Co podrożało najbardziej? Jest nowy ranking drożyzny.
Co podrożało najbardziej? Jest nowy ranking drożyzny. Fot. Eryk Stawiński / Reporter
Reklama.

Marzec 2025 był miesiącem, w którym konsumenci znacząco odczuli wzrost cen. Z raportu "Indeks cen w sklepach spożywczych" wynika, że średni wzrost cen produktów codziennego użytku osiągnął 6,7 proc. rok do roku. A to wyraźnie wyższy wynik niż w poprzednich miesiącach.

Największe podwyżki cen w sklepach spożywczych dotknęły:

  • artykuły tłuszczowe,
  • owoce,
  • napoje bezalkoholowe.
  • W kategorii tłuszczów chodzi, rzecz jasna, głównie o masło. W przypadku tego produktu zanotowano wzrost cen o 27,4 proc. rdr. Owoce i napoje bezalkoholowe także zanotowały dwucyfrowe wzrosty cen, odpowiednio: 13,6 proc. i 12,9 proc. rdr.

    Wpływ masła w kategorii produktów tłuszczowych zauważył dr Artur Fiks z Uniwersytetu WSB Merito. – Podobnie jak w poprzednich miesiącach, głównym produktem wpływającym na wzrost cen w kategorii art. tłuszczowych jest masło. W najbliższym czasie raczej nie ma perspektyw na zmianę trendu zwyżkowego – analizuje dr Artur Fiks.

    Na inne powody wzrostu cen zwróciła uwagę dr Justyna Rybacka: z Uniwersytetu WSB Merito. To okres przedświąteczny, rosnące koszty produkcji oraz ograniczona podaż niektórych produktów. Jak czytamy, jedyną kategorią produktów, która zanotowała spadek cen w marcu są produkty sypkie, takie jak cukier, mąka czy sól, które potaniały o 1,2 proc. rdr. To efekt spadających cen cukru na rynku hurtowym – czytamy w omówieniu raportu w RMF FM.