Czym byłaby zima bez rozgrzewającej kawy? Rozgrzewające aromaty z pewnością wspaniale dopełnią świąteczny nastrój. Idealne po spacerze z rodziną lub jako wielki finał po wigilijnej uczcie. Daj się oczarować połączeniu kawy i przypraw.
Dziś wszystko kręci się wokół kawy - czarnego złota, bez którego wielu z nas nie może rano wstać z łóżka, nie mówiąc już o otwarciu oczu. Tak różne - jak smaki - istnieją sposoby przygotowania rozgrzewającej kawy. Zwłaszcza zimą!
O czym pamiętać, przygotowując rozgrzewającą kawę?
Przede wszystkim o naprawdę dobrej jakości kawie oraz przyprawach. To one stanowią fundament do wydobycia magicznego smaku rozgrzewającej kawy.
Przy wyborze kawy upewnij się, że ziarna są świeżo palone i najlepiej zmiel je tuż przed parzeniem. Jeśli wolisz kawę rozpuszczalną, również wybierz swój ulubiony rodzaj, lub poproś o poradę specjalistę w sklepie z kawą.
Istotna jest również właściwa temperatura mleka. Nie powinna być wyższa niż ok. 60-70°C, ponieważ mogłoby to doprowadzić do zwarzenia się pozostałych składników.
Kawa korzenna
Szukasz nie tylko nietuzinkowego smaku, ale chciałbyś zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia? W takim razie powinieneś wiedzieć, jak działają różne przyprawy przygotowując kawę korzenną.
Mówi się, że cynamon obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, goździki wzmacniają obronę organizmu, wanilia jest dobra dla skóry, chili pomaga w problemach z krążeniem lub mięśniami, a matcha pobudza metabolizm.
Kawa korzenna - przepis
Składniki:
4 szklanki wody.
pół łyżeczki każdej ulubionej przyprawy (kardanom, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa).
Ulubiona mielona lub rozpuszczalna kawa.
Miód lub cukier.
Przygotowanie:
Zagotuj w naczyniu (tygielku lub garnku) 1,5 szklanki wody ze swoja ulubioną kawą.
Dodaj garść sproszkowanego kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu.
Doprowadź kawę do trzykrotnego wrzenia.
Na osłodę dodaj łyżeczkę miodu lub odrobinę cukru.
Kawa z kardamonem
Większość z nas zna smak kardamonu ze świątecznych wypieków. Przyprawa znana jest również wielu z indyjskiej kuchni ajurwedyjskiej. Jednak wiele osób nie zna kawy z kardamonem. To typowy arabski klasyk, którego również powinieneś spróbować.
Kardamon jest korzystny na wiele sposobów. Przygotowanie kawy z kardamonem może na wiele sposobów przynieść korzyści zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Według tradycyjnej medycyny chińskiej, kardamon jest ogólnie uważany za środek rozgrzewający i pobudzający krążenie. Szczególnie zimą, gdy masz zimne dłonie i stopy.
Kawa z kardamonem - przepis
Składniki:
Kawa mielona (np. espresso).
2 łyżeczki kardamonu mielonego
1 szklanka mleka.
Cukier do smaku.
Bita śmietana i czekolada do udekorowania.
Przygotowanie:
Wymieszaj mieloną kawę z kardamonem i zaparz skoncentrowaną, mocną filiżankę.
W rondelku podgrzej mleko (bez zagotowania).
Wlej mieszankę mleka do dużej szklanki, a następnie dodaj kawę.
Udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą na tarce.
Kawa z imbirem
Kawa z imbirem to sposób na przytulne deszczowe dni na kanapie z dobrą książką. Ten imbirowo-kawowy napój dobrze komponuje się z jesiennymi aromatami, takimi jak cynamon i skórka pomarańczy.
Nie bez powodu imbir jest jedną z najpopularniejszych potraw w kategorii superfood. Wiadomo, że imbir ma działanie przeciwzapalne na organizm, ale może również działać przeciw bólom mięśni, wspomagać trawienie i obniżać poziom cholesterolu.
Więc kiedy dodasz imbiru do filiżanki kawy, uzyskasz nie tylko lekko pikantny, ostry smak, ale także mnóstwo innych korzyści zdrowotnych.
Kawa z imbirem - przepis
Składniki:
Starty imbir (około 30 g). W ostateczności sprawdzi się też zmielony imbir.
6 łyżek kawy mielonej (nie instant).
6 filiżanek zimnej wody
Bita śmietana, laski cynamonu i/lub dodatkowa skórka z pomarańczy (opcjonalnie).
Łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Wymieszaj kawę z imbirem i zaparz przez filtr.
Miód wsyp do filiżanki i zalej kawą.
Udekoruj kawę bitą śmietaną.
Kawa z goździkami
Wyobraź sobie smak świątecznych ciasteczek lub pierników zawartych w kawie z goździkami. Lekko słodki aromat goździków wzbogaca każde espresso, cappuccino czy kawę. Same goździki mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dlatego pomagają w takich chorobach jak zapalenie stawów. Dodatkowo goździki pomagają w leczeniu zaburzeń trawiennych i oddechowych, poprawiają krążenie krwi i obniżają wysoką temperaturę.
Kawa z goździkami - przepis
Składniki:
2 szklanki wody.
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
4 całe goździki.
5 łyżeczek cukru.
Bita śmietana - opcjonalnie.
Przygotowanie:
W małym rondelku wymieszać wodę, kawę i goździki.
Doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5-8 minut.
Odcedzić i wyrzucić przyprawy.
Dodać cukier i przyozdobić bitą śmietaną (opcjonalnie).