Szarpana wieprzowina z przepisu Daniela Brzezińskiego z kanału UMAMI to totalny odlot. Danie bardzo proste, natomiast potrzebny jest czas, aby nasza wieprzowinka sobie zmiękła, sos zgęstniał, a smaki się przegryzły. Brzmi to jak idealny plan na coś pysznego, dlatego jedziemy z tematem! Leć do kuchni tak jak my.
Reklama.
Reklama.
Szarpana wieprzowina – idealna do kanapek, quesadilli czy też bułeczek bao
Lubisz na ostro? Czy wolisz wersję łagodną? Sam możesz zdecydować!
Potrafi kusić. Myślę, że też się jej nie oprzesz
Przepis na soczystą szarpaną wieprzowinę. Zawiń w tortillę i zajadaj się
Danie z Południowej Ameryki - pulled pork, czyli szarpana wieprzowina. Delikatna, rozpływająca się w ustach i mega sycąca. Idealny pomysł na obiad lub kolację z przyjaciółmi i rodziną.
Gotowa wieprzowina powinna być tak miękka, że po dotknięciu widelcem sama powinna się rozpadać. Oto co musisz zrobić krok po kroku:
SKŁADNIKI:
1 kg łopatki wieprzowej
50 ml ocet jabłkowy
50 ml sos worchester
100 g ketchup
400 ml sok ananasowy
50 g musztarda francuska
1/2 łyżeczki kmin rzymski
1/2 słodka papryka wędzona
1 łyżeczka cebula suszona
1 łyżeczki czosnku suszonego
1 chilli zielona
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka kolendry
tortilla opakowanie (kukurydziana, bezglutenowa lub pełnoziarnista - jak wolisz)
JAK PRZYRZĄDZIĆ:
ETAP 1) Siekamy zielone chilli pepperoni – całą papryczkę albo papryczkę jalapeńo. Wybierz, tę, którą lubisz bardziej, decydując jednocześnie o ostrości potrawy.
ETAP 2) Następnie dodaj 1 kolendrę w ziarnach, 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 1 łyżkę cukru brązowego, 1 łyżeczkę suszonej cebuli, ½ kminu rzymskiego ielonego (ale mogą być też ziarna).
ETAP 3) Dalej dosypujemy ½ papryki wędzonej, dolewamy 100 g ketchupu – użyj takiego, jaki lubisz.
Kolejno dodajemy 50 g musztardy francuskiej (może być również dijon lub miodowa). Dolewamy 50 ml sosu worchester, dalej 50 ml octu jabłkowego i do tego 400 ml soku ananasowego. Jeśli bardziej lubisz sok pomarańczowy - nic nie stoi na przeszkodzie, abyś go podmienił do marynaty.
ETAP 4) Całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą. Następnie zanurzamy wieprzowinę w naszej marynacie, przykrywamy pergaminem, zakrywamy pokrywką i pieczemy najlepiej w 80 stopniach przez 12h! (tak, dobrze jest napisane - wtedy mięso będzie idealnie mięciutkie).
My jednak skupimy się na szybszej wersji, czyli 160 stopni i 2-3 godziny w zależności jak duże są kawałki wieprzowiny. Wkładamy naczynie żaroodporne z mięchem do piekarnika. I już nie możemy się doczekać.
ETAP 5) Po upieczeniu zdejmujemy pergamin, wyjmujemy mięsko na oddzielne naczynie, a wodę z naczynia przelewamy na patelnię dodając trochę sosu sojowego dla smaku i redukujemy.
ETAP 6) Mięso wyjmujemy z piekarnika. Pięknie nam się rozpada - rozszarpujemy je na jeszcze mniejsze kawałeczki. Uważaj, bo pewnie będziesz podjadał, jest to nieuniknione!
ETAP 7) Wlewamy tak perfekcyjnie zredukowany sos do wcześniej poszarpanego mięsa. Wtedy właśnie nadajemy mu tego dzikiego smaku i nabiera on soczystości.
ETAP 8) Możemy tradycyjnie wydać to w bułce, jednak w tym przepisie zawiniemy szarpaną wieprzowinę w stylu burito. Na tortillę nakładamy mięsko, zawijamy jak gołąbka, dajemy na rozgrzaną patelnię do podgrzania. W międzyczasie siekamy kolendrę w duże kawałki i podlewamy zredukowanym sosem.
ETAP 9) Nakładamy na talerz, dekorujemy kolendrą. I voila! Gotowe do pałaszowania.
Tę potrawę również jemy oczami, coś niesamowitego. Życzę ci smacznego, bo wiem, że po obejrzeniu odważysz się ją zrobić! W knajpie za taki rarytas sporo sobie liczą, a robiąc pulled pork w domu na pewno nieco zaoszczędzisz. I będzie tak samo pysznie!
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.