
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym ostrzega przed produktem sprzedawanym w sieci Biedronka. W partii polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela wykryto obecność bakterii Salmonella, która może prowadzić do zatruć pokarmowych.
Jak czytamy w komunikacie GIS: "W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela".
Choć produkt przeznaczony jest do spożycia po obróbce cieplnej, co znacząco zmniejsza ryzyko zakażenia, nieprawidłowe przygotowanie (np. zbyt krótki czas gotowania lub niewystarczająca temperatura) może doprowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Istnieje także ryzyko przeniesienia bakterii z surowego mięsa na inne powierzchnie w kuchni.
GIS ostrzega przed polędwiczkami z kurczaka z Biedronki
Poniżej szczegółowe dane dot. produktu:
Zakład Animex rozpoczął już procedurę wycofywania wskazanej partii z rynku i przekazał listę odbiorców odpowiednim służbom. Powiatowy Lekarz Weterynarii poinformował terenowych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych o zagrożeniu.
GIS zaleca nie spożywać produktu z tej partii. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po jego spożyciu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Salmonella to jedna z najczęstszych bakterii przenoszonych drogą pokarmową. Zakażenie nią może prowadzić do salmonellozy, choroby objawiającej się m.in. biegunką, gorączką, wymiotami, bólem brzucha czy też ogólnym osłabieniem organizmu.
Zobacz także
