
Przepis na 3 marynaty do mięs, dzięki którym zostaniesz królem grilla!
Grillowanie kojarzy nam się z latem, działeczką "rodos", rodziną, znajomymi, jedzeniem na dworze oraz kąpielami w basenie czy jeziorach. Pewnie nie raz z twoich ust po kąpieli na pełnym słońcu padły słowa: "ale ta woda wyciąga!". I wszyscy wtedy jak wygłodniałe wilki mamy na myśli jedno – mięcho z grilla!
Łap te 3 aromatyczne marynaty z kanału UMAMI od Daniela Brzezińskiego. Zrobisz wrażenie na wszystkich, a po zjedzonym posiłku podziękujesz nam i sobie, że z niego skorzystałeś. Nawet twoja szwagierka, która jest mistrzynią marynowania przysmaków na grilla, zrobi wielkie oczy.
KLASYKA RODZAJU - MARYNATA BBQ
KROK 1) Wsypujemy do miseczki 2 łyżki cukru brązowego
KROK 2) Dolewamy 2 łyżki octu jabłkowego i 3 łyżki sosu sojowego
KROK 3) Dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire
KROK 4) Dajemy przez praskę 2 ząbki czosnku
KROK 5) Mieszamy sos do rozpuszczenia się cukru
KROK 6) Dodajemy 2 łyżki musztardy dijon
KROK 7) Dodajemy 6 łyżek ketchupu
KROK 8) Wsypujemy 1 łyżeczkę papryki wędzonej - dla dymnego aromatu sosu
KROK 9) Dorzucamy do marynaty mięcho - takie jakie lubimy i marynujemy!
KROK 10) Ważna informacja - przed grillowaniem wyjmij mięso godzinę wcześniej z lodówki, aby złapało temperaturę pokojową.
ORZEŹWIAJĄCA MARYNATA CYTRYNOWO-ZIOŁOWA
KROK 1) Odrywamy igiełki od rozmarynu, bierzemy natkę pietruszki i wszystko razem siekamy na drobno – tak aby puściły olejki eteryczne
KROK 2) Siekamy 3 ząbki czosnku, wrzucamy wszystko do jednego naczynia
KROK 3) Dolewamy sok z 2 wyciśniętych cytryn
KROK 4) Dodajemy 40 ml oleju
KROK 5) Dla smaku oczywiście szczypta pieprzu i szczypta soli
KROK 6) Wszystko pięknie mieszamy do połączenia składników
KROK 7) Dajemy do środka mięso – takie jakie chcecie
KROK 8) Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem - aby uzyskało temperaturę pokojową
KROK 9) Przy smażeniu mięsa na grillu możesz delikatnie podsmarowywać mięso marynatą.
MARYNATA JOGURTOWA INDYJSKA
KROK 1) Kroimy sobie drobno imbir
KROK 2) Siekamy 3 ząbki czosnku
KROK 3) Kroimy 1 cebulkę (można ją zmiażdżyć w dłoni, aby puściła więcej soku)
KROK 4) Wszystko razem wrzucamy do miski
KROK 5) Rolujemy na blacie 1 limonkę, tak aby wydobyć z niej więcej soku, i go wyciskamy do miski
KROK 6) Dodajemy mieszankę przypraw garam masala 1 łyżka
KROK 7) Dodajemy 20 g jogurtu naturalnego – może być też grecki
KROK 8) Mieszamy aromatyczną marynatę i dorzucamy do niej takie mięso, jakie lubimy najradziej
KROK 9) Wyjmujemy mięso z lodówki 1h przed, aby złapało temperaturę pokojową i smażymy.
Zobacz także