
1. Marynata musztardowa
Marynata w klimacie musztardowym przypadnie do gustu wszystkim, który lubią wyraziste nuty i lekko ziołowy posmak. Karkówka wprost uwielbia musztardę, nie ważne czy jest ona ostra czy słodka. Ja stawiam na zrównoważone połączenie pikantnej francuskiej i delikatnej miodowej.SKŁADNIKI:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 kulki pieprzu czarnego
- szczypta majeranku
- szczypta rozmarynu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
2. Marynata wietnamska
Jeśli na co dzień lubujesz się w takich daniach jak zupa PHO i cenisz orientalne klimaty, to koniecznie musisz przetestować akurat tę marynatę. Dodatek korzennego anyżu i orzeźwiającej kolendry w nasionach to strzał w dziesiątkę!SKŁADNIKI:
- kolendra nasiona
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
3. Marynata miodowo-czosnkowa
Karkówka to rodzaj mięsa, który wybitnie lubi się z miodem. Słodkie nuty wydobywają z mięsa głębie smaku i delikatność. Spora ilość czosnku napełni plastry karczku intensywnym aromatem, który wszyscy kochamy. Koniecznie pamiętaj o tymianku i rozmarynie, bo to one nadają oryginalnego posmaku.SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka