Uwielbiasz grillowaną karkówkę, ale wciąż zastanawiasz się, jak to się dzieję, że Twojej szwagierce wychodzi zawsze lepsza? Kluczem do sukcesu jest odpowiedne przyprawienie. Marynując mięso, nadajemy mu zupełnie nowy smak i aromat. Dzięki tej praktyce robi się bardziej kruche, a podczas grillowania staje się miękkie i soczyste. Oto 3 oryginalne przepisy na marynaty do karkówki z dodatkiem sekretnego składnika.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Jesteś przed zakupami na grillową biesiadę albo już po i zastanawiasz się, w jaki sposób zamarynować karkówkę? Świetnie trafiłeś! Zebrałam dla Was 3 sprawdzone przepisy na fenomenalną marynatę. Karkówka z rusztu w majówkę nigdy nie smakowała tak dobrze!
Jeśli nie mamy czasu na kilkunastogodzinne marynowanie: Pokrój mięso na cienkie plastry o grubości ok. 1 cm. Ponacinaj mięso na wzór kratki w kilku miejscach wzdłuż włókien, aby potem wmasować tam marynatę. Karkówka szybciej złapie wtedy smak.
1. Marynata musztardowa
Marynata w klimacie musztardowym przypadnie do gustu wszystkim, który lubią wyraziste nuty i lekko ziołowy posmak. Karkówka wprost uwielbia musztardę, nie ważne czy jest ona ostra czy słodka. Ja stawiam na zrównoważone połączenie pikantnej francuskiej i delikatnej miodowej.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 kulki pieprzu czarnego
- szczypta majeranku
- szczypta rozmarynu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko i dodajemy olej rzepakowy. Wyciskamy sok z jednej cytryny, kroimy cebulę w pióra i wrzucamy je do mięsa. Dodajemy do miski oba rodzaje musztardy i resztę przypraw. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
2. Marynata wietnamska
Jeśli na co dzień lubujesz się w takich daniach jak zupa PHO i cenisz orientalne klimaty, to koniecznie musisz przetestować akurat tę marynatę. Dodatek korzennego anyżu i orzeźwiającej kolendry w nasionach to strzał w dziesiątkę!
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko i dodajemy olej rzepakowy. Siekamy papryczkę chilli i ząbek czosnku, a następnie wrzucamy je do mięsa. Potem dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy i sos sojowy. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
3. Marynata miodowo-czosnkowa
Karkówka to rodzaj mięsa, który wybitnie lubi się z miodem. Słodkie nuty wydobywają z mięsa głębie smaku i delikatność. Spora ilość czosnku napełni plastry karczku intensywnym aromatem, który wszyscy kochamy. Koniecznie pamiętaj o tymianku i rozmarynie, bo to one nadają oryginalnego posmaku.
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko, sos sojowy i dodajemy olej rzepakowy. Siekamy cebulę w pióra, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy miód i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Sekretnym składnikiem każdej z marynat jest dodatek mleka. To ono sprawia, że mięso robi się delikatne i rozpadające w ustach. Po zamarynowaniu karkówki na trzy zaprezentowane sposoby, nie musicie czekać całą dobę, żeby wrzucić ją na grilla. Wystarczą tylko 3-4 godziny w lodówce.