcjonalnie możemy dać odrobinę śmietany. Wszystko posypujemy obficie kolendrą i pietruszką, a na finiszu skrapiamy cytryną lub limonką.
3. Flaczki z boczniaków
W chłodny, ponury dzień nie ma lepszego pomysłu na obiad niż micha gorących flaczków. Jeśli jesteś fanem tych tradycyjnych, to gwarantuję Ci, że nie dostrzeżesz różnicy. Nie dość, że wyglądają łudząco podobnie do tych mięsnych, to pachną i smakują tak samo, a nawet lepiej.SKŁADNIKI
- 500 g boczniaków (jedno opakowanie)
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- ¼ dużego selera
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 litry wody
- sól i czarny pieprz
- 1/2 przyprawy do flaków biesiadnych
- 1 kostka bulionowa warzywna
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła w wersji wegańskiej bez masła)
- świeża pietruszka (do podania)
2. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać starte warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dusić przez 20 minut na niedużym ogniu, a następnie dodać przyprawę do flaków, kostkę bulionową, koncentrat, chili i majeranek. Dolać wodę do garnka.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z masłem i smażyć same boczniaki aż się zarumienią. Boczniaki wrzucić do bulionu z warzywami i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
4. Jarzynowa z kaszą pęczak
Nie ma nic lepszego od dobrej jarzynowej, pełnej smacznych warzyw. Ta zupa aż pachnie wiosną, a już szczególnie jak oprószysz ją solidną porcją zielonego koperku.SKŁADNIKI:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak
- 1/3 selera
- 1 cebula
- 1/2 małego brokuła
- 1/2 małego kalafiora
- sól
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- 200 ml śmietanki 30%
- pęczek natki pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- 1,5 litra wody
- 1 kostka warzywna
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kasza pęczak (torebka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
2. Gotujemy aż warzywa widocznie zmiękną - sprawdzamy widelcem. Do szklanki nalewamy parę łyżek gotującego się bulionu. Dodajemy przyprawy, mąkę i śmietanę i mieszamy. Wlewamy do zupy. Na końcu wszystko blendujemy na krem.
3. Gotujemy kaszę pęczak i dodajemy przed podaniem - w zupie zagotowana kilka razy mogłaby za bardzo się rozgotować. Podajemy z natką pietruszki i koperkiem.
5. Krem z buraków z kurczakiem
Jeżeli do tej pory nie przekonałeś się, że buraczki są genialnym warzywem do zrobienia zupy krem, to właśnie teraz masz szansę nadrobić zaległości. Mięsożercy będą zachwyceni tą odsłoną tego czerwonego warzywa.SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 małe buraki ugotowane
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego (posiekany drobno)
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka chili
- oliwa
- sól i pieprz
- śmietana 18%
- natka pietruszki
- czarnuszka (opcjonalnie)
2. Wlej bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. Całość zmiksuj na krem, a potem dodaj 1 lub 2 łyżki śmietany, dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Podsmaż piersi z kurczaka na patelni z odrobiną oleju. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zarumienione piersi zdejmij z patelni i poczekaj aż lekko ostygną. Potem rozdrobnij mięso widelcami, tak aby było poszarpane. Dodaj do zupy i wymieszaj. Możesz podawać z kleksem śmietany, natką pietruszki, a nawet delikatnie posypać czarnuszką.