
Przepis na makaron z kurkami i whisky. Eksplozja smaku!
Osobiście przetestowałam ten przepis i wiem, że powrócę do niego nieraz. Dodatek whisky otwiera zupełnie inny wymiar smaku. Wybitnie podkręca kremowo-maślane nuty kurek. Koniecznie pamiętaj o świeżej, zielonej natce pietruszki do dekoracji. Nie tylko wygląda ładnie, ale także genialnie komponuje się z resztą składników.SKŁADNIKI:
- opakowanie kurek (ok. 200 g)
- 1/2 opakowania makaronu typu tagliatelle lub penne
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- łyżeczka oleju
- 40 g serka mascarpone lub śmietany 12%
- sól
- pieprz czarny
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- szczypta chili
- kieliszek tj. 40 ml whisky
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki
- 200 ml wody
- opcjonalnie garść bobu obranego ze skórki