Jak wyczyścić piekarnik z tłuszczu. Posyp i zrób peeling
Wiele osób lubi korzystać z mocnej chemii, jeśli chodzi o czyszczenie piekarnika z tłuszczu. A lepiej nie robić tego, gdy bierzemy się za czyszczenie powierzchni, które mają potem kontakt z jedzeniem.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że przy piekarniku mamy do czynienia z tłuszczem, zaschniętym brudem, przypaleniami, które nieusuwane regularnie zamienią się w twardą warstwę, której nawet ostra gąbka nie ruszy. I nie ma co szorować na siłę. Prosty sposób polega na wykorzystaniu sody oczyszczonej i sreberka.
Warto zaopatrzyć się w sodę oczyszczoną MARIETTE, bo sprzedawana jest w pudełkach o gramaturze 500 gram za ok. 10 zł. Nie przepłacamy więc za naturalny i sprawdzony środek do czyszczenia. Teraz wystarczy trzymać się instrukcji.
- Polej szybę i drzwiczki piekarnika gorącą wodą, by zmiękczyć osad.
- Posyp sporą warstwą sody oczyszczonej, by miała szansę dokładnie rozpuścić tłuszcz.
- Folię aluminiową zawiń w kulkę i tak powstałą gąbkę wykorzystaj do czyszczenia szyby. Przeprowadź "peeling" i pozbądź się uporczywego brudu.
- Wytrzyj szybę wilgotną ściereczką.
Nie przesadzaj jednak z naciskiem przy szorowaniu. Zbyt mocny może zarysować szkło. Delikatne ruchy wystarczą, by usunąć zabrudzenia, a drzwiczki znów będą lśnić jak nowe.
Zobacz także