Przepis na jajecznicę lepszą niż Gordona Ramsaya. Sprawdź ten trik
Prosty przepis na kremową jajecznicę? Warto spróbować metody Altona Browna Fot. Imad 786 / Unsplash

Wydaje się, że jajecznica to najprostsze danie na świecie. Wystarczy wbić jajka na rozgraną patelnię, chwilę pomieszać i gotowe. Niby tak, ale tę potrawę można wynieść na zupełnie nowy poziom. Istnieje przepis, który sprawia, że jest ona jeszcze smaczniejsza. Lepsza nawet niż ta najsłynniejsza od Gordona Ramsaya.

REKLAMA

Słynny brytyjski szef kuchni ma swój sprawdzony patent na idealną jajecznicę. Sekretem Gordona Ramsaya jest dodanie w odpowiednim momencie łyżki gęstej śmietany. Ponadto wbija jajka bezpośrednio na patelnię z rozpuszczonym masłem, bez wcześniejszego roztrzepywania. Smaży na małym ogniu, ciągle mieszając, a śmietanę dodaje tuż przed zdjęciem z ognia. To ona ma zapewnić legendarną, kremową konsystencję.

Przepis na jajecznicę, który przebija Gordona Ramsaya? Poznaj metodę Altona Browna

Okazuje się, że istnieje przepis, która może przebić przepis Ramsaya. Jej autorem jest Alton Brown, tym razem amerykańska legenda programów kulinarnych i autor książek. Jego technika, pokazana w viralowym filmiku wideo, jest nieco inna, ale także skuteczna w osiągnięciu kremowej perfekcji. I zdaniem autora: lepsza niż Gordona Ramsaya.

Na czym polega różnica? Brown radzi, by posolić jajka przed gotowaniem. Niektórzy uważają to za błąd, ale jeśli "Alton Brown mówi, że jest OK, to jest OK". Jajka należy ubić, aż będą "dobrze napowietrzone", co też mocno odróżnia ten sposób od jajecznicy Gordona Ramsaya.

Jak zrobić jajecznicę według Altona Browna?

  • Posól jajka w misce przed wlaniem na patelnię.
  • Ubija jajka (np. trzepaczką), by je dobrze napowietrzyć.
  • Na patelni rozpuść "bardzo hojną ilość masła".
  • Wlej masę jajeczną i smaż "bardzo delikatnie na małym lub średnim ogniu".
  • Ważne jest "zbieranie i zwijanie boków, gdy jajka się ścinają".
  • Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki
  • ...i zetrzyj odrobinę sekretnego składnika: bottargi
  • Bottarga to sekretny składnik jajecznicy. Czy jest konieczna?

    Sekretny składnik, który wygląda nieco jak język, jest niestety drogi. Jednak jeśli chcemy zrobić naprawdę wyjątkową jajecznicę, to musimy się liczyć z kosztami. Czym jest bottarga? Jak wyjaśnia autor nagrania "To solona i suszona na powietrzu ikra rybia, którą można zetrzeć". Jest to wyszukany dodatek, który dodaje mnóstwo smaku "umami i słoności".

    logo
    Fot. Google

    W Polsce jest trudno dostępna i droga, ale nawet bez bottargi ta jajecznica będzie pyszna. Cały sekret tkwi w technice: wstępnym posoleniu jajek (pomaga rozpuścić białko, więc nie będzie tak twarda), mocnym napowietrzeniu oraz smażeniu na bardzo małym ogniu z dużą ilością masła. To właśnie ten trik, a nie ikra, sprawi, że będzie świetnie wyglądać i smakować.