Sezon na kurki w pełni! Lato bez nich nie smakuje tak samo. To niezwykle szlachetny produkt, który nie potrzebuje wielu dodatków, aby wydobyć głębię smaku. Przetestowałam ten prosty przepis i jestem wniebowzięta. Przepyszny makron przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jeśli zatem szukasz patentu na wyśmienite kurki, to dobrze trafiłeś!
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Kurki to jedne z bardziej wdzięcznych grzybów, które sprawdzą się w kuchni doskonale. Ich aromat podbije głębię niejednego dania. Smakują wyśmienicie same, ale w połączeniu z innymi dodatkami będą grały równie dobrze.
Nie da się ukryć, że kurki lubią być w centrum. Produkt nie jest też super tani, więc warto go wyeksponować. Trzeba przygotowywać je umiejętnie, żeby nie zabić ich smaku. Tutaj sprawdza się złota zasada kulinarna - mniej znaczy więcej! Tego się trzymajmy.
Przepis na makaron z kurkami i whisky. Eksplozja smaku!
Osobiście przetestowałam ten przepis i wiem, że powrócę do niego nieraz. Dodatek whisky otwiera zupełnie inny wymiar smaku. Wybitnie podkręca kremowo-maślane nuty kurek. Koniecznie pamiętaj o świeżej, zielonej natce pietruszki do dekoracji. Nie tylko wygląda ładnie, ale także genialnie komponuje się z resztą składników.
Aby do dania nie trafiły żadne zanieczyszczenia, na wstępie należy dokładnie oczyścić kurki. Jest na to jeden bardzo prosty patent:
Włóż kurki do dużej miski
Posyp je solą i zalej gorącą wodą
Delikatnie poruszaj kurki łyżką, dzięki temu opadnie zgromadzony na nich piasek
Wyłów grzyby łyżką cedzakową
Czynność tę możesz powtórzyć, aby mieć pewność, że kurki zostały dokładnie umyte.
SKŁADNIKI:
- opakowanie kurek (ok. 200 g)
- 1/2 opakowania makaronu typu tagliatelle lub penne
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- łyżeczka oleju
- 40 g serka mascarpone lub śmietany 12%
- sól
- pieprz czarny
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- szczypta chili
- kieliszek tj. 40 ml whisky
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki
- 200 ml wody
- opcjonalnie garść bobu obranego ze skórki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA::
- Wstaw garnek z wodą i gotuj swój ulubiony rodzaj makaronu tak, aby był lekko al dente. Posiekaj cebulę, ząbek czosnku i natkę pietruszki. Oczyszczone kurki delikatnie posiekaj, aby było więcej kawałeczków.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj masło klarowane, kurki i czosnek. Mieszkaj delikatnie i po 5 minutach dodaj rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chili. Gdy kurki będą już brązowo-złociste dolej kieliszek whisky.
- Mieszaj i czekaj aż część alkoholu wyparuje, pozostawiając drzewny aromat. Potem dolej 200 ml wody z gotującego się makaronu i podkręć ogień na 2 minuty. Na koniec dodaj mascarpone lub śmietanę i wymieszaj wszystko dokładnie. Opcjonalnie możesz też dodać odrobinę obranego bobu. On świetnie współgra z kurkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzuć na patelnie. Mieszaj sos aż połączy się dokładnie z makaronem. Podawaj z natką pietruszki. Do dania pasuje dobrze białe wino - zarówno to półwytrawne, jaki i wytrawne.