Deser na bazie bezy, którą wystarczy piec tylko 30 minut. To sprawdzony i naprawdę łatwy sposób na roladę z puszystym orzechowym kremem w środku i owocami. Bartek Boratyn ze "Słodkiej Tuby" wyjaśnił, jak zrobić ją krok po kroku. Oto przepis.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
– Tym razem pokazuję, jak zrobić roladę bezową z kremem i świeżymi owocami. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Krem jest na bazie mascarpone, z dodatkiem masła orzechowego, a bezę posypałem płatkami migdałowymi. Całość udekorowałem owocami – wyjaśnia Bartek Boratyn z kanału youtubowego "Słodka Tuba".
Przepis na roladę bezową
Do jej przygotowania potrzebujemy kilku składników. Większość z nich z pewnością znajdzie się w każdej kuchni.
Składniki na roladę bezową:
6 białek
250 g cukru (nieco ponad jedna szklanka)
25 g skrobi (może być ziemniaczana lub kukurydziana)
[WARTO WIEDZIEĆ: W tym przepisie wyjątkowo bezę będziemy piekli "szybciej" w tak wysokiej temperaturze. Wszystko po to, aby nie skruszała, a była miękka i później ładnie się zawinęła.]
Nastaw piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem.
Sposób przygotowania bezy na roladę:
1. Wybij białka do misy robota kuchennego (lub zwykłego miksera).
[PAMIĘTAJ: Wyciągnij jajka godzinę wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.]
2. Cukier zacznij stopniowo dodawać wtedy, gdy białka już się nieco podbiją.
3. Gdy cukier w bezie rozpuści się, możesz dodać kilka łyżeczek soku z cytryny oraz skrobię. Mieszaj jeszcze 1,5 minuty.
4. Wyłóż bezę na papier do pieczenia rozłożony na blaszce i posyp płatkami migdałowymi.
5. Piecz bezę w piekarniku przez 30 minut.
Sposób przygotowania kremu orzechowego:
Do miski wrzuć serek mascarpone, śmietankę, masło orzechowe oraz trochę cukru pudru do smaku i zmiksuj na puszystą masę. Tak przygotowany krem schłodź w lodówce.
Wykończenie:
1. Gotową i przestudzoną bezę przewróć do góry nogami.
2. Delikatnie oderwij od niej papier do pieczenia.
3. Nałóż krem na całą powierzchnię bezy.
[PAMIĘTAJ: Zostaw 2-3 łyżki kremu, aby później posmarować wierzch rolady i przyczepić do niej owoce.]
4. Całość zwiń powolnymi ruchami w rulon.
5. Posmaruj wierzch rulonu pozostawionym kremem. Nałóż na to owoce (najlepiej maliny i borówki).
6. Na zakończenie posyp całość delikatnie cukrem pudrem. I gotowe.
Wykonawcą przepisu jest Bartek Boratyn, który niedawno dołączył do "Tuby Smaku". Będzie przygotowywał słodkości. Ma swoje dwie autorskie pracownie cukiernicze w Warszawie oraz od czasu do czasu występuje w programie śniadaniowym "Dzień dobry TVN".
Dodajmy: istnieje też świetny przepis na wegańską bezę. Do jej przygotowania nie potrzebujesz białek. Idealnym zamiennikiem będzie aquafaba, czyli woda odcedzona z gotowanej cieciorki. Beza z wykorzystaniem aquafaby jest równie pyszna i puszysta. Dokładny sposób przygotowania znajdziesz tutaj.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.