Przepis na oponki z twarogiem.
Przepis na oponki z twarogiem. Fot. YouTube / Słodka Tuba
Reklama.

– Na kanale "Słodka Tuba" macie już pączki, faworki, racuchy. Przepisów na Tłusty Czwartek jest mnóstwo, ale oponek z twarogiem jeszcze nie było – mówi na początku filmiku Agata Stankiewicz.

Sposób na te smakołyki jest tak szybki i prosty, że możecie je wykonać w każdy inny dzień (nie tylko na Tłusty Czwartek), czy to dla siebie, czy tuż przed przyjazdem gości.

Przepis na oponki z twarogu

Jeśli zastanawiasz się jaki prosty i błyskawiczny deser zrobić, jesteś w idealnym miejscu. Oto przepis na mięciutkie i złociste oponki na bazie twarogu. – Takie robiła kiedyś moja babcia, a później mama – zwierzyła się Sugarlady, która pokaże, jak krok po kroku przygotować tę słodką przegryzkę.

Składniki:
  • 450 g twarogu
  • 450 g mąki pszennej (niecałe trzy szklanki)
  • 2 jajka i 2 żółtka z jajek M
  • 50 g śmietany 18 proc.
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • Sposób przygotowania:

    1. Najpierw zmiel twaróg (w malakserze, blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa).

    [WAŻNE: Musi to być twaróg tłusty. Nie używaj twarogu sernikowego z wiaderka, ponieważ będzie on zbyt lejący do oponek.]

    2. Zmielony twaróg przełóż do miski lub misy miksera. Wbij dwa całe jajka i dwa żółtka. Dodaj kwaśną śmietanę, cukier puder i ocet. Wszystko razem wymieszaj.

    3. Do miski przesiej mąkę i dorzuć sodę. Mieszaj mikserem aż powstanie jednolita masa.

    [WARTO WIEDZIEĆ: Ciasto jest delikatnie lepiące, ale spokojnie ono powinno takie być. Nie można dosypać za dużo mąki, bo oponki wyjdą za twarde.]

    4. Ciasto przełóż na stolnicę i jeszcze kilka razy pougniataj ręcznie.

    5. Wstaw olej na gaz. Musi osiągnąć temperaturę 170 stopni.

    6. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm.

    7. Wycinaj oponki okrągłą foremką/rancikiem, a w środku wydrąż mniejszy otwór.

    – Ja się wspomogłam kieliszkiem na jajeczko. Możecie też takiego użyć – poradziła Sugarlady.

    logo
    Fot. YouTube / Słodka Tuba

    8. Na rozgrzany olej wrzuć oponki i smaż z każdej strony po ok. 2 minuty.

    – Zostawiam sobie specjalny termometr, żeby sprawdzać temperaturę oleju na bieżąco – opisuje cukierniczka.

    9. Usmażone oponki wykładaj na talerz i wyłożony na nim ręcznik papierowy, aby wsiąknął w niego nadmiar oleju.

    10. Wystudź oponki i posyp cukrem pudrem.

    Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugar Lady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.

    Dodajmy: w innym przepisie Agata pokazuje, jak zrobić pyszne hiszpańskie churros. To przekąski, które również są smażone na głębokim oleju. Potrzeba do nich składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni (mąka, jajka, masło, cukier, olej). Przepis na churros znajdziecie tutaj.

    Czytaj także: