Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Wypróbuj sprawdzony przepis
Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Wypróbuj sprawdzony przepis Fot. pexels.com
Reklama.
Kurki to jedne z bardziej wdzięcznych grzybów, które sprawdzą się w kuchni doskonale. Ich aromat podbije głębię niejednego dania. Smakują wyśmienicie same, ale w połączeniu z innymi dodatkami będą grały równie dobrze.
Nie da się ukryć, że kurki lubią być w centrum. Produkt nie jest też super tani, więc warto go wyeksponować. Trzeba przygotowywać je umiejętnie, żeby nie zabić ich smaku. Tutaj sprawdza się złota zasada kulinarna - mniej znaczy więcej! Tego się trzymajmy.

Przepis na makaron z kurkami i whisky. Eksplozja smaku!

Osobiście przetestowałam ten przepis i wiem, że powrócę do niego nieraz. Dodatek whisky otwiera zupełnie inny wymiar smaku. Wybitnie podkręca kremowo-maślane nuty kurek. Koniecznie pamiętaj o świeżej, zielonej natce pietruszki do dekoracji. Nie tylko wygląda ładnie, ale także genialnie komponuje się z resztą składników.
logo
Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Genialny przepis na danie, które wykonasz w kwadrans Fot. Joanna Stawczyk
Aby do dania nie trafiły żadne zanieczyszczenia, na wstępie należy dokładnie oczyścić kurki. Jest na to jeden bardzo prosty patent:
  • Włóż kurki do dużej miski
  • Posyp je solą i zalej gorącą wodą
  • Delikatnie poruszaj kurki łyżką, dzięki temu opadnie zgromadzony na nich piasek
  • Wyłów grzyby łyżką cedzakową
  • Czynność tę możesz powtórzyć, aby mieć pewność, że kurki zostały dokładnie umyte.

    SKŁADNIKI:

    - opakowanie kurek (ok. 200 g)
    - 1/2 opakowania makaronu typu tagliatelle lub penne
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka masła klarowanego
    - łyżeczka oleju
    - 40 g serka mascarpone lub śmietany 12%
    - sól
    - pieprz czarny
    - szczypta rozmarynu
    - szczypta tymianku
    - szczypta chili
    - kieliszek tj. 40 ml whisky
    - 1/2 pęczka świeżej pietruszki
    - 200 ml wody
    - opcjonalnie garść bobu obranego ze skórki

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA::
    - Wstaw garnek z wodą i gotuj swój ulubiony rodzaj makaronu tak, aby był lekko al dente. Posiekaj cebulę, ząbek czosnku i natkę pietruszki. Oczyszczone kurki delikatnie posiekaj, aby było więcej kawałeczków.
    - Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj masło klarowane, kurki i czosnek. Mieszkaj delikatnie i po 5 minutach dodaj rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chili. Gdy kurki będą już brązowo-złociste dolej kieliszek whisky.
    - Mieszaj i czekaj aż część alkoholu wyparuje, pozostawiając drzewny aromat. Potem dolej 200 ml wody z gotującego się makaronu i podkręć ogień na 2 minuty. Na koniec dodaj mascarpone lub śmietanę i wymieszaj wszystko dokładnie. Opcjonalnie możesz też dodać odrobinę obranego bobu. On świetnie współgra z kurkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzuć na patelnie. Mieszaj sos aż połączy się dokładnie z makaronem. Podawaj z natką pietruszki. Do dania pasuje dobrze białe wino - zarówno to półwytrawne, jaki i wytrawne.
    Sprawdź także:

    Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut