
Jak ugotować mrożone pierogi? Nie rozpadną się
Nasze rady przydadzą się także leniwym, którzy chcą tylko wiedzieć, jak rozmrozić pierogi sklepowe, ale zacznijmy od rad na to, jak pierogi mrozić po przygotowaniu. To rada szczególnie przydatna w kontekście przygotowania pierogów na Święta z wyprzedzeniem.
Jak zamrozić pierogi?
Pierogi można zamrozić na 3 różne sposoby.
- Pierwsza metoda: do zamrażalnika wkładamy surowe pierogi, zaraz po ich zlepieniu.
- Druga metoda: zamrażamy pierogi już ugotowane, oczywiście po ostygnięciu.
- Trzecia metoda: zamrażamy pierogi wcześniej zblanszowane. Ten sposób poleca Anna Starmach. Mistrzyni gotowania wkłada swoje pierogi do gotującej wody tylko na 30 sekund.
Który sposób jest najlepszy? To zależy, czego oczekujemy. Najwięcej smaku zachowują pierogi surowe lub zblanszowane. Jednak mrożenie ugotowanych pierogów z mięsem czy kapustą często jest jedynym sposobem, by ich nadmiar nie zmarnował się.
Kolejny krok mrożenia pierogów polega na ich odpowiednim zabezpieczeniu i zadbaniu o to, by pod żadnym pozorem nie stykały się ze sobą w czasie mrożenia.
- Pierogi należy mrozić na tacce – wcześniej oprószonej mąką lub wysmarowanej olejem.
- Drugi sposób to – układanie pierogów na papierze do pieczenia i smarowanie każdego pieroga olejem. Kluczowe jest ułożenie ich tak, by nie dotykały siebie nawzajem i przykrycie ich folią spożywczą.
Dopiero po 2-3 godzinach pierogi wstępnie zamrożone możemy przesypać do woreczków strunowych. Jeśli mamy więcej miejsca w zamrażarce, mogą zostać na tackach. Chodzi o to, by pierogi nie zlepiały się, nie przesuszały ani nie pękały podczas odgrzewania.
Jak ugotować zamrożone pierogi?
Błędem, który większość z nas popełnia jest gotowanie pierogów przez zbyt długi czas. Tymczasem gotowanie pierogów mrożonych wcale nie wymaga o wiele dłuższego czasu niż w przypadku tych świeżych. Wystarczy około 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Mrożone pierogi, które były wcześniej ugotowane potrzebują tego czasu jeszcze mniej. Oto parę trików, które sprawią, że pierogi pozostaną elastyczne, pyszne i co najważniejsze – wylądują na naszych talerzach w całości.
- Gotujemy w dużym garnku, w którym pierogi mogą swobodnie pływać.
- Solimy wodę przed gotowaniem.
- Dodajemy odrobinę oleju do wody, by zapobiec sklejaniu się pierogów.
- Pierogi warto odgrzewać na małej mocy palnika, najlepiej garnek lekko przykryć. Pierogi nie popękają, a farsz będzie ciepły.
Zobacz także