Jak szybko rozmrozić kurczaka? Chcesz przygotować obiad na szybko? Jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas rozmrażania surowego mięsa, aby zachować dobrą higienę w kuchni. Powiemy Ci najlepszy sposób na rozmrażanie kurczaka.
Nie zaczynaj rozmrażania od razu, gdy chcesz zrobić pysznego kurczaka. Nie zapomnij wcześniej się przygotować. W zależności od tego, czy wcześniej mroziłeś kurczaka, czy kupiłeś go zupełnie nowego, powinieneś zdjąć z niego zbędne opakowania i folię. Kurczak powinien całkowicie się rozmrozić bez żadnych materiałów opakowaniowych. Podczas rozmrażania w opakowaniu zewnętrznym może gromadzić się wilgoć, co z kolei może prowadzić do tworzenia się zarazków. Unikaj tego za wszelką cenę.
Jeśli nagle pojawili się goście, istnieje kilka sposobów na szybkie rozmrożenie kurczaka.
Rozmrożenie kurczaka w kąpieli wodnej. Jest to najlepszy sposób na bezpieczne, choć powolne rozmrożenie kurczaka. Faktem jest, że woda topi lód lepiej niż powietrze. Zanurz mrożoną tuszkę kurczaka w słoiku z zimną wodą. Lód rozmrozi się za kilka godzin. Aby proces przebiegał szybciej, możesz namoczyć mięso w ciepłej wodzie, a następnie regularnie wymieniać płyn, gdy stygnie. Istnieje wiele kontrowersji dotyczących tego, czy zdejmować opakowanie podczas rozmrażania kurczaków w wodzie. Nadal nie musisz zdejmować opakowania, by kurczak nie stracił smaku, a po ugotowaniu był bardziej soczysty i smaczny. Nie zaleca się polewania mrożonego mięsa gorącą wodą, w przeciwnym razie włókna po prostu się zagotują i stracą swoją strukturę.
Możesz rozmrozić kurczaka w parowarze. Aby to zrobić, połóż tuszę na dolnej półce, następnie wlej wodę do urządzenia i ustaw tryb gotowania na parze. Rozmrożenie średniej wielkości kurczaka zajmuje zwykle 10 minut.
Kurczaka można rozmrozić w piekarniku. Zwykle tę metodę stosuje się, jeśli planujesz upiec kurczaka w przyszłości. Zamrożonego kurczaka należy wyjąć z zamrażarki, rozpakować i położyć na blasze do pieczenia. Ogień powinien być jak najniższy, aby tusza została rozmrożona, a nieupieczona. Zwykle nawet największą tuszę rozmraża się nie dłużej niż 20 minut. Następnie kurczak może dokończyć to, co było wcześniej zaplanowane - marynować mięso lub opłukać je warzywami i owocami, a następnie odesłać z powrotem do piekarnika, aby ustawić żądaną temperaturę.
Nieodpowiednie opcje rozmrażania kurczaka
Oczywiście istnieje kilka rodzajów rozmrażania, których zdecydowanie należy unikać. Zwiększają one ryzyko tworzenia się niebezpiecznych zarazków w mięsie. Jednym z największych błędów jest rozmrażanie kurczaka w kuchence mikrofalowej. Zamrożony kurczak jest po prostu umieszczany w kuchence mikrofalowej na kilka minut, a następnie natychmiast przetwarzany. Równie niebezpieczne jest przechowywanie go poza lodówką. Jeśli surowe mięso nie zostanie rozmrożone w niskich temperaturach, stanowi to idealną pożywkę dla wszelkiego rodzaju zarazków.
Czy rozmrażanie żywności jest konieczne i bezpieczne?
Warto sobie odpowiedź na to pytanie, czy warto, jest korzystać z odmrażania żywności? Niektóre produkty bez zamrożenia nie mogłyby wytrzymać długo w naszej kuchni, a nie zawsze możemy codziennie udać się na zakupy. Dlatego można jak najbardziej mrozić żywność, tylko trzeba robić, to umiejętnie, by później nadawała się ona do spożycia.
Warto też wiedzieć, że takie jedzenie, jak mięso, czy ryby należy rozmrażać tuż przed spożyciem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że jedzenie się nie zepsuje. Gdy chcemy szybciej rozmrozić ryby, czy też kurczaka lub inny rodzaj jedzenia, to dobrze jest pakować do zamrażarki w porcjach, które będą idealnie pasowały na jeden, czy dwa obiady, przez co nie będziemy musieli dwa razy mrozić jednego mięsa.
Dobrze jest też podpisywać opakowania, z jaką są zawartością oraz datą mrożenia dzięki, czemu będziemy wiedzieć do, kiedy możemy użyć takiego mięsa. Jest to szczególnie ważne w okresie przedświątecznym, gdzie mrozi się wiele dań.