Jak zamarynować karkówkę na grilla? 3 sprawdzone przepisy na dobre marynaty
Jak zamarynować karkówkę na grilla? 3 sprawdzone przepisy na dobre marynaty Fot. pexels.com
Reklama.
Jesteś przed zakupami na grillową biesiadę albo już po i zastanawiasz się, w jaki sposób zamarynować karkówkę? Świetnie trafiłeś! Zebrałam dla Was 3 sprawdzone przepisy na fenomenalną marynatę. Karkówka z rusztu w majówkę nigdy nie smakowała tak dobrze!
logo
Nie wiesz, jak dobrze przyprawić karkówkę na grilla? 3 sprawdzone przepisy na marynaty Fot. unsplash.com
Jeśli nie mamy czasu na kilkunastogodzinne marynowanie: Pokrój mięso na cienkie plastry o grubości ok. 1 cm. Ponacinaj mięso na wzór kratki w kilku miejscach wzdłuż włókien, aby potem wmasować tam marynatę. Karkówka szybciej złapie wtedy smak.

1. Marynata musztardowa

Marynata w klimacie musztardowym przypadnie do gustu wszystkim, który lubią wyraziste nuty i lekko ziołowy posmak. Karkówka wprost uwielbia musztardę, nie ważne czy jest ona ostra czy słodka. Ja stawiam na zrównoważone połączenie pikantnej francuskiej i delikatnej miodowej.

SKŁADNIKI:

- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 kulki pieprzu czarnego
- szczypta majeranku
- szczypta rozmarynu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko i dodajemy olej rzepakowy. Wyciskamy sok z jednej cytryny, kroimy cebulę w pióra i wrzucamy je do mięsa. Dodajemy do miski oba rodzaje musztardy i resztę przypraw. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

2. Marynata wietnamska

Jeśli na co dzień lubujesz się w takich daniach jak zupa PHO i cenisz orientalne klimaty, to koniecznie musisz przetestować akurat tę marynatę. Dodatek korzennego anyżu i orzeźwiającej kolendry w nasionach to strzał w dziesiątkę!

SKŁADNIKI:

- kolendra nasiona
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko i dodajemy olej rzepakowy. Siekamy papryczkę chilli i ząbek czosnku, a następnie wrzucamy je do mięsa. Potem dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy i sos sojowy. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

3. Marynata miodowo-czosnkowa

Karkówka to rodzaj mięsa, który wybitnie lubi się z miodem. Słodkie nuty wydobywają z mięsa głębie smaku i delikatność. Spora ilość czosnku napełni plastry karczku intensywnym aromatem, który wszyscy kochamy. Koniecznie pamiętaj o tymianku i rozmarynie, bo to one nadają oryginalnego posmaku.

SKŁADNIKI:

- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bierzemy dużą miskę lub garnek i wkładamy tam pokrojone mięso. Wlewamy mleko, sos sojowy i dodajemy olej rzepakowy. Siekamy cebulę w pióra, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy miód i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki i nacieramy mięso z obu stron. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Sekretnym składnikiem każdej z marynat jest dodatek mleka. To ono sprawia, że mięso robi się delikatne i rozpadające w ustach. Po zamarynowaniu karkówki na trzy zaprezentowane sposoby, nie musicie czekać całą dobę, żeby wrzucić ją na grilla. Wystarczą tylko 3-4 godziny w lodówce.
Sprawdź też:
Czytaj także:
logo