Przepis na 3 marynaty do mięs, dzięki którym zostaniesz królem grilla!
Przepis na 3 marynaty do mięs, dzięki którym zostaniesz królem grilla! Fot. YouTube.com / @UMAMI
Reklama.
  • Dzięki tym marynatom dostaniesz od swojej rodziny gwiazdkę Michelin
  • Koniecznie spróbuj tych przepisów na pierwszym grillu w 2023 roku!
  • Wypróbujcie je razem z przyjaciółmi, będą zachwyceni!
  • Przepis na 3 marynaty do mięs, dzięki którym zostaniesz królem grilla!

    Grillowanie kojarzy nam się z latem, działeczką "rodos", rodziną, znajomymi, jedzeniem na dworze oraz kąpielami w basenie czy jeziorach. Pewnie nie raz z twoich ust po kąpieli na pełnym słońcu padły słowa: "ale ta woda wyciąga!". I wszyscy wtedy jak wygłodniałe wilki mamy na myśli jedno – mięcho z grilla! 

    Łap te 3 aromatyczne marynaty z kanału UMAMI od Daniela Brzezińskiego. Zrobisz wrażenie na wszystkich, a po zjedzonym posiłku podziękujesz nam i sobie, że z niego skorzystałeś. Nawet twoja szwagierka, która jest mistrzynią marynowania przysmaków na grilla, zrobi wielkie oczy. 

    KLASYKA RODZAJU - MARYNATA BBQ

    SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki Musztarda dijon
  • 6 łyżek Ketchup
  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 2 łyżki Cukier brązowy
  • 2 łyżki Worcestershire
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Ocet jabłkowy
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • JAK PRZYGOTOWAĆ:

    KROK 1) Wsypujemy do miseczki 2 łyżki cukru brązowego

    KROK 2) Dolewamy 2 łyżki octu jabłkowego i 3 łyżki sosu sojowego

    KROK 3) Dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire 

    KROK 4) Dajemy przez praskę 2 ząbki czosnku

    KROK 5) Mieszamy sos do rozpuszczenia się cukru

    KROK 6) Dodajemy 2 łyżki musztardy dijon 

    KROK 7) Dodajemy 6 łyżek ketchupu

    KROK 8) Wsypujemy 1 łyżeczkę papryki wędzonej - dla dymnego aromatu sosu

    KROK 9) Dorzucamy do marynaty mięcho - takie jakie lubimy i marynujemy!

    KROK 10) Ważna informacja - przed grillowaniem wyjmij mięso godzinę wcześniej z lodówki, aby złapało temperaturę pokojową.

    ORZEŹWIAJĄCA MARYNATA CYTRYNOWO-ZIOŁOWA

    SKŁADNIKI:
  • 40 ml Oleju
  • Sok z 2 cytryn
  • 3 Ząbki czosnku
  • Rozmaryn
  • Natka 
  • Sól
  • JAK PRZYGOTOWAĆ:

    KROK 1) Odrywamy igiełki od rozmarynu, bierzemy natkę pietruszki i wszystko razem siekamy na drobno – tak aby puściły olejki eteryczne

    KROK 2) Siekamy 3 ząbki czosnku, wrzucamy wszystko do jednego naczynia

    KROK 3) Dolewamy sok z 2 wyciśniętych cytryn 

    KROK 4) Dodajemy 40 ml oleju 

    KROK 5) Dla smaku oczywiście szczypta pieprzu i szczypta soli

    KROK 6) Wszystko pięknie mieszamy do połączenia składników

    KROK 7) Dajemy do środka mięso – takie jakie chcecie 

    KROK 8) Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem - aby uzyskało temperaturę pokojową

    KROK 9) Przy smażeniu mięsa na grillu możesz delikatnie podsmarowywać mięso marynatą.

    MARYNATA JOGURTOWA INDYJSKA

    SKŁADNIKI:
  • 20 g Jogurt naturalny 
  • 1 szt. Cebula
  • 1 szt. Limonka
  • 3 Ząbki Czosnku
  • Imbir
  • 1 łyżka Garam masala
  • JAK PRZYGOTOWAĆ:

    KROK 1) Kroimy sobie drobno imbir

    KROK 2) Siekamy 3 ząbki czosnku 

    KROK 3) Kroimy 1 cebulkę (można ją zmiażdżyć w dłoni, aby puściła więcej soku)

    KROK 4) Wszystko razem wrzucamy do miski 

    KROK 5) Rolujemy na blacie 1 limonkę, tak aby wydobyć z niej więcej soku, i go wyciskamy do miski 

    KROK 6) Dodajemy mieszankę przypraw garam masala 1 łyżka

    KROK 7) Dodajemy 20 g jogurtu naturalnego – może być też grecki

    KROK 8) Mieszamy aromatyczną marynatę i dorzucamy do niej takie mięso, jakie lubimy najradziej

    KROK 9) Wyjmujemy mięso z lodówki 1h przed, aby złapało temperaturę pokojową i smażymy.