Jak zrobić roladę bezową z kremem?
Jak zrobić roladę bezową z kremem? Fot. YouTube / Słodka Tuba

Deser na bazie bezy, którą wystarczy piec tylko 30 minut. To sprawdzony i naprawdę łatwy sposób na roladę z puszystym orzechowym kremem w środku i owocami. Bartek Boratyn ze "Słodkiej Tuby" wyjaśnił, jak zrobić ją krok po kroku. Oto przepis.

REKLAMA

– Tym razem pokazuję, jak zrobić roladę bezową z kremem i świeżymi owocami. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Krem jest na bazie mascarpone, z dodatkiem masła orzechowego, a bezę posypałem płatkami migdałowymi. Całość udekorowałem owocami – wyjaśnia Bartek Boratyn z kanału youtubowego "Słodka Tuba".

Przepis na roladę bezową

Do jej przygotowania potrzebujemy kilku składników. Większość z nich z pewnością znajdzie się w każdej kuchni.

Składniki na roladę bezową:
  • 6 białek
  • 250 g cukru (nieco ponad jedna szklanka)
  • 25 g skrobi (może być ziemniaczana lub kukurydziana)
  • płatki migdałowe do posypania
  • sok z cytryny
  • Składniki na krem:
  • 200 g mascarpone
  • 130 g śmietanki 30 proc. lub 36. proc.
  • 2 łyżki masła orzechowe
  • 20 g cukru pudru
  • [WARTO WIEDZIEĆ: W tym przepisie wyjątkowo bezę będziemy piekli "szybciej" w tak wysokiej temperaturze. Wszystko po to, aby nie skruszała, a była miękka i później ładnie się zawinęła.]

    Nastaw piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem.

    Sposób przygotowania bezy na roladę:

    1. Wybij białka do misy robota kuchennego (lub zwykłego miksera).

    [PAMIĘTAJ: Wyciągnij jajka godzinę wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.]

    2. Cukier zacznij stopniowo dodawać wtedy, gdy białka już się nieco podbiją.

    3. Gdy cukier w bezie rozpuści się, możesz dodać kilka łyżeczek soku z cytryny oraz skrobię. Mieszaj jeszcze 1,5 minuty.

    4. Wyłóż bezę na papier do pieczenia rozłożony na blaszce i posyp płatkami migdałowymi.

    logo
    Fot. YouTube / Słodka Tuba

    5. Piecz bezę w piekarniku przez 30 minut.

    Sposób przygotowania kremu orzechowego:

    Do miski wrzuć serek mascarpone, śmietankę, masło orzechowe oraz trochę cukru pudru do smaku i zmiksuj na puszystą masę. Tak przygotowany krem schłodź w lodówce.

    Wykończenie:

    1. Gotową i przestudzoną bezę przewróć do góry nogami.

    2. Delikatnie oderwij od niej papier do pieczenia.

    3. Nałóż krem na całą powierzchnię bezy.

    [PAMIĘTAJ: Zostaw 2-3 łyżki kremu, aby później posmarować wierzch rolady i przyczepić do niej owoce.]

    4. Całość zwiń powolnymi ruchami w rulon.

    5. Posmaruj wierzch rulonu pozostawionym kremem. Nałóż na to owoce (najlepiej maliny i borówki).

    6. Na zakończenie posyp całość delikatnie cukrem pudrem. I gotowe.

    Wykonawcą przepisu jest Bartek Boratyn, który niedawno dołączył do "Tuby Smaku". Będzie przygotowywał słodkości. Ma swoje dwie autorskie pracownie cukiernicze w Warszawie oraz od czasu do czasu występuje w programie śniadaniowym "Dzień dobry TVN".

    Dodajmy: istnieje też świetny przepis na wegańską bezę. Do jej przygotowania nie potrzebujesz białek. Idealnym zamiennikiem będzie aquafaba, czyli woda odcedzona z gotowanej cieciorki. Beza z wykorzystaniem aquafaby jest równie pyszna i puszysta. Dokładny sposób przygotowania znajdziesz tutaj.

    Czytaj także: