Producent Majonezu Kieleckiego rozbudowuje zakład. Popyt za granicą jest ogromny
Majonez Kielecki jest tak popularny za granicą, że producent musi postawić nową halę Fot. wspspolem.com.pl

Produkowany przez wytwórczą Spółdzielnię Pracy "Społem" w Kielcach majonez podbija nie tylko Polskę, ale i zagraniczne rynki. Zakład aż musi się rozbudować i postawić nową halę, bo już po prostu nie wyrabia z zamówieniami. W ciągu roku sprzedaż Majonezu Kieleckiego wzrosła aż o 25 procent.

REKLAMA

Od lat w Polsce toczy się spór o to, który majonez jest lepszy: Winiary czy Kielecki? Według zeszłorocznego sondażu ten pierwszy ma więcej sympatyków w naszym kraju. Jednak producent Kieleckiego nie ma też co narzekać, bo jego wyrób jest też doceniany za granicą.

"Nasze produkty eksportujemy w najdalsze rejony świata, gdzie stały się prawdziwym hitem. Można je znaleźć na sklepowych półkach w USA, Australii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Słowacji, Kazachstanie, Bułgarii, Mołdawii, Tadżykistanu, Ukrainie, Rumunii, Czechach i republikach bałtyckich" – czytamy na stronie WSP "Społem".

Majonez Kielecki jest tak popularny za granicą, że producent musi postawić nową halę i zatrudnić dodatkowych pracowników

Popyt jest tak duży, że "Społem" musi zainwestować 62 miliony złotych (połowa będzie pochodzić z kredytu) w nową halę produkcyjną. Patrząc na liczbę zamówień, raczej szybko to się zwróci. "Sprzedaż na rynki zagraniczne Majonezu Kieleckiego rok do roku wzrosła o 25 proc., a w ciągu dekady (2013-2023) o ponad. 220 proc." – podaje portal bankier.pl.

– Obecnie bywa tak, że z dnia na dzień wpływają nam zamówienia na 600-700 palet. Takie nagłe zwiększenie zamówień powoduje u nas niepotrzebny bezwład, czasem dostawy muszą być reglamentowane. Rozbudowa zakładu pozwoli nam sprostać tym wyzwaniom – powiedział prezes Adam Jamróz. Nowoczesna i energooszczędna hala o powierzchni 8 tys. m kw. ma powstać na terenie zakładu przy u. Mielczarskiego w Kielcach. W planach jest też budowa nowej rozlewni majonezu, której powierzchnia zwiększy się czterokrotnie – z 600 do 2400 m kw.

"Projekt zakłada wprowadzenie zaawansowanej automatyzacji produkcji, w tym robotów paletyzujących, systemów kartonowania oraz technologii opartych na sztucznej inteligencji, takich jak automatyczne wykrywanie błędów na etykietach" – czytamy w artykule.

Pomimo automatyzacji i zaprzęgnięcia AI, spółdzielnia zwiększy zatrudnienie o 5 proc. Będzie poszukiwać automatyków, laborantów, chemików i mikrobiologów. Kolejnym etapem ma być dekarbonizacji zakładu (ograniczenie lub eliminacja emisji dwutlenku węgla). Kieleckie WSP "Społem" powstało w 1920 roku i zaczynało od produkcji mydła. Potem rozszerzyło swoją działalność i m.in. od 1959 r. wytwarza też kultowy majonez według autorskiej receptury. Produkuje go aż 2 tys. ton miesięcznie. W zeszłym roku osiągnęło 250 mln zł przychodu i 23 mln zysku. Przedsiębiorstwo zatrudnia ok. 370 osób i od 1990 roku działa jako własność pracowników.