Bakteria Salmonella w truskawkach Mroźna Kraina z Biedronki. GIS ostrzega.
Uwaga na ten popularny produkt z Biedronki. GIS ostrzega przed groźną bakterią. Fot. Piotr Kamionka/East News

Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat, ostrzegając przed spożyciem mrożonych truskawek znanej marki. Wykryto w nich groźną bakterię Salmonella. Produkt dostępny jest w sieci sklepów Biedronka.

REKLAMA

Chodzi o truskawki bez szypułek marki Mroźna Kraina, sprzedawane w opakowaniach 450 g. Według GIS, bakterie wykryto w jednej z pięciu przebadanych próbek.

Jak informuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB, obecność Salmonella w tym produkcie może być niebezpieczna dla zdrowia, zwłaszcza jeśli truskawki spożywane są bez wcześniejszej obróbki cieplnej – "np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek". Bakteria może też prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia innych produktów i powierzchni w kuchni.

GIS ostrzega przed spożyciem truskawek Mroźnej Krainy z Biedronki

Poniżej dokładne dane produktu:

  • Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g
  • Numer partii: 011/04/25
  • Kraj pochodzenia: Egipt
  • Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027
  • Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
  • logo
    GIS ostrzega przed spożyciem truskawek Mroźnej Krainy z Biedronki. Wykryto w nich bakterię Salmonella. Fot. GIS

    Producent poinformował już dystrybutora i rozpoczął procedurę wycofywania produktu. Dodatkowe próbki z tej samej partii zostały zbadane i nie wykazały obecności Salmonella. Mimo to GIS zaznacza, że brak bakterii w innych próbkach nie oznacza, że zagrożenie nie istnieje, mogą występować miejscowo, w skupiskach.

    Spożycie produktu z partii objętej ostrzeżeniem może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, takich jak biegunka, gorączka, bóle brzucha czy nudności, należy skontaktować się z lekarzem.

    Szczegółowe informacje dotyczące objawów zakażenia bakteriami Salmonella dostępne są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego w zakładce "Salmonelozy durowe i jelitowe".

    Nie przegap żadnej ważnej wiadomości i obserwuj nas w Google News!