Wieczór, przyjaciele, wino i genialne wegetariańskie tapasy. To brzmi jak dobry plan! Te 3 przekąski idealnie dopasują się pod każdy rodzaj wina i stworzą genialny team, który sprawi, że Twoje kubki smakowe eksplodują z radości. Te tapasy sprawdzą się również dla wegetarian. Są mega proste w przygotowaniu i zdążysz je zrobić 15 minut przed rozpoczęciem domówki.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Nie ma to jak, spokojny wieczór w gronie przyjaciół. Rozmowy najlepiej kleją się przy kieliszku dobrego wina. Jeśli akurat Ty jesteś organizatorem posiadówki, pamiętaj, że wino zaostrza apetyt, więc prędzej czy później będziecie mieli ochotę skubnąć coś pysznego.
Oto 3 wyśmienite tapasy pod wino
Najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku okażą się szybkie tapasy, które idealnie wkomponują się w towarzystwo trunku. Wybierasz czerwone, białe, różowe, wytrawne czy półsłodkie? To od teraz nieistotne, bo te przekąski nadadzą się absolutnie pod każde wino.
Ja stawiam na trzy przepisy w bardziej wytrawnym klimacie. Dominują tam przede wszystkim słodko-słone nuty, które dodatkowo pobudzają kubki smakowe i otworzą je na nowe doznania kulinarne.
1. Tacosy z karmelizowanym burakiem
Owszem, jeśli nie uda Ci się zakupić mini kukurydzianych tacosów labo nie chce Ci się ich smażyć, to alternatywnie możesz oczywiście wybrać bagietkę i zrobić z niej małe grzanki.
Połączenie buraka, czerwonej cebuli, miodu i sera koziego, to totalna petarda, szczególnie pod czerwone wino z nutami leśnych owoców typu jeżyny.
SKŁADNIKI:
- 2 małe, ugotowane buraki
- 1 czerwona cebula
- 1 duża łyżka miodu lub cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka oliwy
- 100 g sera koziego w kawałku lub plastrach
- kilka mini grzanek lub tacos
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj i obierz z łupiny czerwoną cebulę i posiekają ją w piórka. Weź patelnię, rozgrzej delikatnie i dodaj kilka kropel oliwy. Wrzuć cebulę i daj jej lekko zmięknąć. Następnie dodaj łyżkę miodu, szczyptę soli i zamieszkaj. Ugotowane buraki posiekaj w dłuższe, drobne paski. Podkręć ogień i wrzuć je do cebuli. Jak burak i cebula zmiękną równomiernie, a wytworzony sos lekko wyparuje, dodaj łyżeczkę octu i soku z cytryny.
Skarmelizowany mix buraka i cebuli przełóż do miseczki, aby lekko ostygły. W tym czasie zetrzyj ser kozi lub pokrój go na malutkie kawałeczki, jeśli są to plastry. Nakładaj na tacos lub grzankę i oprusz z wierzchu serem kozim.
2. Ogórkowe tartaletki z krewetką
Na pewno znajdą się tacy, którzy zbulwersują się faktem, że skoro tapasy mają być wegetariańskie, to co tutaj robią krewetki. Osobiście nie jem mięsa, ale sporadycznie nie odmówię ryb czy owoców morza.
Są super zdrowe i lekkostrawne. Na grubszych plasterkach świeżego ogórka wyglądają mega ekskluzywnie i tak też smakują. Na wierzch tartaletek można dać trochę pasty z groszku w czosnkowym klimacie. To genialnie podbije smak krewetek.
SKŁADNIKI:
- krewetki opakowanie ok. 225 g
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- sól i pieprz
- 1 długi, świeży ogórek
- 1 mała puszka groszku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj ogórka i pokrój go w plasterki o grubości 1 cm, tak żeby wyraźnie chrupały. Krewetki umyj lub rozmroź. Pozbądź się czarnych żyłek. Weź patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Wrzuć krewetki, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę chili, szczyptę soli i pieprzu. Smaż przez 4 minuty. Zdejmij z patelni.
Do zrobienia pasty z groszku potrzebujesz blendera. Wrzuć tam odsączony z wody groszek, ząbek czosnku, łyżkę majonezu, szczyptę soli i pieprzu i parę kropel soku z cytryny. Zblenduj na jednolitą zieloną masę.
Na plastry ogórka nakładaj kolejno pastę z groszku i krewetkę. Możesz opcjonalnie udekorować listkiem świeżej kolendry.
Miseczki z sałatką w stylu francuskim
Co będzie lepiej pasować pod kieliszek dobrego wina niż lekka sałata z dodatkiem słodkich winogron i sera w klimacie francuskim? Nic! To połączenie sprawia, że aż ślinka cieknie.
Ja wybieram ser camembert, bo jest najbardziej delikatny. Jeśli lubisz jednak bardziej wyraziste smaki, to odpowiednia będzie tutaj gorgonzola, ale w mniejszej ilości. Zamiast robienia sosu winegret, zawsze możesz kupić sos francuski w proszku do wymieszania z wodą i oliwą.
SKŁADNIKI:
- opakowanie sałaty rzymskiej
- ser camembert
- winogrona czerwone lub zielone
- sos francuski
- oliwa
- woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj sałatę rzymską i pokrój ją w nieco większe, podłużne paski. Ser pokrój w drobną kosteczkę. Winogrona umyj, przekrój każde na pół i wyciągnij pestki. Składniki wrzuć do miski.
Rozpuść sos francuski lub zrób winegret i dodaj do miski. Wszystko porządnie wymieszaj, tak aby słodko-ostry smak sosu otulił je dobrze. Nakładaj do małych miseczek albo jak masz taką fantazję, to do łupinek po wydrążonym awokado.