GIS ostrzega przed łososiem Fisher King. Ryzyko zatrucia
GIS ostrzega przed łososiem Fisher King. Ryzyko zatrucia Fot. EastNews Adam Burakowski

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności skażonej bakterią Salmonella. Mowa o jednej partii łososia sałatkowego. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem poważnego zatrucia pokarmowego. Oto, co powinniście wiedzieć.

REKLAMA

Łosoś zatruty Salomonellą. GIS ostrzega

Jak możemy przeczytać na stronie gov.pl, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Mowa o łososiu atlantyckim sałatkowym wędzonym na zimno marki Fisher King. Numer partii: 0616. Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025. Kod kreskowy: 5 901576 05749. Pakowany próżniowo: 100 gram. Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska.

Producent podjął decyzję o wycofaniu partii łososia będącego przedmiotem powiadomienia. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

logo

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE” – czytamy na stronie gov.pl.