
– Na kanale "Słodka Tuba" macie już pączki, faworki, racuchy. Przepisów na Tłusty Czwartek jest mnóstwo, ale oponek z twarogiem jeszcze nie było – mówi na początku filmiku Agata Stankiewicz.
Sposób na te smakołyki jest tak szybki i prosty, że możecie je wykonać w każdy inny dzień (nie tylko na Tłusty Czwartek), czy to dla siebie, czy tuż przed przyjazdem gości.
Przepis na oponki z twarogu
Jeśli zastanawiasz się jaki prosty i błyskawiczny deser zrobić, jesteś w idealnym miejscu. Oto przepis na mięciutkie i złociste oponki na bazie twarogu. – Takie robiła kiedyś moja babcia, a później mama – zwierzyła się Sugarlady, która pokaże, jak krok po kroku przygotować tę słodką przegryzkę.
1. Najpierw zmiel twaróg (w malakserze, blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa).
2. Zmielony twaróg przełóż do miski lub misy miksera. Wbij dwa całe jajka i dwa żółtka. Dodaj kwaśną śmietanę, cukier puder i ocet. Wszystko razem wymieszaj.
Może Cię zainteresować również: Najczęściej popełniane błędy w kuchni. Sprawdź listę zakazanych czynności
3. Do miski przesiej mąkę i dorzuć sodę. Mieszaj mikserem aż powstanie jednolita masa.
4. Ciasto przełóż na stolnicę i jeszcze kilka razy pougniataj ręcznie.
5. Wstaw olej na gaz. Musi osiągnąć temperaturę 170 stopni.
6. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm.
7. Wycinaj oponki okrągłą foremką/rancikiem, a w środku wydrąż mniejszy otwór.
– Ja się wspomogłam kieliszkiem na jajeczko. Możecie też takiego użyć – poradziła Sugarlady.
8. Na rozgrzany olej wrzuć oponki i smaż z każdej strony po ok. 2 minuty.
– Zostawiam sobie specjalny termometr, żeby sprawdzać temperaturę oleju na bieżąco – opisuje cukierniczka.
9. Usmażone oponki wykładaj na talerz i wyłożony na nim ręcznik papierowy, aby wsiąknął w niego nadmiar oleju.
10. Wystudź oponki i posyp cukrem pudrem.
Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugar Lady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.
Dodajmy: w innym przepisie Agata pokazuje, jak zrobić pyszne hiszpańskie churros. To przekąski, które również są smażone na głębokim oleju. Potrzeba do nich składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni (mąka, jajka, masło, cukier, olej). Przepis na churros znajdziecie tutaj.