Kiszone cytryny potrzebują od 4 do nawet 6 tygodni odpoczynku w zalewie, zanim będą mogły cieszyć podniebienia. Są marokańskim przysmakiem i często używa się ich jako przyprawy do potraw. Uszlachetniają dania z kurczaka, mięsa, ryb, ale także dania wegańskie. Z kolei zakwas może być stosowany w dipach i sosach sałatkowych.
Cytryny kiszone to bardzo rzadko spotykany na co dzień rodzaj kiszonki. Choć przepis ma swoje korzenie w kuchni marokańskiej, to polscy miłośnicy kulinariów przemycają go do tradycyjnych potraw. Kiszone cytryny są kwaśno-gorzkie i jednocześnie słodko-słone. Potrafią podkręcić swoim smakiem dania mięsne, sałatki i gulasze. Co najważniejsze, są łatwe w przygotowaniu - wystarczy tylko trochę cierpliwości.
Jak zrobić kiszone cytryny?
W regionach kuchni orientalnej, zwłaszcza w Maroku, niezwykły smak kiszonych cytryn jest częścią wielu potraw. Cukier i sól usuwają część soku z owocu, tak że jest on praktycznie "we własnym soku". W ten sposób owoce cytrusowe tracą nieco na kwasowości, a także są łatwo konserwowane.
Marynowane cytryny zwykle nie są dostępne w sklepach, z wyjątkiem eleganckich delikatesów. Kiszone cytryny można samemu zrobić w domu bez większego wysiłku i prostymi środkami.
Pierwszym krokiem do wykonania przepisu na kiszone cytryny jest użycie skrupulatnie czystego słoja z przykrywką zatrzaskową, która ma silikonowy pierścień uszczelniający. Do marynowania używaj tylko nieskazitelnych owoców, najlepiej ekologicznych, ponieważ skórka jest również przetwarzana. Fermentacja owoców sprawi, że dotychczasowe dania zyskają zupełnie inną głębię smaku. Sprawdź poniżej jak zrobić kiszone cytryny w domu.
Przepis na kiszone cytryny
Składniki na 3 kiszone cytryny:
3 całe, niepoddane obróbce termicznej cytryny z cienką skórką,
dodatkowy sok z wyciśniętej cytryny (innej niż tych przygotowanych do kiszenia),
4 płaskie łyżki gruboziarnistej soli morskiej, kuchennej lub himalajskiej,
przegotowana woda,
1 dobrze zamykany słoik do wekowania.
Przygotowanie marokańskich cytryn kiszonych
Pierwszym krokiem wykorzystania przepisu na kiszone cytryny jest użycie wyparzonego, czystego słoika z zamknięciem. Słoik z gumowym pierścieniem zabezpieczającym umieść w rondelku z wodą i zagotuj powoli, obniżając powoli i stopniowo temperaturę. Najpierw pozwól słoikowi trochę ostygnąć w wodzie.Następnie wylej wodę i ostrożnie wyjmij naczynie, uważając, aby nie włożyć rąk do środka. Umieść szkło na czystej ściereczce otworem do dołu i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Najlepiej jest kupić cytryny niewoskowane. Jeśli jednak na takie trafisz, umyj cytryny dokładnie za pomocą gorącej wody, a następnie wytrzyj do sucha czystą szmatką.
Odetnij górę i dół każdej cytryny. Następnie natnij na krzyż od góry każdą cytrynę, tak jakbyś chciał ją pokroić na 4 pojedyncze ćwiartki, ale pokrój je w taki sposób, aby każda nadal trzymała się z jednej strony.
Teraz posyp w sumie 1 płaską łyżkę stołową gruboziarnistej soli między ćwiartki cytryny na każdej cytrynie, wyciśnij cytrynę dłonią i włóż ją do słoika mason. W ten sam sposób przygotuj drugą lub trzecią cytrynę i ułóż je ciasno razem w słoiku.
Następnie posyp nadziewane cytryny dodatkową 1 łyżką soli, zamknij szklankę, lekko wstrząśnij, aby sól się dobrze rozłożyła i pozostaw w chłodnym miejscu (bez lodówki) na 4 dni, dzięki czemu skórka miła i miękka.
Wyciśnij świeżą cytrynę, wylej cały sok na marynowane cytryny. Doprowadź wodę do wrzenia, pozwól jej trochę ostygnąć i polej nią posolone cytryny w dzbanku do brzegów. Ponownie zamknij słoik i pozostaw na 4 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu.
Aby użyć cytryny, weź ze szklanki potrzebną ilość czystym widelcem, odetnij miąższ i użyj do duszonych mięs lub sałatki. Ponownie szczelnie zamknij słoik, upewniając się, że słone cytryny są całkowicie pokryte sokiem z kiszonych cytryn. Opłucz pozostałą miękką skórkę z cytryny pod zimną wodą i posyp ją w kostkę lub paski na naczyniu lub dodaj do odpowiedniego naczynia.
Uwaga - po użyciu cytryny, zawsze dolewaj oliwy z oliwek i szczelnie je zamykaj, aby cytryny nie spleśniały.
Kiszone cytryny - do czego je wykorzystać?
Kiszone cytryny są używane jako podstawowy składnik wielu orientalnych potraw kuchni Bliskiego Wschodu, od sałatek po marokańskie tagine (określane zamiennie jako tajine, tażin, tadżin). Pokrojone w kostkę nadają potrawie lekko kwaśny smak i tym samym tworzą równowagę z ostrymi orientalnymi przyprawami.
Kiszone cytryny stosuje się wszędzie tam, gdzie potrzebny jest pyszny cytrynowy smak. Również jako substytut świeżej skórki z cytryny. Niepowtarzalny smak kwaśnych i jednocześnie słonych kiszonych cytryn nadaje każdemu prostemu daniu z warzyw, mięsa, roślin strączkowych lub ryb wyjątkowego smaku. Nadają się również jako dodatek do pesto, hummusu, pieczonych warzyw.
Jakie zioła i przyprawy można wykorzystać do przygotowania kiszonych cytryn?
W zależności od tego, jaki smak chce się uzyskać (bardziej słodki, czy może ziołowy), warto użyć takich dodatków jak:
tymianek,
szałwia,
goździki,
mięta,
chilli,
liście laurowe,
cynamon, który doskonale harmonizuje się z aromatem cytrynowym.
Oczywiście cytryna to niezastąpione źródło witamin, a zwłaszcza witaminy C. Cytrus ten wzmacnia to układ odpornościowy, zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Witamina C chroni przed wirusami i bakteriami, dlatego cytryny powinny być obecne w diecie zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym!
Dodatkowo cytryna chroni komórki organizmu, wspomaga gojenie ran i odchudzanie, zapewnia jędrną skórę, łagodzi problemy trawienne - i jest idealną bronią na kaca po nocnym wyjściu, ponieważ odtruwa organizm. Z kolei sok wyciśnięty z cytryn pomaga w odchudzaniu. 100 gram obranej cytryny to około 29 kcal.