Rozgrzewająca kawa nie musi być od razu z alkoholem. Wystarczą do niej odpowiednie przyprawy!
Rozgrzewająca kawa nie musi być od razu z alkoholem. Wystarczą do niej odpowiednie przyprawy! pexels.com

Czym byłaby zima bez rozgrzewającej kawy? Rozgrzewające aromaty z pewnością wspaniale dopełnią świąteczny nastrój. Idealne po spacerze z rodziną lub jako wielki finał po wigilijnej uczcie. Daj się oczarować połączeniu kawy i przypraw.

REKLAMA

Rozgrzewająca kawa

Dziś wszystko kręci się wokół kawy - czarnego złota, bez którego wielu z nas nie może rano wstać z łóżka, nie mówiąc już o otwarciu oczu. Tak różne - jak smaki - istnieją sposoby przygotowania rozgrzewającej kawy. Zwłaszcza zimą!

O czym pamiętać, przygotowując rozgrzewającą kawę?

Przede wszystkim o naprawdę dobrej jakości kawie oraz przyprawach. To one stanowią fundament do wydobycia magicznego smaku rozgrzewającej kawy.
Przy wyborze kawy upewnij się, że ziarna są świeżo palone i najlepiej zmiel je tuż przed parzeniem. Jeśli wolisz kawę rozpuszczalną, również wybierz swój ulubiony rodzaj, lub poproś o poradę specjalistę w sklepie z kawą.
Istotna jest również właściwa temperatura mleka. Nie powinna być wyższa niż ok. 60-70°C, ponieważ mogłoby to doprowadzić do zwarzenia się pozostałych składników.

Kawa korzenna

Szukasz nie tylko nietuzinkowego smaku, ale chciałbyś zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia? W takim razie powinieneś wiedzieć, jak działają różne przyprawy przygotowując kawę korzenną.
Mówi się, że cynamon obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, goździki wzmacniają obronę organizmu, wanilia jest dobra dla skóry, chili pomaga w problemach z krążeniem lub mięśniami, a matcha pobudza metabolizm.

Kawa korzenna - przepis

Składniki:
  • 4 szklanki wody.
  • pół łyżeczki każdej ulubionej przyprawy (kardanom, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa).
  • Ulubiona mielona lub rozpuszczalna kawa.
  • Miód lub cukier.
  • Przygotowanie:
  • Zagotuj w naczyniu (tygielku lub garnku) 1,5 szklanki wody ze swoja ulubioną kawą.
  • Dodaj garść sproszkowanego kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu.
  • Doprowadź kawę do trzykrotnego wrzenia.
  • Na osłodę dodaj łyżeczkę miodu lub odrobinę cukru.

  • logo
    Kawa korzenna - rozgrzewa, jak żadna inna! pexels.com

    Kawa z kardamonem

    Większość z nas zna smak kardamonu ze świątecznych wypieków. Przyprawa znana jest również wielu z indyjskiej kuchni ajurwedyjskiej. Jednak wiele osób nie zna kawy z kardamonem. To typowy arabski klasyk, którego również powinieneś spróbować.
    Kardamon jest korzystny na wiele sposobów. Przygotowanie kawy z kardamonem może na wiele sposobów przynieść korzyści zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
    Według tradycyjnej medycyny chińskiej, kardamon jest ogólnie uważany za środek rozgrzewający i pobudzający krążenie. Szczególnie zimą, gdy masz zimne dłonie i stopy.

    Kawa z kardamonem - przepis

    Składniki:
  • Kawa mielona (​​np. espresso).
  • 2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 szklanka mleka.
  • Cukier do smaku.
  • Bita śmietana i czekolada do udekorowania.
  • Przygotowanie:
  • Wymieszaj mieloną kawę z kardamonem i zaparz skoncentrowaną, mocną filiżankę.
  • W rondelku podgrzej mleko (bez zagotowania).
  • Wlej mieszankę mleka do dużej szklanki, a następnie dodaj kawę.
  • Udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą na tarce.

  • logo
    Kawa z cynamonem i dodatkami pexels.com

    Kawa z imbirem

    Kawa z imbirem to sposób na przytulne deszczowe dni na kanapie z dobrą książką. Ten imbirowo-kawowy napój dobrze komponuje się z jesiennymi aromatami, takimi jak cynamon i skórka pomarańczy.
    Nie bez powodu imbir jest jedną z najpopularniejszych potraw w kategorii superfood. Wiadomo, że imbir ma działanie przeciwzapalne na organizm, ale może również działać przeciw bólom mięśni, wspomagać trawienie i obniżać poziom cholesterolu.
    Więc kiedy dodasz imbiru do filiżanki kawy, uzyskasz nie tylko lekko pikantny, ostry smak, ale także mnóstwo innych korzyści zdrowotnych.

    Kawa z imbirem - przepis

    Składniki:
  • Starty imbir (około 30 g). W ostateczności sprawdzi się też zmielony imbir.
  • 6 łyżek kawy mielonej (nie instant).
  • 6 filiżanek zimnej wody
  • Bita śmietana, laski cynamonu i/lub dodatkowa skórka z pomarańczy (opcjonalnie).
  • Łyżeczka miodu.
  • Przygotowanie:
  • Wymieszaj kawę z imbirem i zaparz przez filtr.
  • Miód wsyp do filiżanki i zalej kawą.
  • Udekoruj kawę bitą śmietaną.
  • Kawa z goździkami

    Wyobraź sobie smak świątecznych ciasteczek lub pierników zawartych w kawie z goździkami. Lekko słodki aromat goździków wzbogaca każde espresso, cappuccino czy kawę. Same goździki mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dlatego pomagają w takich chorobach jak zapalenie stawów. Dodatkowo goździki pomagają w leczeniu zaburzeń trawiennych i oddechowych, poprawiają krążenie krwi i obniżają wysoką temperaturę.

    Kawa z goździkami - przepis

    Składniki:
  • 2 szklanki wody.
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
  • 4 całe goździki.
  • 5 łyżeczek cukru.
  • Bita śmietana - opcjonalnie.

  • Przygotowanie:
  • W małym rondelku wymieszać wodę, kawę i goździki.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5-8 minut.
  • Odcedzić i wyrzucić przyprawy.
  • Dodać cukier i przyozdobić bitą śmietaną (opcjonalnie).