Co roku polska restauratorka, prowadząca programu TVN "Kuchenne rewolucje", Magda Gessler oferuje świąteczny catering dla osób, które chcą uniknąć stania w długich kolejkach w marketach, a potem spędzenia wielu godzin na pichceniu w kuchni.
Już 10 listopada na facebookowym profilu restauracji "Polka", która jest zlokalizowana w Łodzi na rynku Manufaktury, ukazało się bożonarodzeniowe menu. Rozpiska zawiera różnorodne dania, w tym potrawy rybne, mięsne, wegetariańskie oraz desery.
Jeżeli zamierzasz zamówić wszystkie 40 pozycji z listy, przygotuj się na znaczny wydatek - to prawie 2 tys. 400 zł!
W porównaniu do ubiegłego roku ceny uległy wzrostowi. W 2022 r. za pełny zestaw dań z cateringu Gessler należało zapłacić 2 tys. 114 zł, co oznacza, że w 2023 roku ceny wzrosły prawie o 300 zł.
Ile w tym roku trzeba wydać za poszczególne przysmaki? W większości przypadków widać, że ceny wzrosły od kilku do kilkunastu złotych.
Najbardziej rzuca się to w oczy przy pierogach. Gwiazda TVN kiedyś zdradziła, że do ciasta używa tylko mąki, ciepłej wody, masła i soli. W świątecznym menu dostępne są trzy warianty pierogów: z kapustą i grzybami, ruskie oraz z mięsem.
Cena pierogów z lokalu Gessler, bez względu na rodzaj, wynosi aż 92 zł za kilogram, przy czym jeden kilogram to 18 sztuk, co daje 5,11 zł za sztukę. To znaczący wzrost w porównaniu do cateringu świątecznego w 2022 r., kiedy cena wynosiła 78 zł za kilogram, czyli 4,33 zł za sztukę.
Co jeszcze m.in. znajduje się w ofercie?
Chcąc zamówić danie główne, mamy do wyboru, chociażby wołowinę w czerwonym winie z kapeluszami podgrzybków (porcja - 200g) za 60 zł, kaczkę lakierowaną miodem - połówkę (porcja - 600g) za 66 zł, polędwiczkę wieprzową w sosie śmietanowo-grzybowym (porcja - 200g) za 48 zł oraz dorsza w cieście (200g) za 52 zł.
Jeśli ktoś nie je mięsa, może skusić się na gołąbki z kaszą w sosie grzybowym (2 szt.), kaszotto z grzybami (250 g), albo na ratatui z pulpecikami z ciecierzycy (250 g). Wszystkie opcje wegetariańskie kosztują po 40 zł.
Największy wzrost cen dotknie zwłaszcza miłośników słodkich smakołyków. W ofercie "Polki" znajdziemy różnorodne desery. Najmocniej uderzy po portfelu wybór słynnego tortu Pavlova, udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Obecnie jest w ofercie za 160 zł/kg. To o 35 zł więcej w porównaniu do zeszłego roku.
Również bardzo popularny w Polsce makowiec świąteczny zanotował znaczący wzrost ceny o 25 zł. Trzeba dać za niego aktualnie 150 zł.
Nieznacznie zdrożały tradycyjne zupy, które Polacy jedzą w święta. Restauracja oferuje je w pojemności 350 ml. Za barszcz z uszkami trzeba dać 26 zł, a za grzybową z łazankami 28 zł. W ubiegłym roku obydwie kosztowały po 25 zł.
Z oferty świątecznego cateringu Gessler usunięto niektóre pozycje z ubiegłego roku, takie jak golonka w galarecie za 35 zł/250 g, rilett z kaczki za 28 zł/100 g oraz tabliczka ozdobna za 40 zł. W zamian do dodano menu dwa nowe dania wytrawne.
Jeśli weźmiemy pod uwagę inne wyjątkowe dania, to jedynie cena tiramisu oraz pate z indyka z chrupiącą cebulką i żurawiną pozostała bez zmian.